Πηγή Τρόικας στο Mega: Δεν αποκλείω επιστροφή το Σάββατο, αλλά…




Σκληρές και επίπονες εξακολουθούν να είναι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας αναφορικά με το πότε θα επιστρέψουν στην Ελλάδα οι εκπρόσωποι των δανειστών ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να ανοίξει ο δρόμος της εξόδου από το μνημόνιο, σύμφωνα με το MEGA (www.megatv.com).

Όπως είπε τα ξημερώματα της Τετάρτης πηγή της τρόικας που βρίσκεται πολύ κοντά στις διαπραγματεύσεις στη δημοσιογράφο του MEGA, Σοφία Δήμτσα, δεν αποκλείεται πλέον η τρόικα να φτάσει στην Αθήνα το Σάββατο, ωστόσο χρειάζεται ακόμα συζήτηση επ’ αυτού.

Η ίδια πηγή τόνισε χαρακτηριστικά:

“Ακόμα καμία ημερομηνία, αλλά η τρόικα έστειλε απάντηση στην κυβέρνηση, έτσι οι συζητήσεις συνεχίζονται και ελπίζω ότι σύντομα θα συμφωνήσουν σε ημερομηνία επιστροφής. Ζητούν περισσότερες λεπτομέρειες για τα δημοσιονομικά μέτρα καθώς επίσης και πιο ρητές δεσμεύσεις για ορισμένα από τα θέματα. Δεν μπορώ να μπω σε περισσότερες λεπτομέρειες καθώς πρόκειται για μια εμπιστευτική συζήτηση με την κυβέρνηση. Δεν θα απέκλεια το Σάββατο αλλά κατανοώ την ανάγκη να υπάρξει περαιτέρω διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών”.

Αργά το βράδυ της Τρίτης και ενώ είχε ολοκληρωθεί τηλεδιάσκεψη μεταξύ των εκπροσώπων της τρόικας οι πληροφορίες ανέφεραν πως Αθήνα και Βρυξέλλες είχαν ήδη ξεκινήσει να συζητούν για επιστροφή της τρόικας το Σάββατο ωστόσο το ΔΝΤ εξακολουθούσε να κρατά αδιάλλακτη και σκληρή στάση.

IMF-HQ04-05september2014

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Δεν βγήκε ακόμα καπνός από το ΔΝΤ

ν υπάρχει καμία ενημέρωση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την ημερομηνία επιστροφής της Αποστολής του Ταμείου στην Αθήνα. Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ είπε στο Μέγκα και στο Εθνος ότι δεν έχει κάτι νεώτερο να ανακοινώσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ομάδα του Ταμείου που ασχολείται με το Ελληνικό Πρόγραμμα υπό τον κ. Ρίσι Γκογιάλ, συνεχίζει τη μελέτη των προτάσεων και συνεννοείται με τους Ευρωπαίους της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Όμως, αυτή τη στιγμή δεν έχουμε καν ένδειξη για την επιστροφή –φυσικά στο ΔΝΤ αλλάζουν τα πράγματα ανά πάσα στιγμή. Τα στελέχη του ΔΝΤ είχαν επίσης τηλεδιάσκεψη με τους Ευρωπαίους εταίρους τους στην Τρόικα.

Είναι σημαντικό ότι μέχρι το απόγευμα (ώρα Ουάσιγκτον) δεν είχε ξεκινήσει ούτε η διαδικασία για την επιστροφή. Σύμφωνα με πληροφορίες μας δεν έχει πάει καν στα αρμόδια όργανα του Ταμείου η επιστολή χορήγησης άδειας για τη μετάβαση των μελών της Αποστολής στην ελληνική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τη στιγμή που ο κ. Γκόγιαλ αποφάσισε να μην ξεφύγει καθόλου από το Καταστατικό, από τη στιγμή που επιμένει να είναι καθ’ όλα νόμιμος με το Καταστατικό, τα περιθώρια στενεύουν πολύ, οι μέρες περνούν και το χρονοδιάγραμμα της 8ης Δεκεμβρίου φαντάζει άπιαστο όνειρο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες υπάρχει και μία δυσαρέσκεια για τις επιθέσεις εναντίον του κ. Γκογιάλ από τον κ. Χρήστο Πρωτόπαπα του ΠΑΣΟΚ και τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη.

Ημερησία: Ολη η χώρα είναι στον αέρα. Το βρόμικο παιχνίδι της τρόικας, οι νέες απαιτήσεις του ΔΝΤ και ο εκνευρισμός για τη διαρροή του e-mail

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ημερησία (www.imerisia.gr), στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται η διαπραγμάτευση με την τρόικα καθώς τις τελευταίες ώρες το κλίμα έχει βαρύνει επικίνδυνα.

Ενώ μέχρι το πρωί επικρατούσε αισιοδοξία ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών θα απαντούσαν στο e-mail της ελληνικής κυβέρνησης και θα «κλείδωνε» η ημερομηνία επιστροφής τους στην Αθήνα, αίφνης τα… τηλέφωνα σίγησαν. Κανείς από την τρόικα δεν απαντά στις πιέσεις της κυβέρνησης για το τι πρόκειται να γίνει ενώ κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ειδικά το ΔΝΤ έχει κρατήσει την πιο σκληρή στάση και απαιτεί νέα μέτρα.

Δεν ικανοποιείται ούτε ακόμη και με τα πρόσθετα μέτρα που πρότεινε η κυβέρνηση σε περίπτωση που ο προϋπολογισμός πέσει έξω. Μέτρα που είναι ήδη πολύ βαριά για να τα αντέξει πολιτικά ο κυβερνητικός συνασπισμός.

Την ίδια στιγμή η δημοσιοποίηση των απαντήσεων της ελληνικής πλευράς «σόκαρε» τους πάντες γιατί υπάρχουν δεσμεύσεις που ουσιαστικά ανοίγουν παράθυρο για νέο μνημόνιο με επώδυνα μέτρα. Πηγές στην Αθήνα έλεγαν ότι η διαρροή του εγγράφου προέρχεται από την πλευρά της τρόικας και αναρωτιούνταν ποια είναι η σκοπιμότητα μιας τέτοιας κίνησης την παρούσα χρονική στιγμή.

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που είπαν ότι η τρόικα «αδειάζει» σταδιακά την κυβέρνηση διότι αφενός δεν απαντά στο τι θα γίνει με τις διαπραγματεύσεις και αφετέρου διαρρέει το κείμενο το οποίο περιλαμβάνει εξαιρετικά επώδυνες δεσμεύσεις όπως η αλλαγή της ρύθμισης για τις 100 δόσεις ή ακόμη και η ακύρωση της μείωσης κατά 30% της έκτακτης εισφοράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί «παγωμάρα» από την σκληρή στάση της τρόικας, ωστόσο, τηρούσαν στάση αναμονής προκειμένου να δουν αν πρόκειται για ένα επικίνδυνο παιχνίδι ή για σκόπιμες καθυστερήσεις προκειμένου ο εκβιασμός να γίνει ακόμη ισχυρότερος. Βεβαίως, όσο καθυστερεί να επιστρέψει η τρόικα τόσο χάνονται οι κρίσιμες ημερομηνίες. Κάτι που επαναφέρει στο τραπέζι το σενάριο της παράτασης του μνημονίου για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Μια απόφαση η οποία πάντως είναι καθαρά πολιτική αφού θα σημαδέψει και τις πολιτικές εξελίξεις.

Απαντήσεις σχετικά με το τι πραγματικά συμβαίνει αναμένεται να δώσει ο πρωθυπουργός στην ομιλία του σε συνέδριο που θα γίνει το βράδυ. Ωστόσο, απ’ όλες τις πλευρές τονιζόταν με έμφαση ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και τίποτε δεν αποκλείεται. «Ακόμη και η ρήξη…», όπως έλεγαν με νόημα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: