CNBC: Η Γερμανία εναντίον του ευρωπαϊκού νότου




Δεν υπάρχει απάνεμο λιμάνι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και η ίδια η Γερμανία κατευθύνεται στο μάτι του κυκλώνα, αναφέρει ο Michael Ivanovitch, πρόεδρος της MSI Global, σε άρθρο του στην ιστoσελίδα του CNBC με τίτλο «Time for bottom fishing in the euro area?», κάνοντας μνεία στο μεταβαλλόμενο πολιτικό σκηνικό στο εσωτερικό της Γερμανίας, όπως τη συνεργασία των Σοσιαλδημοκρατών με το Die Linke και τους Πράσινους στο κρατίδιο της Θουριγγίας.

Η γερμανική κυβέρνηση είναι επίσης αποδέκτης αντιδράσεων σε σχέση με την οικονομική πολιτική της Ευρωζώνης και τις οικονομικές επιπτώσεις εξαιτίας των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Σε γενικότερο επίπεδο φαίνεται ότι η εχθρική στάση της καγκελαρίου, Άγκελα Μέρκελ, έναντι της Ρωσίας έχει δημιουργήσει επικίνδυνες διαφωνίες σε θέματα που σχετίζονται με την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Στη συνέχεια ο αρθρογράφος κάνει αναφορά στις συγκρουσιακές σχέσεις των χωρών του ευρωπαϊκού νότου με τη Γερμανία, που ολοένα επιδεινώνονται, και κυρίως στην διάρρηξη των σχέσεων με τη Γαλλία, που αποτελούσε την ατμομηχανή της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Ο Γάλλος Π/Θ, Manuel Valls, π.χ., δήλωσε, απαντώντας στις επαναλαμβανόμενες κριτικές της κας Μέρκελ για την αποτυχία της Γαλλίας να επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους και να εφαρμόσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ότι η Γαλλία προωθεί τις μεταρρυθμίσεις για να καλύψει δικές της ανάγκες και όχι για να γίνει αρεστή σε ξένες κυβερνήσεις. Με λίγα λόγια δήλωσε ότι αυτό που κάνει ή δεν κάνει η Γαλλία είναι δικός της λογαριασμός και όχι της Γερμανίας, σημειώνει ο αρθρογράφος, συμπληρώνοντας ότι η γερμανική ηγεμονία έχει οδηγήσει στην ενίσχυση ακραίων αριστερών και δεξιών κομμάτων στη Γαλλία, όπως το Εθνικό Μέτωπο.

Οι σχέσεις της Γερμανίας είναι επίσης τεταμένες και με την Ιταλία, σχετικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την δημοσιονομική προσαρμογή. Η Ιταλία, αντιμέτωπη με μια υφεσιακή οικονομία, με υψηλή ανεργία στο 13,2% και την νεανική στο 44%, και με την πρώτη γενική απεργία της προηγούμενης εβδομάδας, βρίσκεται όμηρος μιας αργής και σύνθετης πολιτικής διαδικασίας στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και στις δημοσιονομικές πολιτικές. Έχει ωστόσο σημειωθεί κάποια πρόοδος και στα δύο αυτά θέματα, η οποία όμως, όπως σημείωσε ο Ιταλός ΥΠΟΙΚ, δεν έχει αναγνωριστεί (κυρίως από τη Γερμανία). Οι Ιταλοί πολιτικοί ηγέτες ωστόσο από τους οποίους εξαρτάται η κυβέρνηση για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων είναι λιγότερο διακριτικοί από τον Ιταλό ΥΠΟΙΚ καθώς πολλοί εξ αυτών εκφράζουν συχνά τα αντιγερμανικά τους αισθήματα και ζητούν την αποχώρηση της Ιταλίας από την Ευρωζώνη.

Στην Ισπανία ενισχυμένο εμφανίζεται το αριστερό κίνημα Podemos εξαιτίας κυρίως της γερμανικής έμπνευσης λιτότητας. Το Podemos με 30% σήμερα στις δημοσκοπήσεις καθίσταται σοβαρός διεκδικητής της εξουσίας στην Ισπανία, στις βουλευτικές εκλογές του επόμενου έτους.

Σχετικά με την Ελλάδα σημειώνεται ότι το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 25,5% στις δημοσκοπήσεις, προηγείται ελαφρά έναντι του κυβερνώντος κεντροδεξιού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Εάν, όπως φαίνεται πιθανό, δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τις τρεις ψηφοφορίες, που ξεκινούν την Τετάρτη, τότε ο Π/Θ, Αντώνης Σαμαράς, θα προτιμήσει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές παρά να συνταχθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει ο αρθρογράφος. Όπως όμως και εάν εξελιχθούν τα πράγματα ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει αρκετή πολιτική ισχύ για να δυσχεράνει την οδυνηρή οικονομική προσαρμογή συνεχίζοντας να τάσσεται κατά της λιτότητας.

Τέλος κατά τον αρθρογράφο η γερμανικής έμπνευσης λιτότητα πλησιάζει στο τέλος της, καθώς πολλές ευρωπαϊκές χώρες ανακτούν μέρος της δημοσιονομικής κυριαρχίας που απερίσκεπτα είχαν εκχωρήσει και θέτουν τώρα τα δικά τους βιώσιμα προγράμματα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Η Γαλλία, για παράδειγμα, προβαίνει σε μία συνετή ισορροπία ανάπτυξης, δημοσιονομικής προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και το κράτος πρόνοιας, ενώ το παράδειγμά της θα ακολουθήσουν και άλλα κράτη.

http://www.cnbc.com/id/102266687

Στην προβληματική κατάσταση της ιταλική οικονομίας και στην τεράστια απειλή που θέτει για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρεται εκτενές άρθρο γνώμης του Scott MacDonald, στελέχους της MC Asset Management Holdings, στο THE NATIONAL INTEREST με τίτλο «The EU’s Day of Reckoning: Italy Is Too Big to Bail Out», όπου γίνεται μεταξύ άλλων αναφορά και στις εξελίξεις στην Ελλάδα και στο πως μπορούν να δράσουν καταλυτικά και στις εξελίξεις στην Ιταλία.

Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, ένας ακόμη παράγοντας που μπορεί να διαταράξει την πολιτική σταθερότητα στην Ιταλία και την ικανότητά της να εξυπηρετεί το υπέρογκο χρέος της είναι η Ελλάδα. Η ελληνική πολιτική στρέφεται σήμερα γύρω από την ψηφοφορία για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Κοινοβούλιο. Εάν η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά αντικατασταθεί από το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ που τάσσεται κατά της λιτότητας αναμένεται ότι θα αμφισβητηθεί η αξία του ευρωπαϊκού κρατικού χρέους. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη δηλώσει ότι εάν εκλεγεί θα άρει τα μέτρα λιτότητας και θα διεκδικήσει ένα είδος ελάφρυνσης του χρέους. Το γεγονός αυτό θέτει ανάλογα ερωτήματα και για την Ιταλία, η οποία ξεπερνά κατά πολύ την Ελλάδα στη δυναμική του χρέους.

http://nationalinterest.org/feature/the-eus-day-reckoning-italy-too-big-bail-out-11855

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: