Χριστοδουλίδης: «Αντιληφθήκαμε καλύτερα ποιοι είναι οι πραγματικοί μας φίλοι»




Του Κώστα Βενιζέλου

Είμαστε ρεαλιστές και γνωρίζουμε πώς λειτουργεί το διεθνές σύστημα, δηλώνει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας πως από τις αντιδράσεις που καταγράφηκαν, «αντιληφθήκαμε καλύτερα ποιοι είναι οι ”πραγματικοί φίλοι” μας, ή καλύτερα με ποιους πραγματικά τα συμφέροντά μας ταυτίζονται σε ένα τόσο σημαντικό θέμα, και κατ’ επέκταση με ποιους θα πρέπει να εργαστούμε περισσότερο».

Σε συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο» (www.philenews.com), ο Νίκος Χριστοδουλίδης σημειώνει ότι η απόφαση για αναστολή της συμμετοχής μας στις διαπραγματεύσεις ήταν επιβεβλημένη τονίζοντας πως η Λευκωσία δεν έχει εγκλωβιστεί με την υιοθέτηση αυτής της στάσης. Περαιτέρω αναφέρει πως η Τουρκία έχει κόστος ενώ εξετάζονται κι άλλα μέτρα περισσότερο νομικής φύσεως. Σε σχέση με την οικονομία, ο Νίκος Χριστοδουλίδης σημειώνει πως αυτή η Κυβέρνηση δεν κινείται με χρονικό ορίζοντα το 2018 που ολοκληρώνεται η θητεία της αλλά κάνει μακροχρόνιους σχεδιασμούς, «έτσι ώστε να μη βρεθούμε ποτέ ξανά σε συνθήκες Μαρτίου 2013». Μόνο έτσι θα δημιουργηθούν συνθήκες και προϋποθέσεις για μακροχρόνια και βιώσιμη ανάπτυξη, αναφέρει.

-Διατυπώνεται η άποψη ότι με την αναστολή των συνομιλιών, λόγω των τουρκικών προκλήσεων, η Λευκωσία έχει εγκλωβισθεί καθώς το μέτρο αντίδρασής της δεν έχει πείσει. Έχετε αυτή την εντύπωση και εσείς;

-Η απόφασή μας για αναστολή της συμμετοχής μας στις διαπραγματεύσεις δεν λήφθηκε αβασάνιστα και ούτε μας ήταν ευχάριστη η κατάληξη σε αυτή. Ήταν, υπό τις συνθήκες, μια επιβεβλημένη απόφαση, η μοναδική ενδεδειγμένη υπό τις περιστάσεις όπως δημιουργήθηκαν εξαιτίας των παράνομων τουρκικών ενεργειών εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν θεωρούμε σε καμία περίπτωση ότι εγκλωβιστήκαμε και όταν λαμβάναμε μια τέτοια απόφαση, δεν θεωρούσαμε κατ’ ανάγκη ότι θα οδηγούσε την Άγκυρα, άμεσα, στο να τερματίσει τις παράνομες της ενέργειες εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είμαστε απόλυτα ρεαλιστές και γνωρίζουμε πώς λειτουργεί το διεθνές σύστημα. Δεν τρέφουμε αυταπάτες. Όμως ορισμένες αποφάσεις, ιδιαίτερα όταν αμφισβητούνται αρχές και κυριαρχικά δικαιώματα, πρέπει να λαμβάνονται, να εκτελούνται και να καταγράφονται. Άλλωστε οι στόχοι είναι πολλαπλοί και πολυδιάστατοι. Και ένας από αυτούς είναι και η προάσπιση αρχών και η μη διολίσθηση. Διότι όταν δεν αντιμετωπίσεις δραστικά μια τέτοια ενέργεια, τότε πού θα τραβηχτεί η γραμμή και μέχρι πόσο θα προχωρήσει ο άλλος εκμεταλλευόμενος την καλή σου διάθεση;

Η απόφασή μας έθεσε τα όρια, προκάλεσε διεθνείς αντιδράσεις για την ενέργεια της Τουρκίας, ξεκαθάρισε σε όλους τη θέση μας για το θέμα των υδρογονανθράκων και έφερε πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα από τους δύο πυλώνες/κατευθύνσεις στους οποίους είχαμε αποφασίσει να δραστηριοποιηθούμε λόγω του ότι έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας, ήτοι Ευρωπαϊκή Ένωση και γειτονικά κράτη.

Ταυτόχρονα η εμπειρία που αποκομίσαμε από τις διεθνείς αντιδράσεις μάς βοήθησε, και αυτό είναι πολύ σημαντικό στο να αντιληφθούμε καλύτερα ποιοι είναι οι «πραγματικοί φίλοι» μας, ή καλύτερα με ποιους πραγματικά τα συμφέροντά μας ταυτίζονται σε ένα τόσο σημαντικό θέμα, και κατ’ επέκταση με ποιους θα πρέπει να εργαστούμε περισσότερο.

-Πάντως, έχει αναφερθεί πως η πολιτική ηγεσία θα επεξεργαζόταν κι άλλα μέτρα, πλην όμως αυτό δεν φαίνεται να έχει γίνει. Επί της ουσίας, η αντίδραση κωδικοποιείται στο πεδίο της διαδικασίας των συνομιλιών και λιγότερο στα ευρωπαϊκά.

-Πέραν από τα μέτρα που έχουν ληφθεί σε διάφορα επίπεδα, εξετάζονται και άλλα μέτρα, κυρίως νομικής φύσεως που είναι πιο χρονοβόρα σε σχέση με τα αποτελέσματά τους. Αντιλαμβάνεστε την ίδια στιγμή ότι κάποια μέτρα είναι σαφώς πιο αποτελεσματικά αν υιοθετηθούν, εκτελεστούν, έχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα, και ακολούθως γίνουν δημόσια γνωστά.

-Τι κόστος έχει η Τουρκία από τη δική μας αντίδραση;

Έχει κόστος και αυτό φαίνεται από την αντίδρασή της. Για παράδειγμα, παρόλο που όταν υιοθετήθηκε το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Τούρκοι αξιωματούχοι μιλούσαν δημόσια απαξιωτικά για το γεγονός αυτό, τις μέρες αμέσως πριν από την υιοθέτησή του, ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και ο κ. Ναμί ήταν στις Βρυξέλλες καταβάλλοντας προσπάθειες για να ακυρωθεί το όλο εγχείρημα. Να σας υπενθυμίσω κάτι που είναι ιδιαιτέρως σημαντικό και θεωρώ ότι δεν αντιληφθήκαμε τη σημασία του, ακριβώς επειδή δεν είχε άμεσο αποτέλεσμα, υπό την έννοια ότι δεν οδήγησε άμεσα στον τερματισμό των παράνομων ενεργειών του Barbaros. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Οκτωβρίου πετύχαμε μια ξεκάθαρη αναφορά στα Συμπεράσματα που μάλιστα περιείχε για πρώτη φορά, σε επίπεδο Αρχηγών Κρατών της Ε.Ε., ρητή αναφορά σε υποχρέωση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτή η αναφορά δεν προβλήθηκε όσο έπρεπε γιατί η πλειοψηφία στην Κύπρο θα προτιμούσε ενδεχομένως στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μια μονομερή δήλωση της Κυπριακής Δημοκρατίας που θα ήταν σαφώς πιο ισχυρή για εσωτερική κατανάλωση. Μια πρακτική που ακολουθήθηκε και στο παρελθόν. Να μην επιτυγχάνουμε συλλογικές δεσμευτικές αποφάσεις και να προβαίνουμε σε μια δήλωση για δικούς μας μόνο σκοπούς που δεν δεσμεύει όμως κανένα πλην ημάς. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η συμπερίληψη του εν λόγω λεκτικού στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Οκτωβρίου, που δεσμεύει όλα τα Κράτη Μέλη, δεν παρουσιάστηκε και δεν προβλήθηκε ως θα ανέμενε κάποιος στην Κύπρο. Να υπενθυμίσω ότι λόγω του συγκεκριμένου αποτελέσματος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Οκτωβρίου, έχει καταστεί εφικτό να συμπεριληφθεί για πρώτη φορά σε συμπεράσματα Διεύρυνσης του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, σε παράγραφο που αφορά στις κυπρογενείς υποχρεώσεις της Τουρκίας, η ίδια ρητή αναφορά (για υποχρέωση Τουρκίας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία). Παρόλο που αυτές οι αποφάσεις των ανώτερων συλλογικών οργάνων της Ε.Ε. δεν έχουν τα άμεσα αποτελέσματα που θα θέλαμε, έχουν τη σημασία τους ιδιαίτερα μακροπρόθεσμα, διότι ας μην ξεχνάμε ότι αυτού του είδους οι ενέργειες μπορεί να έχουν επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα.

-Οι Τουρκοκύπριοι δεν πείθονται από τις δικές μας προθέσεις και θέσεις;

-Το μόνο σίγουρο από τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ότι αυτές δεν γίνονται, όπως ισχυρίζεται η Άγκυρα, για να προστατεύσουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Κανείς δεν πιστεύει κάτι τέτοιο και σίγουρα όχι οι Τουρκοκύπριοι.

Να σας θυμίσω την παράνομη «συμφωνία» ανάμεσα στην Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς που έγινε το 2011 για δήθεν «οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας» και να σας παραπέμψω να τη μελετήσετε για να δείτε ότι αν ίσχυε μια τέτοια συμφωνία, η Τουρκία ξεκάθαρα θα είχε ξεγελάσει τους Τουρκοκυπρίους. Και δεν είναι μόνο αυτό το παράδειγμα. Αν μελετήσετε τους χάρτες της τουρκικής κυβέρνησης σε σχέση με την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ της νήσου Κύπρος, δηλαδή του τι θα ισχύει βάσει των ντεζιντεράτων της Άγκυρας σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού, είναι σαφές ότι το μόνο που ενδιαφέρει την Τουρκία είναι η διασφάλιση των δικών της δικαιωμάτων και σίγουρα κανενός άλλου.

Στην αντίπερα όχθη όλων αυτών η Κυπριακή Δημοκρατία γενικότερα σε όλα τα θέματα καταβάλλει προσπάθειες για να διασφαλίσει με πολύ συγκεκριμένες αποφάσεις τα δικαιώματα όλων των Κυπρίων συμπεριλαμβανομένων και των Τουρκοκύπριων συμπατριωτών μας: Να σας παραπέμψω στα δικαιώματα των Τουρκοκύπριων συμπατριωτών μας που απορρέουν από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε. (για παράδειγμα διαβατήρια) παρόλο που η εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου έχει ανασταλεί στις κατεχόμενες περιοχές λόγω του ότι ως αποτέλεσμα της κατοχής η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο. Να σας παραπέμψω επίσης στην πρόσφατη απόφασή μας να συμπεριλάβουμε τη λέξη Hellim στον σχετικό φάκελο αίτησης καταχώρησης για προστατευόμενη ονομασία προέλευσης του χαλλουμιού, και πολλά άλλα.

-Πώς θα λειτουργήσουν στη συνέχεια οι άξονες με Ισραήλ και Αίγυπτο;

-Σε σχέση με την Αίγυπτο θα προχωρήσουμε πολύ σύντομα με συγκεκριμένες κινήσεις τόσο στον τομέα των υδρογονανθράκων όσο και σε άλλους τομείς. Στόχος είναι όπως η συνεργασία διευρυνθεί σε όσο το δυνατό περισσότερους τομείς έτσι ώστε να καταστεί εφικτό να αναφερόμαστε σε στρατηγική συνεργασία. Με το Ισραήλ ενδεχομένως να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση λόγω των εσωτερικών εξελίξεων στη χώρα και των επερχόμενων εκλογών, αν και η συνεργασία και η προετοιμασία συνεχίζεται κανονικά σε τεχνοκρατικό επίπεδο.

Αντιλαμβάνεστε ότι και με τα δύο κράτη βρισκόμαστε στην ίδια γειτονιά, έχουμε κοινές έγνοιες, κοινές ανησυχίες και μέσα από κοινές και συντονισμένες ενέργειες αποσκοπούμε στο να έχουμε αποτελέσματα τα οποία θα εξυπηρετούν τα στρατηγικά συμφέροντα και των τριών κρατών και πάνω από όλα τα συμφέροντα των λαών των τριών χωρών. Να σας αναφέρω ότι στόχος της Κυβέρνησης, και γίνονται συστηματικές και πολύ συγκεκριμένες ενέργειες προς την κατεύθυνση αυτή, είναι όπως η συνεργασία μας και με άλλα κράτη της περιοχής ενισχυθεί σε διάφορους τομείς, αφού βλέπουμε ότι υπάρχει κοινή επιθυμία για κάτι τέτοιο. Ξέρετε, η πρόσφατη εμπειρία μας από τις διεθνείς αντιδράσεις με αφορμή τις παράνομες τουρκικές ενέργειες εντός της ΑΟΖ μας, μας κατέδειξε ότι η ενίσχυση των σχέσεών μας με τα γειτονικά μας κράτη θα πρέπει να αποτελεί στρατηγική επιδίωξη. Και ότι πρέπει να εργαζόμαστε μεθοδικά και μέσα από πολύ συγκεκριμένες ενέργειες για να τις ενισχύσουμε και να τις διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού. Υπάρχουν πολλές κοινές συνισταμένες, οι οποίες λειτουργούν ενοποιητικά σε σχέση με κοινές δράσεις και ενέργειες σε πολλούς τομείς.

Συνέχιση ερευνών και αξιοποίηση επιβεβαιωμένων κοιτασμάτων

-Τα απογοητευτικά αποτελέσματα των ερευνών στον «Ονασαγόρα» αναδιαμορφώνουν τους σχεδιασμούς μας στο πεδίο της ενέργειας;

-Είναι ένα δεδομένο από αναμφισβήτητα θα πρέπει να ληφθεί υπόψη σε όποιους σχεδιασμούς αφορούν την παρούσα φάση. Να σας θυμίσω ότι η Κυβέρνηση έχει προ πολλού καταρτίσει Στρατηγικό Σχέδιο για την εκμετάλλευση του φυσικού μας πλούτου. Στους σχεδιασμούς αυτούς προβλέπεται συγκεκριμένος χάρτης πορείας, ο οποίος λαμβάνει υπόψη όλες τις επιλογές για κάθε ενδεχόμενο σε σχέση με τα νέα ερευνητικά προγράμματα. Είναι εξάλλου για αυτό το λόγο που από νωρίς ξεκινήσαμε τη διερεύνηση όλων των πιθανών επιλογών αξιοποίησης του φυσικού μας πλούτου, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες σε περιφερειακό επίπεδο και αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που δημιουργούνται στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Τούτων λεχθέντων, στην παρούσα φάση ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης επικεντρώνεται σε δύο πυλώνες: Ο ένας αφορά την συνέχεια του ερευνητικού μας προγράμματος, και από την άλλη αξιοποίηση και εκμετάλλευση του επιβεβαιωμένου κοιτάσματος «Αφροδίτη» με την επικέντρωση των προσπαθειών μας σε βιώσιμες επιλογές.

-Πάντως, δημιουργήθηκαν προσδοκίες στους πολίτες και τώρα υπάρχει μια «ανώμαλη προσγείωση». Είναι ως να μην μας βγαίνει τίποτα…

-Πρέπει να μάθουμε να δεχόμαστε και τα αρνητικά και τα θετικά αποτελέσματα. Είναι όλα μέρος των εξελίξεων και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα. Ο φυσικός πλούτος ο ευρισκόμενος στο βυθό είναι πολύ συγκεκριμένος ως προς το περιεχόμενο και εμείς καλούμαστε να το εντοπίσουμε χρησιμοποιώντας τα πιο εξελιγμένα τεχνολογικά μέσα. Αν υπήρχαν σύντομοι και εύκολοι δρόμοι, οι εταιρείες υδρογονανθράκων δεν θα δαπανούσαν εκατομμύρια σε ερευνητικές γεωτρήσεις. Αυτοί που ασχολούνται με τέτοια θέματα γνωρίζουν ότι τέτοιες δραστηριότητες εμπεριέχουν υψηλό βαθμό αβεβαιότητας και τέτοια φαινόμενα παρατηρούνται διεθνώς πολύ συχνά. Να αναφέρω ενδεικτικά ότι σε σχέση με νέες περιοχές και σε βαθιά νερά παρόμοια με τη Κύπρου, κατά την τελευταία δεκαετία, μόνο μια στις τέσσερεις γεωτρήσεις ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

Προσωπικά θεωρώ ότι δεν πρέπει να απογοητευόμαστε, παρόλο που αναμφίβολα πρόκειται για μια αρνητική εξέλιξη. Το ότι βρήκαμε στο Αφροδίτη δεν σήμαινε κατ’ ανάγκη ότι θα βρούμε παντού. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο το ότι δεν βρήκαμε στον «Ονασαγόρα», δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι δεν θα είναι επιτυχείς άλλες προσπάθειες. Έχω την άποψη ότι πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι με τις μέχρι στιγμής επιβεβαιωμένες ποσότητες με τις οποίες, για να δώσω ένα παράδειγμα της σπουδαιότητας τους, σχεδόν αποπληρώνουμε το δημόσιο χρέος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Καλό θα ήταν δε να αφήσουμε τις εταιρείες να κάνουν την δουλειά τους χωρίς να σχολιάζουμε το κάθε τι, δημιουργώντας προσδοκίες ή σκορπώντας συναισθήματα απογοήτευσης.

Την ίδια στιγμή και σε σχέση με το κυπριακό και το γεγονός ότι ο παράγοντας υδρογονάνθρακες και ενέργεια αποτελούν κίνητρο για την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους για επίλυση του κυπριακού, και μάλιστα το συντομότερο δυνατό, τα αρνητικά αποτελέσματα τον «Ονασαγόρα» δεν αλλάζουν αυτό το δεδομένο. Σε εκείνο για παράδειγμα που αποσκοπεί η Τουρκία είναι να μπορεί να εισάγει από τα αποθέματα της Ανατολικής Μεσογείου τόσο για τις εσωτερικές της ανάγκες όσο και προς εξυπηρέτηση του στρατηγικού της στόχου για να καταστεί ενεργειακός κόμβος. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να καταστεί εφικτό χωρίς την επίλυση του κυπριακού.

«Πρέπει πρώτα να ευημερήσουν οι αριθμοί»

Στην οικονομία, η Κυβέρνηση κάνει λόγο για «καλύτερο 2015». Κι όμως στην κοινωνία οι συνθήκες διαβίωσης των πολιτών επιδεινώνεται. Δεν ευημερούν μόνο με τους αριθμούς. Υπάρχουν ενδείξεις για επενδύσεις από το εξωτερικό ή κάποια εξέλιξη που δεν γνωρίζουμε;

– Θέλω κατ’ αρχάς να αναφέρω ότι δεν έχει κανέναν μέσα στο οικογενειακό και φιλικό του περιβάλλον που δεν επηρεάστηκε από την κρίση, που δεν γνωρίζει ανθρώπους που έχασαν τη δουλειά τους, που δεν επηρεάστηκε το εισόδημά του. Ειδικά ο ιδιωτικός τομέας έχει πληγεί και ο κόσμος αγωνίζεται καθημερινά για να σώσει τις επιχειρήσεις του. Δυστυχώς σε περιπτώσεις οικονομικών κρίσεων, ο πρώτος που βιώνει τις επιπτώσεις είναι ο απλός πολίτης, ο καταστηματάρχης, ο επιχειρηματίας και δυστυχώς αυτοί είναι από τους τελευταίους που θα νιώσουν τα πρακτικά αποτελέσματα της ανάκαμψης και θα το νιώσει στην τσέπη του. Για να φτάσουμε όμως στο σημείο αυτό, είναι απολύτως αναγκαίο να ευημερήσουν πρώτα οι αριθμοί. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

Αποτελεί γεγονός ότι είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για το 2015 και θεωρούμε ότι θα είναι καλύτερα τα πράγματα. Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, σε ένα καθοριστικό στάδιο, σε μια κατάσταση που παραμένει εύθραυστη, για αυτό απαιτείται από όλους εγρήγορση και απόλυτη σοβαρότητα. Πέραν από χρονιά ανάκαμψης, το 2015 θα πρέπει να είναι και η χρονιά των μεταρρυθμίσεων. Είμαστε ειλικρινείς με τον κόσμο. Έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε και η προσπάθειά μας πρέπει να είναι διαρκής. Πρέπει να διορθωθεί το πρόβλημα στη ρίζα του, δεν αρκούν επιφανειακές αλλαγές. Αυτή η Κυβέρνηση δεν κινείται με χρονικό ορίζοντα το 2018 που ολοκληρώνεται η θητεία της αλλά κάνει μακροχρόνιους σχεδιασμούς έτσι ώστε να μη βρεθούμε ποτέ ξανά σε συνθήκες Μαρτίου 2013. Μόνο έτσι θα δημιουργηθούν συνθήκες και προϋποθέσεις για μακροχρόνια και βιώσιμη ανάπτυξη.

Σε σχέση με τις επενδύσεις, και σε συνέχεια αυτών που έγιναν, ειδικά στον τραπεζικό τομέα, εργαζόμαστε προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις και ευελπιστούμε σύντομα να έχουμε αποτελέσματα. Έχουμε, για παράδειγμα, το θέμα του καζίνο που η όλη προσπάθεια προχωρά με γοργούς ρυθμούς και ευελπιστούμε ότι θα πετύχουμε να επενδυθεί ένα σημαντικό ποσό στον τόπο. Δεν επιθυμώ να αναφέρω περισσότερα. Ο κόσμος έχει χορτάσει από λόγια και εκείνο που θέλει είναι συγκεκριμένα έργα. Άρα είναι ποιο ορθό να αναμένουμε.

Θέλω με αφορμή την ερώτησή σας για ενδεχόμενες επενδύσεις να αναφέρω ότι τα διάφορα επενδυτικά ταμεία, οι επενδυτικοί οργανισμοί δεν είναι και ούτε συμπεριφέρονται ως φιλανθρωπικά ιδρύματα. Θα έρθουν να επενδύσουν στην Κύπρο, όπως εξάλλου κάνουν και για όλες τις χώρες, αφού μελετήσουν για σημαντική περίοδο την εξέλιξη της χώρας, την οικονομική και πολιτική σταθερότητα, τις γενικότερες προοπτικές κ.ο.κ. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και επειδή βρισκόμαστε και σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, θα πρέπει να αποφεύγουμε αχρείαστες ενέργειες που δεν έχουν καμία προστιθέμενη αξία. 

Οι ευθύνες των νέων πολιτικών και των πολιτών

-Δεν ξέρω εάν θεωρείτε πως είσαστε μέρος του πολιτικού συστήματος, αλλά θα ήθελα να σας ρωτήσω πως αισθάνεστε με τα όσα παρακολουθούμε για τις σχέσεις της πολιτικής με τη διαπλοκή και τη διαφθορά.

-Όπως γνωρίζετε δεν προέρχομαι από το χώρο της πολιτικής όμως κατέχω αυτή τη στιγμή ένα πολιτικό πόστο το οποίο και κλήθηκα να το υπηρετήσω. Δυστυχώς, το πολιτικό σύστημα, έχει απαξιωθεί από την κοινωνία διότι ο λαός απογοητεύτηκε από συγκεκριμένες συμπεριφορές, ενέργειες, κακώς έχοντα στα οποία εμπλέκονται και πολιτικοί. Μέσα σε αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση είναι θετικό το ότι η δικαιοσύνη λειτουργεί και τα σκάνδαλα αποκαλύπτονται με σκοπό την κάθαρση και το να αποδοθεί δικαιοσύνη. Το μήνυμα της κοινωνίας είναι ξεκάθαρο: Μηδενική Ανοχή. Την ίδια ώρα, εμείς που εμπλεκόμαστε τώρα στην πολιτική, έχουμε διπλή ευθύνη να πράττουμε με τρόπο που θα οδηγήσει σταδιακά στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στους θεσμούς και στα πρόσωπα. Ταυτόχρονα ευθύνη έχει και η ίδια η κοινωνία, ο καθένας από μας, που πρέπει στην καθημερινότητα του να λέει όχι στη διαφθορά αλλά και να επιλέγουμε να μας εκπροσωπούν άτομα που δεν είναι επιρρεπείς σε τέτοιες συμπεριφορές.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: