Χαμενεΐ: Οι ΗΠΑ είναι «το σύμβολο της τυραννίας»




Η αμερικανική κυβέρνηση είναι «το σύμβολο της τυραννίας σε βάρος της ανθρωπότητας», έγραψε σήμερα ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης το Ιράν, σε έναν λογαριασμό που χρησιμοποιεί στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, μετά τη δημοσιοποίηση της σύνοψης της έκθεσης της Γερουσίας για τα βασανιστήρια στα οποία πράκτορες της CIA υπέβαλαν υπόπτους για τρομοκρατία, μετέδωσαν τα Ειδησεογραφικά Πρακτορεία REUTERS και AFP.

Πρόκειται για την πρώτη αντίδραση Ιρανού αξιωματούχου για την έκθεση.

Οι ΗΠΑ «λένε ότι είναι ένα έθνος γεμάτο υπερηφάνεια. (Αλλά) οι αμερικανικές κυβερνήσεις έχουν διαφθείρει κι εξαπατήσει τον λαό τους, που ακόμη δεν έχει συνειδητοποιήσει πολλές πραγματικότητες», ανέφερε σε ένα από τα μηνύματά του, που περιείχε την ετικέτα #TortureReport.

Ορισμένα από τα μηνύματα του Χαμενεΐ εμπεριέχουν αποσπάσματα από παλιές ομιλίες του και αναφέρουν την ημερομηνία τους. «Σήμερα η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι το σύμβολο της τυραννίας για την ανθρωπότητα, ενώ ο αμερικανικός λαός βρίσκεται αντιμέτωπος με τη βαρβαρότητα. 28/07/07», ήταν ένα άλλο μήνυμα με ετικέτες #HumanRightsDay και #Ferguson (η παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η πόλη όπου ένας λευκός αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε έναν άοπλο έφηβο μαύρο).

Τα μηνύματα που αναρτά ο Χαμενεΐ ως συνήθως σχολιάστηκαν αρκετά από τους χρήστες του Διαδικτύου — ορισμένοι υπενθύμισαν τους δεκάδες κρατούμενους που έχουν πεθάνει στις φυλακές τα τελευταία χρόνια, ή τον απαγχονισμό, τον Οκτώβριο, μιας νέας η οποία καταδικάστηκε σε θάνατο διότι είχε μαχαιρώσει έναν άνδρα που όπως είχε καταγγείλει η ίδια αποπειράθηκε να τη βιάσει.

Την ίδια ώρα, ο πρώην πρόεδρος της Πολωνίας, Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι, αναγνώρισε για πρώτη φορά σήμερα ότι είχε επιτρέψει στη CIA να λειτουργήσει ένα μυστικό κέντρο κράτησης και ανακρίσεων στη χώρα του, αλλά αρνήθηκε ότι γνώριζε ο,τιδήποτε για τα βασανιστήρια στα οποία υποβάλλονταν τα πρόσωπα τα οποία κρατούνταν εκεί.

Ο Κβασνιέφσκι, πρόεδρος της Πολωνίας για μια δεκαετία (1995-2005) και πιστός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ξέσπασε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και παραδέχτηκε ότι είχε συμφωνήσει με τη CIA να χρησιμοποιήσουν οι κατάσκοποί της μια μυστική τοποθεσία, με την κωδική ονομασία «Quartz», κοντά στο χωριό Στάρε Κεζκούτου σε ένα δάσος στο βορειοανατολικό τμήμα της Πολωνίας. Ερωτηθείς αν γνώριζε τι συνέβαινε εκεί, απάντησε: «Σχετικά με το τι έκανε η CIA; Όχι! Μέσα στο κέντρο, όχι».

Η έκθεση της αμερικανικής Γερουσίας που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη δεν κατονομάζει καμιά από τις χώρες όπου πράκτορες της αμερικανικής υπηρεσίας κατασκοπείας βασάνιζαν κρατουμένους με μεθόδους όπως οι εικονικές εκτελέσεις, η στέρηση του ύπνου και η αποστέρηση των αισθήσεων, οι εικονικοί πνιγμοί και άλλες. Παρότι όμως η έκθεση δεν αναφέρει ονομαστικά τις χώρες που οι πράκτορες της CIA έκαναν βασανιστήρια, εντούτοις περιέχει πληροφορίες οι οποίες διασταυρώθηκαν με διάφορα δημόσια έγγραφα, όπως στοιχεία πτήσεων, και κατέστη σαφές ότι μια από τις χώρες όπου βρίσκονταν κέντρα κράτησης της CIA ήταν και η Πολωνία.

Στη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε μαζί με τον τότε πρωθυπουργό της Πολωνίας Λέσεκ Μίλερ, ο πρώην πρόεδρος Κβασνιέφσκι δήλωσε ότι η χώρα του είχε ζητήσει από την αμερικανική κυβέρνηση να υπογράψει ένα έγγραφο σύμφωνα με το οποίο οι πράκτορες της αμερικανικής υπηρεσίας κατασκοπείας έπρεπε να μεταχειρίζονται τους κρατούμενους στη μυστική τοποθεσία της CIA σύμφωνα με την πολωνική νομοθεσία και τους ανθρωπιστικούς κανόνες.

«Το μνημόνιο δεν υπεγράφη από την αμερικανική πλευρά», δήλωσε ο Κβασνιέφσκι. Ανέφερε επίσης ότι η απόλυτη μυστικότητα στις ενέργειες της CIA στον συγκεκριμένο χώρο προκάλεσε ανησυχία στους Πολωνούς αξιωματούχους, προτρέποντας τον ίδιο να ζητήσει από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να κλείσει το κέντρο κράτησης στα τέλη του 2003. Σύμφωνα πάντως με την έκθεση της Γερουσίας, η CIA κατέβαλε ένα μεγάλο χρηματικό ποσό για να της παραχωρηθεί η μυστική τοποθεσία όπου εγκατέστησε το κέντρο κράτησης.

Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου ο Κβασνιέφσκι δήλωσε ότι η απόφαση των αμερικανικών αρχών να επιτρέψουν τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Γερουσίας παραβίασε την εμπιστοσύνη της Βαρσοβίας, αφού η Πολωνία πίστευε ότι οι λεπτομέρειες της συνεργασίας της με τη CIA θα παρέμεναν απόρρητες.

Η δημοσιοποίηση της έκθεσης της αμερικανικής Γερουσίας εκθέτει συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών και δυνητικά θα μπορούσε να έχει νομικές συνέπειες για τις κυβερνήσεις και τους αξιωματούχους που εμπλέκονται. Ήδη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης έχει αποφανθεί ότι διαπράχθηκαν πράγματι παραβιάσεις στην Πολωνία και διέταξε την πολωνική κυβέρνηση να δώσει αποζημιώσεις στους κρατούμενους.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: