Bloomberg: Το πρώτο ουσιαστικό τέστ για Σαμαρά




Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, αντιμετωπίζει σήμερα το πρώτο ουσιαστικό τεστ για τις διαθέσεις των βουλευτών, καθώς ξεκινά στις 7 μμ η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας που απαιτεί τη στήριξη 200 από τα 300 μέλη του Κοινοβουλίου, αναφέρουν οι Marcus Bensasson και Antonis Galanopoulos σε ανταπόκρισή τους από την Αθήνα στο BLOOMBERG με τίτλο «Samaras Seeks Greek Parliament’s Backing to Stop Syriza Threat» συμπληρώνοντας ότι ο Πρωθυπουργός χρειάζεται να διασφαλίσει την εκλογή ΠτΔ ώστε να αποφευχθούν πρόωρες εκλογές, ενώ η καλύτερη ευκαιρία για να το πετύχει είναι η τελευταία ψηφοφορία στις 29, όπου απαιτείται η στήριξη μόλις 180 βουλευτών.

«Η πλειοψηφία των βουλευτών θα κρατήσει τα χαρτιά της κλειστά» σημειώνει ο Κώστας Παναγόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της ALCO προσθέτοντας ότι «εάν ο Δήμας λάβει λιγότερες από 160 ψήφους τα πράγματα θα είναι πραγματικά δύσκολα. Ουσιαστικά μιλάμε για 30 (βουλευτές) για τους οποίους δεν είμαστε σίγουροι, οι οποίοι δεν πρόκειται να αποκαλύψουν τις προθέσεις τους κατά την πρώτη ψηφοφορία».

Ένας αριθμός άνω των 170 ψήφων στον υποψήφιο του κ. Σαμαρά για ΠτΔ θα ήταν θετικός για τις αγορές, σύμφωνα με τον Athanasios Vamvakidis, στρατηγικό αναλυτή της Bank of America Merrill Lynch, στο Λονδίνο, ο οποίος πρόσθεσε ότι «αυτό που θα μπορούσε να βελτιώσει τις πιθανότητες της κυβέρνησης (για την εκλογή του ΠτΔ) θα ήταν η υπόσχεση για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών τον Σεπτέμβριο, καθώς θα έδινε μια δικαιολογία σε ορισμένους ανεξάρτητους βουλευτές και στα μικρά κόμματα να ισχυριστούν ότι επιθυμούν απλά να αντιμετωπίζουν την αρνητική αντίδραση των αγορών».

Η αναζήτηση υποστηρικτών από τον κ. Σαμαρά στρέφεται σε τρεις ομάδες, στους 24 ανεξάρτητους βουλευτές, στα δώδεκα μέλη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, που αποτελούν μια ομάδα βουλευτών που έφυγε από τη Νέα Δημοκρατία το 2012 και τα 10 μέλη της Δημοκρατικής Αριστεράς. Εννέα από τους ανεξάρτητους έχουν δηλώσει σε συνεντεύξεις τους ότι θα στηρίξουν την υποψηφιότητα του κ. Δήμα.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Δημοκρατική Αριστερά δεσμεύτηκαν να ψηφίσουν κατά του κ. Δήμα, αλλά και τα δύο κόμματα αγωνίζονται να διατηρήσουν τον έλεγχο στους βουλευτές τους, καθώς η μειώνεται η δημοφιλία τους.

http://www.bloomberg.com/news/2014-12-17/samaras-seeks-greek-parliament-s-backing-to-stop-syriza-threat.html

Ο πολιτικός κίνδυνος και οι πολιτικές αντεγκλήσεις επιστρέφουν στην Ελλάδα, καθώς ξεκινά η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, αναφέρει η Holly Ellyatt σε άρθρο της στην ιστοσελίδα του CNBC με τίτλο «Greece’s presidential election: Why it matters» σημειώνοντας ότι το αποτέλεσμα θα μπορούσε να προκαλέσει νέα πολιτική αβεβαιότητα και οικονομικές αναταράξεις.

Η αρθρογράφος παραθέτει στη συνέχεια το χρονικό επίσπευσης της προεδρικής εκλογής από τον Π/Θ, Αντώνη Σαμαρά, έως τη σημερινή ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο. Η ψηφοφορία, όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, αποτελεί ένα κρίσιμο τεστ εμπιστοσύνης για τον κ. Σαμαρά, καθώς εάν δεν εκλεγεί ΠτΔ θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Ο Πρωθυπουργός προειδοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια «καταστροφική» επιστροφή της οικονομικής κρίσης εάν δεν εκλεγεί νέος ΠτΔ.

Πολλοί αντιμετώπισαν επίσης την ξαφνική επίσπευση της προεδρικής εκλογής ως μια προσπάθεια υπονόμευσης του ΣΥΡΙΖΑ, του ισχυρού κόμματος της αντιπολίτευσης που τάσσεται κατά της λιτότητας, το οποίο υπόσχεται να καταργήσει τους σκληρούς όρους που συνοδεύουν το σχέδιο διάσωσης.

Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά ότι σπέρνει τον φόβο στη χώρα για να κερδίσει την στήριξη για την προεδρική εκλογή, δηλώνοντας σε ομιλία του ότι «έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την κυβερνητική συμμαχία και τις καταστροφικές πολιτικές της».

Η αρθρογράφος επισημαίνει παράλληλα τον κίνδυνο προκήρυξης εκλογών στην περίπτωση μη εκλογής ΠτΔ, γεγονός που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα οδηγούσε στην επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως επισημαίνεται ωστόσο, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε τελικά να φύγει από το ευρώ εάν ο ΣΥΡΙΖΑ καταλάμβανε την εξουσία, ενώ γίνεται αναφορά στις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker, ότι η Ελλάδα θα αντιμετώπιζε μεγάλα προβλήματα εάν οι Έλληνες ψήφιζαν με «λάθος» τρόπο.

http://www.cnbc.com/id/102271781

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: