Bloomberg: Ο Τσίπρας καθησυχάζει τους επενδυτές καθώς πλησιάζει στην εξουσία




Εκτενές δημοσίευμα του BLOOMBERG με τίτλο “Ο Έλληνας επαναστάτης Τσίπρας καθησυχάζει τους επενδυτές καθώς πλησιάζει στην εξουσία”, «Greek Firebrand Tsipras Soothes Investors as Power Draws Close» των Νίκου Χρυσολωρά, Marcus Bensasson και Αντώνη Γαλανόπουλου.

Καθώς ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται πολύ κοντά στην εξουσία, επιχειρεί να πείσει τους επενδυτές ότι δεν έχουν τίποτε να φοβούνται.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο 40χρονος ηγέτης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ταρακούνησε ολόκληρη την ήπειρο όταν πλησίασε την εξουσία κατά τις εκλογές του 2012 με τη δέσμευση ότι θα αποσυρθεί από τη συμφωνία διάσωσης της χώρας. Τώρα, η στάση του έχει γίνει πιο διαλλακτική καθώς δεμεύεται να διατηρήσει ισοσκελισμένο τον ελληνικό προϋπολογισμό.

“Δεν επιθυμούμε να επιστρέψουμε στα ελλείμματα. Δεν θέλουμε νέα δανεικά”, δήλωσε χθες το βράδυ στο κοινοβούλιο ο κ. Τσίπρας.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Α. Τσίπρας έχει αυξήσει τη δύναμη του κόμματός του κατά τα τελευταία δύο χρόνια, συνδυάζοντας τη δέσμευση για υγιή προϋπολογισμό αλλά και τερματισμό της λιτότητας που πλήττει τη ζωή των Ελλήνων τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ενώ πολλοί αναλυτές αμφισβητούν την αριθμητική υλοποίηση της διπλής αυτής δέσμευσης, λίγοι είναι αυτοί που εκτιμούν ότι ο Τσίπρας κρύβει ένα σχέδιο που θα οδηγήσει εκ νέου τη χώρα στο χάος.

“Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές, ίσως υπάρξει μία βραχυπρόθεσμη ανατιμολόγηση των ελληνικών τίτλων, αλλά δεν νομίζω ότι θα αποτελέσει μία αδυναμία μακράς διάρκειας”, δήλωσε ο Nicola Marinelli της Pentalpha Capital Ltd στο Λονδίνο. “Όσο η ΕΚΤ παραμένει στο πλευρό της Ελλάδας, όλα θα είναι εντάξει ανεξαρτήτου της κυβέρνησης που θα ηγείται της χώρας”.

Ένα κεντρικό σημείο του προγράμματος του Α. Τσίπρα είναι να διατηρήσει τη στήριξη ψηφοφόρων αλλά και επενδυτών και επομένως να υλοποιησει της δέσμευση της Ελλάδας προς τους ιδιωτικούς επενδυτές. “Το χρέος του ιδιωτικού τομέα δεν τίθεται υπό διαπραγμάτευση”, δήλωσε σε συνέντευξή του ο Γ. Μηλιός, αρμόδιος για θέματα Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως, ο κ. Τσίπρας επιδιώκει διαγραφή του επίσημου χρέους προκειμένου να το μειώσει σε βιώσιμο επίπεδο.

“Μας λένε ότι δεν μπορεί να γίνει. Υπήρχε στην Ε.Ε. μια ρήτρα μη διάσωσης που δεν χρειάστηκε δέκα χρόνια για να καταργηθεί αλλά μόνο δέκα μέρες’, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γ. Μηλιός.

“Το πρόβλημα με την ατζέντα τους είναι ότι κανένας δεν είναι διατεθειμένος να τη χρηματοδοτήσει. Επομένως ή θα πρέπει να την αναβάλλουν ή να εγκαταλείψουν το ευρώ”, αναφέρει χαρακτηριστικά η Μιράντα Ξαφά, η οποία εκτιμά ότι δεν υπάρχει τρόπος ο Α. Τσίπρας να κρατήσει ικανοποιημένους και τους ψηφοφόρους αλλά και τους επενδυτές.

Στη συνέχεια, το δημοσίευμα αναφέρεται στις υψηλές αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων και φιλοξενεί δήλωση ευρωπαίου αξιωματούχου ότι “αξιωματούχοι σε Βρυξέλλες  και Βερολίνο είναι βέβαιοι πως η οικονομική πραγματικότητα θα πείσει τον Α. Τσίπρα να υποχωρήσει στις απαιτήσεις της ευρωζώνης”.

Ακολούθως το πρακτορείο παρουσιάζει στοιχεία της έως τώρα πορείας του Αλέξη Τσίπρα και υπογραμμίζει δήλωση του ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξή του το 2008 “ότι θαυμάζει τον Μάο καθώς μολονότι υπάρχει έλλειψη ελευθερίας στα κομμουνιστικά καθεστώτα, εντούτοις διαθέτουν ανθρωπιά στο επίκεντρο του σκεπτικού τους”.

Οι Έλληνες είναι συνηθισμένοι σε απότομες αλλαγές πολιτικής από τους ηγέτες τους. Ο Α. Σαμαράς ήταν αντίθετος στο πρώτο μνημόνιο πριν αλλάξει γνώμη όταν έγινε πρωθυπουργός. Το ΠΑΣΟΚ επίσης, ήρθε στην εξουσία το 1981 με την υπόσχεση ότι θα οδηγήσει τη χώρα εκτός Ε.Ε.. Όμως ήταν το ΠΑΣΟΚ που την οδήγησε στην ευρωζώνη.

Στελέχη στην Ελλάδα είναι περισσότερο ανήσυχα σχετικά με την ύπαρξη ενός συνεπούς πλασίου πολιτικής παρά με το ποιος θα ηγείται της χώρας.

“Οι επικίνδυνες και μακροπρόθεσμες επενδύσεις σε τομείς όπως η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων απαιτούν συναίνεση στην πολιτική. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να διαλυθούν οι ανησυχίες των πιθανών επενδυτών προς όφελος της ελληνικής οικονομίας”, δηλώνει ο Μαθιός Ρήγας της Energean SA.

Με τα κεφάλαια από την ΕΚΤ, τους εταίρους της Ευρωζώνης και τους πλούσιους Έλληνες που έως τώρα ο κ. Σαμαράς δεν έχει καταφέρει να φορολογήσει, ο Α. Τσίπρας έχει υποσχεθεί ένα κοινωνικό πρόγραμμα ύψους 11,5 δις. ευρώ, περίπου 6% του ελληνικού ΑΕΠ, που αναμένεται να ελαφρύνει το βάρος των πολιτών από τη λιτότητα και να ενισχύσει την ανάπτυξη.

“Θα ήταν καταστροφή για ολόκληρη την ευρωζώνη να υπάρξει χρεοκοπία σε κάποιο κράτος μέλος. Επομένως δεν μιλάμε για πόλεμο αλλά για διαπραγματεύσεις. Και αυτές μπορεί να διαρκέσουν αρκετά”, αναφέρει ο Γ. Μηλιός.

http://www.businessweek.com/news/2014-12-07/greek-firebrand-tsipras-soothes-investors-as-power-draws-closer#p1

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: