Στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και την οικονομική διάστασή τους αναφέρονται σημερινά δημοσιεύματα του πρακτορείου Bloomberg και της εφημερίδας Financial Times.

Financial Times

Με τίτλο: «Το ελληνικό ριζοσπαστικό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να λειάνει τις αιχμηρές θέσεις του», δημοσίευμα των Financial Times αναφέρει ότι η Ελλάδα ήταν στο επίκεντρο της κρίσης χρέους της Ευρώπης και τώρα -μετά από τέσσερα χρόνια τιμωρητικής λιτότητας- μπορεί να γίνει σύντομα η πρώτη χώρα της Ευρωζώνης που θα αναθέσει τη διακυβέρνησή της σε ένα λαϊκιστικό κόμμα που υπόσχεται ριζοσπαστικές λύσεις. Η προοπτική της ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία έχει εντείνει τον πανικό μεταξύ των επενδυτών, σημειώνει η συντάκτης του δημοσιεύματος Κέριν Χόουπ, προσθέτοντας ότι το κλίμα αποτυπώθηκε εύγλωττα σε ένα σημείωμα αναλυτή μετά τη συνάντησή του με αξιωματούχους του ΣΥΡΙΖΑ στο Λονδίνο, στο οποίο ανέφερε: «Όσοι βγαίνουν από τη συνάντηση θέλουν να πουλήσουν τα πάντα στην Ελλάδα».

Ωστόσο, σημειώνει η συντάκτης, ο πρόσφατος πανικός των αγορών έρχεται σε αντίφαση με το γεγονός ότι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έχει αμβλύνει τη ρητορική του μετά τη νίκη του κόμματός του στις ευρωεκλογές και τη εδραίωση του προβαδίσματος που έχει στις δημοσκοπήσεις έναντι του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Τσίπρας, συνεχίζει το δημοσίευμα, δηλώνει αφοσίωση στο ευρώ, ενώ το οικονομικό επιτελείο του έχει τακτικές διεθνείς τηλεφωνικές διασκέψεις, σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τους διαχειριστές κεφαλαίων ότι μία αριστερή κυβέρνηση θα μπορέσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα χρέους της Ελλάδας και δεν θα είναι αντίθετη σε ξένες επενδύσεις. Οικονομικοί παράγοντες στην Ελλάδα, αναφέρουν οι FT, προσπαθούν να βάλουν στην άκρη τις ανησυχίες τους ότι ο κ. Τσίπρας θα ζητήσει αμέσως τη διαγραφή του χρέους, εάν πέσει η σημερινή κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις πρόωρες γενικές εκλογές.

Bloomberg

Με τίτλο: «Η Ελλάδα ξαναπαίζει το σενάριο της καταστροφολογίας, καθώς η πολιτική κλονίζει τις αγορές», δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει ότι «η πολιτική αναστάτωση στην Ελλάδα, ο καταποντισμός των αγορών μετοχών και ομολόγων, η απειλή χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ» αποτελούν ένα σενάριο «που κατά έναν περίεργο τρόπο είναι αντίστοιχο με τα εφιαλτικά σενάρια του 2010 και του 2011». Έπειτα από κάποιες ενδείξεις ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, σημειώνει ο συντάκτης του δημοσιεύματος Τζέιμς Νόιγκερ, η κυβέρνηση στην Αθήνα κλυδωνίζεται πάλι, «προκαλώντας έναν νέο γύρο καταστροφολογικής κερδοσκοπίας». Και προσθέτει ότι οι επενδυτές έλαβαν υπόψη τους τα χειρότερα δυνατά σενάρια αυτή την εβδομάδα, «καθώς εξέταζαν μία αλυσίδα γεγονότων, η οποία ξεκινά από ένα αδιέξοδο στην προεδρική εκλογή που θα μπορούσε να φέρει τις αντιμνημονιακές δυνάμεις στην εξουσία, θέτοντας ξανά σε αμφιβολία το καθεστώς της Ελλάδας στο ευρώ».

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι σήμερα η Ευρώπη είναι καλύτερα προετοιμασμένη και ότι μπορεί να επικαλείται ιστορίες επιτυχίας μετά το 2010, όταν ήρθε αντιμέτωπη με την ελληνική κρίση. «Η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία έχουν απογαλακτισθεί από τη βοήθεια και τα ποσά για τα οποία υπάρχουν διαφορές με την Ελλάδα -περίπου 7 δισ. ευρώ- είναι μικρά σε σχέση με αυτά που είχαν δοθεί πριν στη χώρα», σημειώνεται. Ωστόσο, ο συντάκτης τονίζει ότι το γεγονός της επιβίωσης του ευρώ δεν σημαίνει ότι η Ευρώπη έχει βρει «τη σωστή μακροχρόνια συνταγή», καθώς τα προγράμματα βοήθειας δίνονται μόνο με την επιβολή δραστικών περικοπών στους προϋπολογισμούς που αυξάνουν την ανεργία και πυροδοτούν ριζοσπαστικές πολιτικές.

Αν δεν επιτευχθεί η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, οι εθνικές εκλογές που θα ακολουθήσουν θα συμπιέσουν το χρονοδιάγραμμα διαχείρισης της κρίσης, σημειώνει το δημοσίευμα. Εάν ο κ. Τσίπρας δεν επιτύχει αυτοδυναμία, «θα τελματωθεί σε διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης, παράλληλα με τις προσπάθειες να διασφαλίσει τη δόση του προγράμματος στήριξης έως τη νέα καταληκτική προθεσμία της 28ης Φεβρουαρίου», σημειώνει το Bloomberg. Η αντιπαράθεση μίας κυβέρνησης χωρίς πηδάλιο ή μίας κυβέρνησης Τσίπρα με τους Ευρωπαίους πιστωτές «θα ήταν καταπέλτης για την Ελλάδα», αναφέρει το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να σταματήσει τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών και να τις αναγκάσει να στραφούν στην πιο ακριβή χρηματοδότηση από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: