Ασκηση ποινικής δίωξης σε 5 Κύπριους τραπεζίτες




Την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον πέντε πρώην στελεχών της Τράπεζας Κύπρου και της ίδιας της Τράπεζας αποφάσισε η Νομική Υπηρεσία. Πρόκειται για τους πρώην προέδρους των Διοικητικών Συμβουλίων της Τράπεζας Κύπρου  Θεόδωρο Αριστοδήμου, Ανδρέα Ηλιάδη, Ανδρέα Αρτέμη, Γιάννη Κυπρή και τον πρώην Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τράπεζας και υπεύθυνο για τα υποκαταστήματα στην Ελλάδα, Γιάννη Πεχλιβανίδη.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης ανέφερε ότι κατά τη σημερινή σύσκεψη στη Νομική Υπηρεσία “αποφασίστηκε ότι από τη μελέτη των φακέλων της Αστυνομίας προκύπτει διάπραξη ποινικών αδικημάτων”.

Ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι αποφασίστηκε επίσης ποια πρόσωπα θα κατηγορηθούν και ποιες κατηγορίες θα αντιμετωπίσουν.

Ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε ότι εναντίον των πρώην στελεχών της Τράπεζας Κύπρου θα προσαχθούν κατηγορίες που έχουν σχέση με τη χειραγώγηση της τιμής της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου και με παραπλανητικές δηλώσεις για την κεφαλαιουχική επάρκεια της Τράπεζας.

Ο κ. Κληρίδης είπε ότι “το επόμενο βήμα είναι η σύνταξη των επίσημων κατηγορητηρίων που θα καταχωρηθούν στο Δικαστήριο” και ακολούθως θα επιδοθούν στα πρόσωπα αυτά προκειμένου να εμφανιστούν ενώπιον του Κακουργιοδικείου σε συγκεκριμένη ημερομηνία που θα ορίσει το δικαστήριο.

Σημείωσε ότι αυτό αναμένεται να γίνει την Παρασκευή ή τη Δευτέρα.

Ο Γενικός Εισαγγελέας είπε επίσης ότι την ίδια ώρα συνεχίζονται ανακρίσεις και οι έρευνες που αφορούν την υπόθεση της Λαϊκής Τράπεζας και συγκεκριμένα την περίοδο 2005-2006, κατά την οποία άρχισε η εξαγορά του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας αυτής μέχρι και την τελική κατάρρευσή της κατά το 2012-13. Ανέφερε ότι οι έρευνες έχουν σχέση με παρόμοια αδικήματα και βρίσκονται “σε προχωρημένο στάδιο”.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΗΛ, ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: