Αριθμητική σταχυολόγηση και πραγματικότητα




Της Ευθυμίας Γιώσα

Δεδομένου ότι κάθε επιχειρηματολογία που έχει ως απότοκο την πρόκληση συναισθημάτων θεωρείται από τους εγκεφαλικούς ανθρώπους ρηχή σκοπεύω να σταχυολογήσω ορισμένους αριθμούς, μήπως αυτοί καταφέρουν να αφηγηθούν με μεγαλύτερη αντικειμενικότητα την πραγματικότητα.

Έχουμε και λέμε λοιπόν:

α) 1700 άτομα, ηλικίας 28 έως 30 ετών, ανταποκρίθηκαν στην αγγελία που έβαλε ο ψυχίατρος, κύριος Γκοτζαμάνης, για τη θέση γραμματέα στο Κέντρο Ψυχοθεραπείας που έχει φτιάξει. Όπως ο ίδιος δήλωσε στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο, έπαθε κατάθλιψη διαβάζοντας τα βιογραφικά που έφτασαν στα χέρια του, καθώς όλοι τους γνώριζαν δύο με τρεις γλώσσες, ήταν κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου, ενώ αρκετοί είχαν τελειώσει υψηλόβαθμες σχολές (Νομική, πολυτεχνικές και οικονομικές σχολές).

β) Για 21η μέρα οι Σύριοι πρόσφυγες βρίσκονται στο Σύνταγμα, ενώ για 15η μέρα κάνουν απεργία πείνας (εξαιρουμένων των παιδιών και των γυναικών). Εμμένουν στο αίτημά τους για απόκτηση των απαραίτητων ταξιδιωτικών εγγράφων που θα τους επιτρέψουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους σε άλλες χώρες της Ευρώπης με την ελπίδα μιας Γης της Επαγγελίας (την οποία, απαρχής του κόσμου, καλύπτει βαριά ομίχλη).

γ) Για 29η μέρα συνεχίζει την απεργία πείνας ο Νίκος Ρωμανός ζητώντας να του επιτραπεί να πηγαίνει στο εκπαιδευτικό ίδρυμα που πέτυχε προκειμένου να παρακολουθήσει τα μαθήματά του. Θυμάμαι, γι’ ακόμη μια φορά, τον Ντεριντά που συμπεραίνει πως, τελικά, η αληθινή ευθύνη μιας απόφασης είναι δυνατή όταν δεν υπάρχουν κανόνες, αλλά και όταν, ας μου επιτραπεί να συμπληρώσω, τους υπερβαίνεις.

δ) Με 155 βουλευτές να υπερψηφίζουν τον κρατικό προϋπολογισμό του 2015 και 134 να τον καταψηφίζουν ολοκληρώθηκε στις 7 Οκτωβρίου η κοινοβουλευτική διαδικασία. Αλλά οι αριθμοί δε σταματούν εδώ, καθώς η 17η Δεκεμβρίου ορίστηκε, τελικά, ως η ημέρα διεξαγωγής της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Θα βρεθούν, άραγε, οι 180 βουλευτές; Συζητήσεις επί συζητήσεων που θυμίζουν το μέτρημα στο κρυφτό και το αναφωνητό στο τέλος: «Φτου και βγαίνω»! Βγαίνουν; Γιατί, ως γνωστόν, η ανάδειξη ή μη του νέου Προέδρου θα καθορίσει και την ημερομηνία διεξαγωγής των εθνικών εκλογών. Το πώς οι εκλογές θα καθορίσουν το μέλλον, ειδικά αν ληφθούν στα υπόψη οι προσφερόμενες πολιτικές, είναι ζήτημα όχι μόνο αριθμών, αλλά και λογικής, ηθικής και… αντοχών.

ε) Το 0,00008% του πληθυσμού της Ρωσίας κατέχει το 19% του πλούτου, όπως προκύπτει από την  έκθεση της Credit Suisse που αφορά το 2014. Με άλλα λόγια, το 10% του πληθυσμού της ελέγχει το 84,8% του πλούτου της χώρας, ενώ για τις ΗΠΑ το ίδιο 10% ελέγχει το 74,6%, στην Κίνα το 64%, ενώ στη Σουηδία το 68,6% και στην Αγγλία το 54,1%.

στ) Είναι 21 φορές πιο πιθανό να δολοφονηθεί από αστυνομικούς ένας νέος μαύρος παρά ένας νέος λευκός, σύμφωνα με τα στοιχεία του FBI. Εννιά στους δέκα μαύρους πολίτες καταδικάζουν και τις δύο δικαστικές αποφάσεις που δεν παραπέμπουν σε δίκη τους αστυνομικούς σε αμφότερες τις υποθέσεις Brown και Garner, ενώ 25% των λευκών διαφωνεί για τη μη παραπομπή σε δίκη του δολοφόνου του Brown, ποσοστό που φτάνει το 52% στην περίπτωση του Garner. Η δύναμη της εικόνας φαίνεται πως είναι τόσο μεγάλη ώστε να απαιτείται η βιντεοσκόπηση του δολοφονημένου άντρα για να επιβεβαιώσει τη φρικαλεότητα της βίας που υπέστη.

Μπορεί να έχουμε συνδέσει τις αφηγήσεις με τα παραμύθια κι η αλήθεια είναι  ότι η σύντομη αριθμητική αφήγηση που επιχειρήθηκε έχει κι αυτή δράκους  και τέρατα.  Το θέμα είναι εάν ο επίλογος θα γράψει το χιλιοειπωμένο «Ζήσανε αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα», χαρίζοντας την ανακούφιση μιας αίσιας κατάληξης.

Το κείμενο γράφτηκε στις 9 Δεκεμβρίου.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: