Αρχιμηνιά με … κάλπες – Αβέβαιον το μέλλον




Του ΤΑΣΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Ο κύβος ερίφθη. Όπως όλα δείχνουν τα κουκιά δεν βγαίνουν. Οι μεσοβέζικες λύσεις για μικρή παράταση της θητείας της παρούσας βουλής, που θα περιλαμβάνει εκλογή προέδρου, ομάδα εθνικής διαπραγμάτευσης και ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της αναθεώρησης του συντάγματος δεν περπατάει, γιατί δεν την θέλουν οι δύο βασικοί παίκτες του πολιτικού συστήματος, Σαμαράς και Τσίπρας.

Κατόπιν όλων αυτών πάμε ολοταχώς προς εκλογές που προσδιορίζονται για τις 25 Ιανουαρίου. Μικροί και μεγάλοι επιστρατεύουν κάθε λογής και μορφής τεχνάσματα, προκειμένου να εντυπωσιάσουν το φιλοθεάμον κοινό.

Από χρηματισμούς που επιχειρούνται από περίεργα πρόσωπα, ευτελίζοντας και γελοιοποιώντας  τον πολιτικό διάλογο, που οφείλουν να κάνουν πρόσωπα και κομματικοί μηχανισμοί, ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης, μέχρι την επίκληση αριθμών και στοιχείων που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Λένε ότι ο πνιγμένος από τα μαλλιά πιάνεται. Έτσι και τώρα σε ένα κοινοβούλιο, που έχει πάνω από διακοσίους που εξελέγησαν για πρώτη φορά, είδαμε και ακούσαμε σημεία και τέρατα, όλα αυτά τα δυόμισι χρόνια του βίου του.

Αυτή η εικόνα οφείλει να προβληματίσει όλους τους πολίτες πριν πάνε στην κάλπη. Η νέα εκλογική αναμέτρηση που επίκειται είναι μια αφορμή, ανεξάρτητα από την επιλογή του καθενός, να εκλεγούν πρόσωπα, που θα υπηρετήσουν πραγματικά το λαό και την πατρίδα μας.

Ας ελπίσουμε ότι ο υπόκοσμος δεν έχει εισέλθει οριστικά και αμετάκλητα στην πολιτική σκηνή.

Στη σύντομη προεκλογική περίοδο που πρόκειται να ακολουθήσει, προβλέπεται να φθάσουμε σε ακραία πόλωση. Σε αυτήν, αναμένεται να συνθλιβούν τα σημερινά μικρά κόμματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ βλέποντας ότι δεν έχει μεγάλα περιθώρια συνεργασιών, άλλαξε ρότα και μιλάει τώρα για αυτοδυναμία. Αυτό σημαίνει πρακτικά ένα ποσοστό άνω του 35%.

Για την ώρα, δημοσκοπικά τουλάχιστον, δεν πλησιάζει αυτό το ποσοστό. Αντίθετα τα περίφημα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, δείχνουν ότι η ψαλίδα ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μικραίνει, ενώ παράλληλα ένα σημαντικό ποσοστό της τάξεως του 56% λέει όχι στην πρόωρη αναμέτρηση και ένα 54% λέει ναι στον Σ. Δήμα.

Με αυτή την έννοια παραμένει άγνωστος Χ το πως θα συμπεριφερθεί μια μεγάλη μερίδα του εκλογικού σώματος, στην προσεχή εκλογική αναμέτρηση και σε ποιόν θα χρεώσει την επίσπευσή τους.

Το γεγονός ότι κάποιοι προκειμένου να διασωθούν από την εκλογική συντριβή, επιχειρούν τώρα να μεταβάλλουν την προεκλογική ατζέντα σε μυθιστόρημα πολιτικής  φαντασίας, είναι άκρως επικίνδυνο, μια και έτσι αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη από τα πραγματικά της προβλήματα, αυτά που βιώνουν καθημερινά οι πολίτες.

Οι άνθρωποι που έχουν μεταβάλει την πολιτική ζωή της χώρας σε θεατρική επιθεώρηση, επιδιώκουν μέσα από το κακόγουστο θέαμα που προσφέρουν στα τηλεοπτικά παράθυρα, να ευνουχίσουν του πολίτες που αγωνιούν για το αύριο τους περιμένοντας σοβαρότητα και υπευθυνότητα, από τους ανθρώπους που επιλέγουν να τους εκπροσωπήσουν.

Τα όσα συμβαίνουν, προϊδεάζουν για τα όσα μέλλει να δούμε και να ακούσουμε τις προσεχείς εβδομάδες. Για άλλη μια φορά διάφοροι σαλτιμπάγκοι της πολιτικής, θα επιχειρήσουν να παραπλανήσουν τον λαό.

Με αυτή την έννοια σοβαρή ευθύνη πέφτει στους πολίτες, μολονότι οι επιλογές που έχουν είναι περιορισμένες. Να σκεφθούν,πέρα από τα κόμματα, τα πρόσωπα που θα επιλέξουν μια και κάποιοι, προκειμένου να επανεκλεγούν, είναι  ικανοί να σκοτώσουν, ακόμη και τη … μάνα τους…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: