Απορρίφθηκε από το ΣΑ το παλαιστινιακό ψήφισμα




Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών απέρριψε το παλαιστινιακό ψήφισμα σχετικά με την ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ. Το παλαιστινιακό σχέδιο ψηφίσματος χρειαζόταν 9 θετικές ψήφους για να εγκριθεί αλλά έλαβε 8 ψήφους υπέρ, δύο κατά, ενώ υπήρξαν και πέντε αποχές.

Η Γαλλία, η Κίνα και η Ρωσία, τα τρία μόνιμα μέλη του Συμβουλίου υποστήριξαν το ψήφισμα. Υπέρ του ψηφίσματος τάχθηκαν επίσης η Αργεντινή, το Τσαντ, η Χιλή, η Ιορδανία και το Λουξεμβούργο.Η Αυστραλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, εκ των πλέον στενών συμμάχων του Ισραήλ, καταψήφισαν. Η Λιθουανία, η Νιγηρία, η Νότια Κορέα και η Ρουάντα απείχαν, όπως και η Βρετανία.

Το κείμενο περιελάμβανε μεταξύ άλλων μια ειρηνευτική συμφωνία εντός δώδεκα μηνών και την αποχώρηση του Ισραήλ από τα κατεχόμενα εδάφη πριν από το τέλος του 2017.«Το ψήφισμα ενθαρρύνει τις διαιρέσεις και όχι ένα συμβιβασμό», δήλωσε η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ.

Η Γαλλία υποστήριξε το κείμενο «με γνώμονα την άμεση και επείγουσα δράση» δήλωσε ενώπιον του Συμβουλίου ο Γάλλος πρεσβευτής Φρανσουά Ντελατρέ εκφράζοντας την απογοήτευση του Παρισιού για την απόρριψη του σχεδίου ψηφίσματος. «Αλλά οι προσπάθειές μας δεν πρέπει να σταματήσουν εδώ. Η δική μας ευθύνη είναι να προσπαθήσουμε ξανά. Πριν να είναι πολύ αργά», είπε ο Γάλλος πρέσβης στον ΟΗΕ.

Ο Παλαιστίνιος πρέσβης Ριγιάντ Μανσούρ νωρίτερα, ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να εγκρίνει το κείμενο για να δείξει ότι «η διεθνής κοινότητα ενδιαφέρεται για το παλαιστινιακό ζήτημα» και ενώ πολλές χώρες έχουν αναγνωρίσει πρόσφατα την Παλαιστίνη ως κράτος.

Η νέα παλαιστινιακή πρωτοβουλία έρχεται την ώρα που η διεθνής κοινότητα ανησυχεί για την αύξηση της βίας και την αποτυχία επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, μετά την κατάρρευση του ειρηνευτικού σχεδίου του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: To Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να διεξαγάγει αργότερα σήμερα μια ψηφοφορία σχετικά με ένα παλαιστινιακό σχέδιο ψηφίσματος που ζητεί την επίτευξη μίας ειρηνευτικής συμφωνίας με το Ισραήλ μέσα σε διάστημα ενός έτους και τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής των Παλαιστινιακών Εδαφών έως τα τέλη του 2017, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο διπλωματικές πηγές.

«Έχουμε αποφασίσει ότι θα καταθέσουμε προς ψήφιση στο Συμβούλιο Ασφαλείας την πρόταση αυτή», δήλωσε η πρέσβειρα της Ιορδανίας στον ΟΗΕ, η Ντίνα Κάουαρ.

Οι Παλαιστίνιοι είχαν παρουσιάσει χθες τροποποιήσεις στο σχέδιό ψηφίσματος και είχαν ζητήσει το σχέδιο αυτό να υποβληθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας από αυτήν την εβδομάδα.

Οι ΗΠΑ, στενός σύμμαχος του Ισραήλ και μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, επανέλαβαν σήμερα ότι θα απορρίψουν το κείμενο αυτό.

«Η θέση μας έναντι του σχεδίου δεν έχει αλλάξει. Και εγώ θα ήθελα να προσθέσω ότι υπάρχουν πολλές χώρες που έχουν δηλώσει ότι δε μπορούν να υποστηρίξουν την πρόταση αυτή. Και ακόμα και μεταξύ αυτών των χωρών υπάρχουν ορισμένα κράτη που υποστηρίξουν τους Παλαιστινίους εδώ και καιρό και έχουν διαμηνύσει ότι δεν θα υπερψηφίσουν» το σχέδιο αυτό, υπογράμμισε ο Τζέφρι Ράτκε, ένας εκπρόσωπος τύπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου.

«Πολλοί μεταξύ αυτών έχουν επίσης αναγνωρίσει ότι πρόκειται για ένα άκαιρο και μη εποικοδομητικό σχέδιο» προσέθεσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Κατά τη διάρκεια μιας δίωρης συνεδρίασης χθες, που συγκάλεσε η Ιορδανία, η οποία είναι η μοναδική αραβική χώρα που διαθέτει έδρα στο συμβούλιο των 15 κρατών μελών, η ομάδα των 22 αραβικών χωρών του ΟΗΕ εξέφρασε την υποστήριξή της στο τροποποιημένο κείμενο.

Οι τροποποιήσεις προβλέπουν ότι η Ανατολική Ιερουσαλήμ θα οριστεί η πρωτεύουσα ενός Παλαιστινιακού Κράτους, ότι θα διευθετηθεί το ζήτημα των Παλαιστινίων κρατουμένων, ότι θα τερματιστούν τα εποικιστικά σχέδια του Ισραήλ ενώ θα υπενθυμίζεται ο άνομος χαρακτήρας του τείχους του διαχωρισμού.

Νωρίτερα σήμερα και η Βρετανία τάχθηκε στο πλευρό των ΗΠΑ καθώς το Λονδίνο διαμήνυσε ότι δε μπορεί να υποστηρίξει το νέο σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσε η παλαιστινιακή πλευρά.

Ο πρεσβευτής της Βρετανίας στα ΗΕ Μαρκ Λάιαλ Γκραντ ρωτήθηκε από δημοσιογράφους εάν η βρετανική αντιπροσωπεία θα μπορούσε να υποστηρίξει το σχέδιο ψηφίσματος.

«Όχι», απάντησε ο πρεσβευτής, και εξήγησε: «Υπάρχουν κάποια προβλήματα με το κείμενο, ειδικά τη γλώσσα που χρησιμοποιείται για τις χρονικές κλίμακες, τη νέα γλώσσα περί (του ζητήματος των) προσφύγων. Επομένως, νομίζω ότι θα έχουμε κάποια προβλήματα».

Ο Γκραντ δεν απείλησε ευθέως ότι το Λονδίνο θα ασκήσει, όπως έχει δικαίωμα, βέτο προκειμένου να εμποδίσει την έγκριση του παλαιστινιακού σχεδίου εφόσον αυτό τεθεί σε ψηφοφορία. Δυτικοί διπλωμάτες έχουν υποστηρίξει ότι εάν το ψήφισμα τεθεί σε ψηφοφορία πριν από την Πρωτοχρονιά το πιθανότερο δεν θα καταφέρει να συγκεντρώσει το ελάχιστο όριο των 9 ψήφων που απαιτείται για την υιοθέτησή του.

ΠΗΓΗ: REUTERS, ANA-MPA, AFP

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: