Ντάισεμπλουμ: Δίμηνη παράταση του Προγράμματος




Πρόοδο αλλά όχι ικανή για τελική συμφωνία και ολοκλήρωση της αξιολόγησης διαπίστωσε το Eurogroup μετά την ενημέρωση των υπουργών Οικονομικών από την τρόικα, ενώ ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, έκανε λόγο για δίμηνη παράταση του προγράμματος, μετέδωσε το MEGA.

“Παρά την πρόοδο δεν υπάρχει αρκετό έδαφος σε αυτή τη φάση για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πριν από το τέλος του έτους”, είπε ο επικεφαλής του Eurogroup και πρόσθεσε πως οι υπουργοί Οικονομικών ζήτησαν από την τρόικα αφενός να δώσει μια έκθεση για την πορεία των συνομιλιών και στη συνέχεια από την ελληνική πλευρά να καταθέσει αίτημα για δίμηνη παράταση του υφιστάμενου προγράμματος.

“Μια τέτοια παράταση θα επέτρεπε να υπάρξει η δυνατότητα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης στις αρχές του 2015”, είπε ο επικεφαλής του Eurogroup και πρόσθεσε με νόημα ότι το ελληνικό αίτημα θα πρέπει να συνοδεύεται από ισχυρές δεσμεύσεις για εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Ανοιχτό αφήνουν οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης το ενδεχόμενο παράτασης του ελληνικού προγράμματος διάσωσης που λήγει στο τέλος του χρόνου, καθώς κρίνουν ότι η χώρα μας χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα με την τρόικα και να λάβει την τελευταία δόση από την ΕΕ. Παρόλα αυτά οριστική απόφαση για παράταση δεν αναμένεται να ληφθεί στο Eurogroup που διεξάγεται σήμερα στις Βρυξέλλες, αναφέρει το ΕΘΝΟΣ στην ιστοσελίδα του.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι η Ελλάδα ίσως χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να λάβει την τελευταία δόση από την ΕΕ, σημειώνοντας ότι τι σε γενικές γραμμές η χώρα βρίσκεται στο σωστό δρόμο.

Νωρίτερα ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, τόνισε ότι το θέμα της παράτασης του ελληνικού προγράμματος παραμένει «ανοιχτό».

Eρωτηθείς αν θα δοθεί εξάμηνη παράταση στο ελληνικό πρόγραμμα, ο Γ. Ντάισελμπλουμ απάντησε ότι η παράταση θα εξαρτηθεί από την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος και πρόσθεσε πως η τρόικα θα ενημερώσει σχετικά τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε πως πρέπει να αποφασιστεί αν το ελληνικό πρόγραμμα είναι δυνατόν να κλείσει στο τέλος του έτους ή αν θα χρειαστεί κάποια παράταση. «Το θέμα παραμένει ανοιχτό» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πάντως ο πρόεδρος του Eurogroup εξέφρασε την ανησυχία του για τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των ελληνικών αρχών και της τρόικας:

«Είμαι πολύ προβληματισμένος για τα στενά χρονικά περιθώρια και όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές πρέπει να προσπαθήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο να πάνε όσο πιο μακριά γίνεται πριν το τέλος του έτους».

Μοσκοβισί: Δεν θα ληφθεί απόφαση σήμερα
«H Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επίγνωση των προσπαθειών και των αλλαγών που σημειώθηκαν στην Ελλάδα από τον ελληνικό λαό και προσβλέπουμε σε καλή συμφωνία προκειμένου να μειώσει το έλλειμμά της η Ελλάδα, να υπάρξει προώθηση των μεταρρυθμίσεων για να ισχυροποιηθεί η οικονομία», δήλωσε από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Όπως τόνισε ο κοινοτικός επίτροπος, εδώ και βδομάδες ο ίδιος βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τις ελληνικές Αρχές επισημαίνοντας πως υπάρχει πρόοδος αλλά υπάρχουν και βήματα που πρέπει ακόμη να γίνουν.

Ο Π. Μοσκοβισί τόνισε ακόμη: «Θέλουμε να κατευθυνθούμε προς την έξοδο της Ελλάδας από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει και στο πλαίσιο αυτό η Κομισιόν κινητοποιείται με όλα τα διαθέσιμα εργαλεία της».

Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει σήμερα απόφαση για την παράταση του ελληνικού προγράμματος, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι θα γίνουν βήματα προόδου.

Η ελληνική πλευρά συζητά την χρονική επιμήκυνση αλλά για μικρή χρονική διάρκεια έτσι ώστε να λυθούν τεχνικές λεπτομέρειες του ECCL – όπως είπε και ο υπουργός Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Ένα από τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι επίσης τόσο οι όροι και προϋποθέσεις της νέας συμφωνίας όσο και το εάν η Ελλάδα αμέσως μετά τη λήξη της παράτασης θα ενταχθεί στην προληπτική γραμμή ή θα χρειαστούν και νέες διαπραγματεύσεις.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Ο Χαρδούβελης θα ζητήσει παράταση στο Eurogroup

«Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός και η ευχή ήταν και του χρόνου σε όλους». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Ο υπουργός Οικονομικών ερωτηθείς για το Eurogroup της Δευτέρας τόνισε πως θα γίνει μία συζήτηση και το θέμα της παράτασης προφανώς είναι ένα από αυτά. Θα είναι ένα μικρό διάστημα ικανό για να λυθούν όλα τα γραφειοκρατικά που έχει το ECCL, ανέφερε ο υπουργός. Σχετικά με την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, σημείωσε: «Ότι πηγαίνει, επανέρχεται, θα έρθει και η επιστροφή».

O Γκίκας Χαρδούβελης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα οδηγηθούν σύντομα σε θετικό αποτέλεσμα.

“Οι μέρες αυτές, είναι και οι μέρες των πλέον εντατικών διαβουλεύσεων με τους εταίρους για το κλείσιμο της τελευταίας αξιολόγησης του Μνημονίου. Είναι περισσότερο περίπλοκες από το παρελθόν. Η διαδικασία περιπλέκεται ακόμα περισσότερο, διότι το 2015 η Ελλάδα θα μπει σε νέα σχέση με τους εταίρους μας και το ΔΝΤ. Η νέα αυτή, πιο χαλαρή σχέση, χρειάζεται να περάσει από γραφειοκρατικές διαδικασίες, εγκρίσεις απ’ τα κοινοβούλια χωρών κλπ. Πιστεύω πως όλες οι πλευρές έχουν αντίληψη, πως μετά τη θέση και την αντίθεση επέρχεται η σύνθεση – και πως σύντομα η διαπραγμάτευση θα οδηγηθεί σε θετικό αποτέλεσμα” ανέφερε ο κ. Χαρδούβελης.

Ο υπουργός Οικονομικών, τόνισε στην ομιλία του πως η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ε.Ε., συνεπάγεται προνόμια αλλά και υποχρεώσεις. “Τα προβλήματα που έφερε η κρίση, δεν αντιμετωπίζονται με ιδεολογικές εμμονές. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως όλοι βρισκόμαστε στην ίδια βάρκα και να δράσουμε χωρίς εντάσεις” ανέφερε ο κος Χαρδούβελης και συνέχισε:

“Το κρίσιμο θέμα για την ανάπτυξη από δω και πέρα, είναι να συνεχίσουμε με το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και μετά το τέλος του Μνημονίου. Το νέο πρόγραμμα δεν θα μας το επιβάλλουν οι εταίροι – αντίθετα εμείς το επιλέγουμε να το εφαρμόσουμε, γιατί είναι ο μόνος δρόμος για την ανάπτυξη” υποστήριξε. Θα χρειαστούν “μεταρρυθμίσεις που θα είναι μεν επώδυνες για κάποιες επαγγελματικές ομάδες και συντεχνίες, αλλά δεν θα μετακυλύουν τα προβλήματα στις επόμενες γενεές – και για τις οποίες θα πρέπει να εξασφαλίσουμε πως θα έχουν κύκλους ζωής μεγαλύτερους απ’ τους εκλογικούς”.

“Μπορεί να δεσμευτεί η αντιπολίτευση στην ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων; Μπορούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις να συμβάλλουν στην υιοθέτηση και προώθηση των μεταρρυθμίσεων, ή απλώς θα κρύβονται πίσω απ’ τις παροχές;” ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Χαρδούβελης.

XARDOUBELIS-BOULH05-27NOVEMBER2014

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Αντιπαράθεση Χαρδούβελη με Ευκλείδη Τσακαλώτο

Απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα, ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης επέμεινε πως η κυβέρνηση διαπραγματεύεται – και αυτός είναι και ο λόγος που δεν έχει κλείσει ακόμα η συμφωνία με την τρόικα.

“Είπατε πως δρόμο επιστροφής δεν έχουμε. Φοβάμαι, ότι ο δρόμος της οικονομικής λογικής πυ έχετε διαλέξει, είναι ένας δρόμος επιστροφής στο παρελθόν, στο ίδιο μοντέλο ανάπτυξης που μας οδήγησε στην κρίση, της μη κοστολογμένης κατανάλωσης με δανεικά. Πώς θα δημιουργήσετε ξαφνικά 300.000 θέσεις εργασίας σε ένα χρόνο όπως είπατε τον Σεπτέμβρη – και μάλιστα όταν ακούμε απ’ τους συνεργάτες σας πως δεν θα αυξήσετε τις δαπάνες του δημοσίου τομέα; Πού θα βρείτε τα λεφτά;” ρώτησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο κος Χαρδούβελης.

Ο κος Χαρδούβελης αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις της αντιπολιτευτικής τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ, στην προσπάθεια εξόδου της ελληνικής οικονομίας στις αγορές:

“Η στάση των αγορών κάτι μας λέει. Οι αγορές βλέπουν τον κίνδυνο της μη συνέχισης αυτού που δουλεύει. Αν η σκυτάλη πάει ξανά στη βάση, δεν θα έχει γίνει τίποτα. Βλέπουν πως θα χάσουν τα χρήματά τους και φοβούνται” σημείωσε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την ελπίδα πως και μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ “θα συνεχίσει και δεν θα καταστρέψει αυτά που ξεκινήσαμε”.

“Ήδη άνθρωποι του κόμματός σας, είπαν κατά τη συζήτηση πως υπάρχουν μεγάλες παθογένειες στην ελληνική οικονομία (σ.σ. σχετική αναφορά είχε κάνει ο Γ. Δραγασάκης), άκουσα πως υπάρχει ρίξη θεσμών και αξιών. Κι εμείς αυτό πιστεύουμε” ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Λαμβάνοντας το λόγο για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατηγόρησε τον Γκίκα Χαρδούβελη πως μίλησε “σαν υπουργός Οικονομικών του Σημίτη” σαν να μην άκουσε τις τοποθετήσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης και περιφρονώντας τη Βουλή.

“Πιστεύετε ναι ή όχι πως έχουμε παγίδα χρέους, πρόβλημα αποπληθωρισμού, ότι δεν γίνεται ανάπτυξη με τις κρατικές δαπάνες στο 38% του ΑΕΠ;” ρώτησε τον κο Χαρδούβελη ο Ε. Τσακαλώτος, ελέγχοντάς τον παράλληλα για τη συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt: “Κάνατε λάθος όταν σας ρώτησε η εφημερίδα, αν θα πρέπει να χαλαρώσουν οι όροι του ελλείμματος για τη Γαλλία κι εσείς πήρατε θέση υπέρ του Σόιμπλε; Γιατί να σας στηρίξουμε; Για να συνεχίσετε να λέτε “μπράβο Σόιμπλε, δεν χρειάζεται καμία αλλαγή;”. Όσον αφορά δε, τις προτεινόμενες από τον υπουργό Μεταρρυθμίσεις, ο κος Τσακαλώτος λέει πως “δεν υπάρχει στις μεταρρυθμίσεις προστασία των συνταξιούχων και των εργαζομένων”.

TSAKALOTOS01-27NOVEMBER2013

Απαντώντας, ο Γκίκας Χαρδούβελης δήλωσε πως η συνέντευξή του δεν αποδόθηκε σωστά από τον ελληνικό Τύπο:

“Απευθύνθηκα στο γερμανικό κοινό, όταν ρωτήθηκα αν θα πρέπει η Γαλλία να υπακούσει στο Σύμφωνο Σταθερότητας. Και δυστυχώς ο ελληνικός Τύπος άφησε απ’ έξω τη μισή μου απάντηση. Είπα πως η Γαλλία θα πρέπει να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της (γιατί δεν το κάνει και μας δημιουργεί πρόβλημα σαν χώρα) αλλά είπα πως αν οι δαπάνες του γαλλικού Δημοσίου είναι δημόσιες επενδύσεις, θα πρέπει να αφεθούν να ξεπεράσουν το όριο του 3% για το έλλειμμα. Και έχω φάει κριτική απ’ την αντιπολίτευση για κάτι που πιστεύει κι εκείνη!” ανέφερε ο κος Χαρδούβελης.

Σε σχέση με το χρέος, ο κος Χαρδούβελης παραδέχθηκε πως είναι πράγματι υψηλό, “αν και, όπως είπε ο κος Βενιζέλος πρωτύτερα, κάποιοι το υπολογίζουν στο 60%. Το χρέος όμως, μπορεί κανείς και να το δει ως κόστος εξυπηρέτησής του – και αυτή τη στιγμή είναι το μισό απ’ ό,τι ήταν πριν την κρίση: Το κόστος αυτό σήμερα είναι 6-7 δις ενώ πριν ήταν 13 δις. Αυτό που έχει σημασία για μας στην διαπραγμάτευση, είναι ότι τα επιτόκια είναι χαμηλά. Αυτός είναι και ο λόγος που το κόστος εξυπηρέτησης είναι χαμηλό. Θέλουμε να “κλειδώσουμε” αυτά τα επιτόκια – και θα το προσπαθήσουμε” συμπλήρωσε ο υπουργός.

Α.Μ., ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: