Εφημερίδα του Κατάρ (Al Arab) έγραψε την Τετάρτη, ότι οι αιγυπτιακές αρχές ετοιμάζονται να ελευθερώσουν τους κρατούμενους δημοσιογράφους του Al Jazeera που είχαν συλληφθεί κατηγορούμενοι ότι παραπληροφορούσαν κατά τη διάρκεια της κάλυψης των ταραχών που συνόδευσαν την ανατροπή του Μοχάμεντ Μόρσι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας από την εξουσία.

Η απελευθέρωσή τους θα καταστεί εφικτή δια της μεθόδου της αμνηστίας που θα τους απονείμει ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι. Πρόκειται για τον Αιγύπτιο-Καναδό Mohamed Fahmi, τον Αυστραλό Peter Greste και τον Αιγύπτιο Baher Mohamed. Είχαν καταδικαστεί σε ποινές από 7-10 χρόνια φυλακή.

Επίσης, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, ότι το δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ, Al Jazeera, θα προχωρήσει σε επαναλειτουργία του γραφείου που διατηρούσε στο Κάιρο, ενώ θα καταργηθεί και ο όρος της υποχρέωσης εξασφάλισης βίζας για τους διπλωμάτες του Κατάρ για να επισκεφτούν την Αίγυπτο.

Την ίδια όμως στιγμή, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), οι μυστικές υπηρεσίες της Αιγύπτου και του Κατάρ εργάζονται παρασκηνιακά για την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στα δυο κράτη. Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου δήλωσε άγνοια για τις διεργασίες, κάτι που δεν εκπλήσσει όμως καθόλου στη Μέση Ανατολή, αφού οι μυστικές υπηρεσίες έχουν γενικώς την πρωτοκαθεδρία.

Στο τραπέζι έχει πέσει η ιδέα της διεξαγωγής συνόδου, στην οποία οι ηγέτες των δυο κρατών θα επιχειρήσουν να εξομαλύνουν τις διμερείς σχέσεις. Είναι πιθανό η συνάντηση αυτή να πραγματοποιηθεί ακόμα και κατά την επιστροφή του προέδρου Σίσι από επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί στην Κίνα.

Πρόκειται για σαουδαραβική πρωτοβουλία, η οποία ξεκίνησε μετά τη δήλωση από πλευράς Κατάρ, ότι θα υποστηρίξει πλήρως την Αίγυπτο! Υπενθυμίζεται, ότι το Κατάρ είναι ο μεγαλύτερος «σπόνσορας» της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Σε πρώτη φάση, θα πρέπει να θεωρείται μάλλον βέβαιο, ότι η όποια συμφωνία δεν θα συμπεριλάβει κάποια ρύθμιση για τους αξιωματούχους της Αδελφότητας που κρατούνται στις αιγυπτιακές φυλακές αντιμετωπίζοντας βαρύτατες κατηγορίες που επισείουν μέχρι και την ποινή του θανάτου στον αιγυπτιακό ποινικό κώδικα.

Δυο παρατηρήσεις έχουν σημαντικό ενδιαφέρον: Η πρώτη είναι η αιφνίδια αντικατάσταση του αρχηγού της αιγυπτιακής υπηρεσίας πληροφοριών τις προηγούμενες μέρες, με το αιτιολογικό των προβλημάτων υγείας. Είναι θέμα χρόνου να διαπιστωθεί, εάν η αντικατάσταση αυτή σχετιζόταν με τις συνομιλίες με το Κατάρ.

Η δεύτερη παρατήρηση αφορά την Τουρκία. Εάν τελεσφορήσει η εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στη Ντόχα και το Κάιρο, αυτό θα συνιστά μεγάλη ήττα για την τουρκική διπλωματία, που ηγούνταν της προσπάθειας απομόνωσης του καθεστώτος Σίσι στην Αίγυπτο, κομπάζοντας για τις προνομιακές σχέσεις που διατηρεί με τους Καταριανούς.

Βέβαια, η κατάσταση που διαμορφώνεται χρήζει στενής παρακολούθησης, καθώς υπάρχει και εναλλακτική ανάγνωση: Ότι η εξομάλυνση μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη νέας πρωτοβουλίας, με στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στο Κάιρο και την Άγκυρα.

Η ιδιοσυγκρασία όμως του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, που δίνει «ιδεολογικό – θρησκευτικό» περιεχόμενο στις ενέργειές του ακόμα και στο επίπεδο της εξωτερικής πολιτικής, θα καταστήσει εξαιρετικά δύσκολη κάθε προσπάθεια εξομάλυνσης.

ΠΗΓΗ: http://www.defence-point.gr/news/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: