Και τρίτος Ελληνας νεκρός, ο Νικόλαος Παράσχης




ΝΕΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Επιβεβαιώθηκε από την Πρεσβεία της Ελλάδας στη Ρώμη, η ταυτοποίηση της σορού ενός άνδρα που προκύπτει ότι πρόκειται για τον ελληνικής υπηκοότητας Νικόλαο Παράσχη. Αυτό ανακοίνωσε πριν από λίγο το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής. Σημειώνεται ότι πρόκειται για τον τρίτο νεκρό ‘Ελληνα του μοιραίου πλοίου Νorman Atlantic.

Πάρης Τσιριγώτης, ANA-MPA

 

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Ακόμα και σήμερα δεν γνωρίζουν τον αριθμό των επιβατών…

Δεν έχει τέλος το αλαλούμ με τον αριθμό των ανθρώπων που επέβαιναν τελικά στο πλοίο “Norman Atlantic” καθώς ακόμα και σήμερα δύο ημέρες μετά την ολοκλήρωση της εκκένωσης οι ελληνικές και οι ιταλικές Αρχές δεν έχουν καταφέρει να οριστικοποιήσουν τη λίστα, ενώ το μόνο σίγουρο είναι ότι οι νεκροί είναι πλέον δεκατρείς, μετέδωσε το Mega (www.megatv.com).

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ιταλικές Αρχές σήμερα ανέφεραν πως οι επιβαίνοντες ήταν 475 εκ των οποίων οι 425 διασώθηκαν, οι 13 έχασαν τη ζωή τους και αγνοούνται άλλοι 37.

Όμως ο εισαγγελέας του Μπάρι, που άσκησε και δίωξη στον πλοίαρχο του σκάφους, ανέφερε πως στο πλοίο βρίσκονταν 478 επιβαίνοντες, 3 παράνομοι μετανάστες, ενώ υπήρχαν και 18 κρατήσεις θέσεων. Έτσι ο συνολικός αριθμός των επιβαινόντων ανέβηκε στους 499, εκ των οποίων οι 425 διασώθηκαν, οι 13 πέθαναν και οι 61 αγνοούνται.

Μετά από μια μαραθώνια συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας ο επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του υπουργείου Νίκος Λαγκαδιανός διευκρίνισε πως οι ελληνικές Αρχές γνωρίζουν πως στο πλοίο επέβαιναν 266 Έλληνες εκ των οποίων έχουν διασωθεί σίγουρα οι 236 εξήγησε όμως πως ο αριθμός των διασωθέντων δεν είναι ακριβής μιας και αρκετοί συμπατριώτες μας βρίσκονται σε πλοία που πλέουν ακόμη προς την Ιταλία.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για τα όσα αναφέρει ο εισαγγελέας του Μπάρι, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, Αθανάσιος Αθανασόπουλος, εξήγησε πως δεν μπορεί να γνωρίζει ποιες κινήσεις και διασταυρώσεις κάνει το κέντρο στη Ρώμη και πρόσθεσε πως δεν πρόκειται να απολογηθεί εκείνος για τις ενέργειες της ιταλικής ακτοφυλακής.

norman-ATLANTIC14-30DECEMBER2014

Ο Ιταλός πλοίαρχος δεν μπορούσε να συνεννοηθεί με τον θάλαμο επιχειρήσεων

Σχετικά πάντως με τις έρευνες, αυτές συνεχίζονται από θαλάσσης και αέρος, ενώ η ιταλική ακτοφυλακή επιχείρησε νωρίτερα σήμερα να ανεβάσει άνδρες της πάνω στο Norman Atlantic, όμως όταν αυτό κατέστη δυνατό οι καιρικές συνθήκες άλλαξαν και για αυτό τον λόγο κρίθηκε σκόπιμη η απομάκρυνσή τους.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του θαλάμου επιχειρήσεων, Νίκος Πατρινός, έδωσε αναλυτικά στοιχεία για την έναρξη και την πορεία της επιχείρησης διάσωσης δίνοντας μάλιστα και στη δημοσιότητα το ηχητικό ντοκουμέντο από το πρώτο τηλεφώνημα επιβάτη στο κέντρο επιχειρήσεων στο οποίο γινόταν λόγος για φωτιά στο πλοίο.

Ως προς τις πρώτες προσπάθειες συντονισμού ο ίδιος είπε πως ο Ιταλός πλοίαρχος του Norman Atlantic δεν μπορούσε να κατανοήσει μέσω ασυρμάτου, ούτε τις πλέον απλές ναυτικές εντολές και όσο περνούσε η ώρα η κατάσταση γινόταν και χειρότερη. Εξήγησε μάλιστα πως ο λόγος για τον οποίο ορίστηκε ως επικεφαλής πλοίο (Commander on scene) το Europa Cruise είναι το ότι ο πλοίαρχός του είναι επίσης Ιταλός και μπορούσε να συνεννοηθεί ευκολότερα.

Είχε περάσει ελέγχους το Norman Atlantic

Σύμφωνα με το Mega, οι επιτελείς του υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, έδωσαν στοιχεία και για την κατάσταση του πλοίου σύμφωνα με τους ελέγχους που είχαν διεξαχθεί. Όπως ανέφεραν στο Norman Atlantic είχαν διεξαχθεί έλεγχοι στην Ισπανία (15/6/2014) και την Ιταλία (23/9/2014 & 13/11/2014) χωρίς να υπάρξει κάποια παρατήρηση.

Στον τελευταίο έλεγχο που έγινε από τις ελληνικές Αρχές και για τις οποίες ζητήθηκε και η συνδρομή των ιταλικών Αρχών – που τελικά δεν έστειλαν ελεγκτές – έγιναν έξι παρατηρήσεις οι τρεις εκ των οποίων αφορούσαν προβλήματα που διευθετήθηκαν άμεσα, ενώ για τις άλλες τρεις δόθηκε παράταση 14 ημερών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τους ελέγχους είχε διαπιστωθεί ότι μια πυρίμαχη πόρτα στην κουζίνα δεν έκλεινε καλά και επισκευάστηκε, ενώ παρατηρήθηκε και πολύ μικρή διαρροή νερού σε έναν από τους καταπέλτες, η οποίας επίσης αντιμετωπίστηκε άμεσα.

Οι ελεγκτές είχαν διαπιστώσει επίσης ότι το σχέδιο συνεργασίας έρευνας και διάσωσης που υποβάλλεται στα Κέντρα Επιχειρήσεων και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων στοιχεία επικοινωνίας, ναυπηγικά σχέδια και φωτογραφίες του πλοίου, δεν ήταν επαρκές.

Ωστόσο στις 22 Δεκεμβρίου 2014 το σχέδιο θεωρήθηκε από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού αφού πρώτα είχε θεωρηθεί από τις αντίστοιχες ιταλικές Αρχές στην Ανγκόνα. Επίσης είχε ζητηθεί μετά τον έλεγχο να υπάρχουν φορητοί επαναφορτιζόμενοι φακοί στο μηχανοστάσιο, περισσότερα σχεδιαγράμματα του πλοίου κυρίως στα κλιμακοστάσια ώστε να αντιλαμβάνονται οι επιβάτες σε ποιο σημείο βρίσκονται.

Επίσης είχε διαπιστωθεί και έλλειψη συμβόλων για τα δύο σημεία συγκέντρωσης επιβατών σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης καθώς οι ελεγκτές συνέστησαν να υπάρχουν τέτοια σήματα και στους διαδρόμους. Ωστόσο για τις επισημάνσεις αυτές είχε δοθεί προθεσμία 14 ημερών για να διορθωθούν τα θέματα αυτά.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: