Δύο ανώτεροι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατήγγειλαν τις επιδρομές της τουρκικής αστυνομίας που είχαν στόχο κυρίως δημοσιογράφους τονίζοντας ότι οι επιχειρήσεις αυτές είναι αντίθετες προς τις “ευρωπαϊκές αξίες” που η Τουρκία, η οποία φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ΕΕ, πρέπει να σέβεται.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν, σε κοινή δήλωσή τους, τονίζουν ότι οι επιχειρήσεις της τουρκικής αστυνομίας είναι “ασυμβίβαστες με την ελευθερία του Τύπου”.

“Οι επιδρομές της αστυνομίας και οι συλλήψεις δημοσιογράφων και εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία σήμερα δεν συνάδουν με την ελευθερία του Τύπου, η οποία αποτελεί βασική αρχή της δημοκρατίας”, επισημαίνουν.

Η τουρκική αστυνομία πραγματοποίησε σήμερα επιχειρήσεις σε γραφεία μέσων ενημέρωσης που στηρίζουν τον μουσουλμάνο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ, και έθεσε υπό κράτηση 24 άτομα.

Για το θέμα των συλλήψεων, η Αννα Ανδρέου, ανταποκρίτρια του ΚΥΠΕ μετέδωσε τα εξής:

Έπειτα από σύγκρουση με τον κόσμο που ήταν συγκεντρωμένος στην εφημερίδα “Ζαμάν” συνέλαβε η τουρκική αστυνομία τελικά το διευθυντή της εφημερίδας Ζαμάν Εκρέμ Ντουμανλί. Η αστυνομία είχε πάει και το πρωί στην εφημερίδα χωρίς να καταφέρει να τον συλλάβει λόγω των αντιδράσεων του κόσμου που φώναζε “ο ελεύθερος Τύπος δεν μπορεί να φιμωθεί”.

Ο αριθμός των συλληφθέντων της `επιχείρησης 14 Δεκεμβρίου`, όπως την αποκαλούν τα τουρκικά ΜΜΕ, έφτασε στους 25.

Σύμφωνα με δήλωση του εισαγγελέα της υπόθεσης Ορχάν Καπιτσί, στη λίστα των συλλήψεων συνολικά βρίσκονται 31 άτομα. Σε ερώτηση αν περιλαμβάνεται και ο ίδιος ο Φετουλάχ Γκιουλέν ο εισαγγελέας απάντησε: “Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να πω τίποτε”.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην λίστα είναι και το όνομα του Χουσεϊν Γκιουλέρτσε, πρώην αρθρογράφου της εφημερίδας “Ζαμάν”, ο οποίος θεωρείται και εκπρόσωπος του Φετουλάχ Γκιουλέν, καθώς εκείνος αναλαμβάνει τις ανακοινώσεις του ιμάμη στην Τουρκία. Μέχρι στιγμής δεν έχει συλληφθεί.

Πάντως ξεχωρίζει το τουίτ του δημοσιογράφου Αχμέτ Σικ, ο οποίος είχε συλληφθεί και έμεινε στη φυλακή για ένα χρόνο λίγο πριν προλάβει να εκδώσει το βιβλίο του για την κοινότητα Φετουλάχ Γκιουλέν.

“Φασισμός ονομάζεται και αυτό που ζει σήμερα η κοινότητα Γκιουλέν η οποία ήταν ο ισχυρός της περιόδου του φασισμού πριν μερικά χρόνια. Είναι αρετή η αντίσταση στον φασισμό”, έγραψε στο τουίτ του ο Αχμέτ Σικ. Λίγο αργότερα ο ανταποκριτής της εφημερίδας Ζαμάν στην Ουάσινγκτον Αλί Ασλάν ευχαρίστησε τον Αχμέτ Σικ και ζήτησε συγγνώμη τόσο από τον ίδιο όσο και από τον δημοσιογράφο Νεντίμ Σενέρ, ο οποίος είχε επίσης φυλακιστεί για ένα χρόνο μαζί με τον Αχμέτ Σικ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: