Διακόπηκαν οι έρευνες-Φόβοι για 161 νεκρούς, ενώ ενημερώθηκε και ο Ομπάμα




ΝΕΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Οι έρευνες που άρχισαν σήμερα για να βρεθεί το αεροπλάνο της εταιρείας AirAsia, το οποίο εξαφανίσθηκε ανάμεσα στην Ινδονησία και τη Σιγκαπούρη με 162 επιβαίνοντες, διακόπηκαν για τη νύκτα και θα επαναληφθούν αύριο, Δευτέρα, το πρωί, ανακοίνωσε το ινδονησιακό υπουργείο Μεταφορών.

“Διακόψαμε τις έρευνες επειδή άρχιζε να νυκτώνει. Επίσης οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν καλές. Θα επαναλάβουμε τις έρευνες αύριο στις 07:00 (τοπική ώρα, 02:00 ώρα Ελλάδας) ή ακόμη και νωρίτερα αν οι καιρικές συνθήκες βελτιωθούν”, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Η αεροπορική εταιρία AirAsia δήλωσε σήμερα ότι “ο πιλότος είχε ζητήσει να αποκλίνει από την πορεία πτήσης λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών” που επικρατούσαν, σε μήνυμα στο λογαριασμό της στο Facebook. “Η επικοινωνία με το αεροσκάφος χάθηκε ενώ ήταν ακόμα υπό τον έλεγχο των ινδονησιακών Αρχών εναέριας κυκλοφορίας”, πρόσθεσε η AirAsia. Σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal 26 άτομα έχασαν την πτήση και δεν επιβιβάστηκαν στο μοιραίο αεροπλάνο.

Σύμφωνα με το Πρακτορείο REUTERS και το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), το αεροσκάφος πετούσε σε ύψος 32.000 ποδών όταν ο πιλότος ζήτησε να “αποκλίνει”από την πορεία πτήσης ώστε το αεροπλάνο να πετάξει σε ύψος 38.000 ποδών για να αποφύγει τα σύννεφα και τις κακές καιρικές συνθήκες, σύμφωνα με την αεροπορική εταιρία.

Το αεροσκάφος των αερογραμμών AirAsia εξαφανίστηκε νωρίς σήμερα το πρωί στα μισά της διαδρομής μεταξύ της πόλης Σουραμπάγια της Ινδονησίας απ΄όπου είχε αναχωρήσει και της Σιγκαπούρης που ήταν ο προορισμός του, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας στον ινδονησιακό υπουργείο Μεταφορών Τζόκο Μουρτζατμότζο.

Συγκεκριμένα το αεροπλάνο βρισκόταν μεταξύ του λιμανιού Ταντζούνγκ Παντάν της Ινδονησίας και της πόλης Ποντιανάκ, στο Δυτικό Καλιμαντάν στο νησί Μπόρνεο όταν χάθηκε κάθε επαφή με το κέντρο ελέγχου, διευκρίνισε ο αξιωματούχος σε συνέντευξη Τύπου.

Την ίδια ώρα στη Σεούλ το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας επιβεβαίωσε ότι τουλάχιστον τρεις Νοτιοκορεάτες ήταν ανάμεσα στους 155 επιβάτες του αεροσκάφους. Πρόκειται για έναν 30χρονο άνδρα, τη συνομήλικη σύζυγό του και το παιδάκι τους.

Στο A320-200 επέβαιναν 162 άνθρωποι: το επταμελές πλήρωμα και 155 επιβάτες, ανάμεσα τους 16 παιδιά και ένα βρέφος.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Στο αεροσκάφος της Airasia που εξαφανίστηκε στον εναέριο χώρο της Ινδονησίας επέβαιναν 162 άνθρωποι, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές και η εταιρία. Στο A320-200 επέβαινε επταμελές πλήρωμα και 155 επιβάτες, ανάμεσα τους 16 παιδιά και ένα βρέφος, διευκρίνισε ο γενικός διευθυντής της πολιτικής αεροπορίας της Ινδονησίας Τζόκο Μουρτζατμότζο.

Οι επιχειρήσεις διάσωσης διεξάγονται από το κέντρο έρευνας και διάσωσης του νησιού Μπάνγκα, στη Θάλασσα της Ιάβας, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ενημερώθηκε για την εξαφάνιση της πτήσης QZ8501 της Airasia και αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου θα συνεχίσουν να παρακολουθούν την κατάσταση, ανακοίνωσε ο Ερικ Σουλτς, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Ο αμερικανός πρόεδρος βρίσκεται με την οικογένειά του στη Χαβάη για τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Δεν υπάρχει πληροφορία, ούτε καν ένδειξη για τους λόγους που προκάλεσαν τη νέα αεροπορική τραγωδία και η έκτακτη ενημέρωση του Αμερικανού προέδρου ΔΕΝ σημαίνει αναγκαστικά ότι πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια. Η ενημέρωση είναι ένα συνηθισμένο γεγονός σε τέτοιες περιπτώσεις.

Το 2014 θα μείνει μια μαύρη χρονιά στην ιστορία της αεροπορίας της Μαλαισίας με την απώλεια δύο αεροσκαφών των εθνικών αερογραμμών Malaysia Airlines.

Στις 8 Μαρτίου, η πτήση MH370 εξαφανίστηκε λίγο μετά την απογείωσή της από την Κουάλα Λουμπούρ με προορισμό το Πεκίνο με 239 επιβαίνοντες. Η εξαφάνισή της παραμένει ανεξήγητη μέχρι σήμερα. Το αεροπλάνο φέρεται να συνετρίβη στο νότιο Ινδικό Ωκεανό, όταν πλέον τα καύσιμά του είχαν εξαντληθεί.

Στις 17 Ιουλίου, ένα άλλο Μπόινγκ της Malaysia Airlines που πραγματοποιούσε την πτήση Άμστερνταμ – Κουάλα Λουμπούρ, εξερράγη εν πτήσει, κατά τα φαινόμενα καταρρίφθηκε από πύραυλο ενώ πετούσε πάνω από την ανατολική Ουκρανία. Στο αεροσκάφος επέβαιναν 298 άτομα, ανάμεσα τους 193 Ολλανδοί.

Η Ινδονησία, ένα αρχιπέλαγος που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις αεροπορικές μεταφορές για τις συνδέσεις ανάμεσα στα 17.000 νησιά της, παρουσιάζει –σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της– μια από τις χειρότερες επιδόσεις στην Ασία στον τομέα της ασφάλειας της αεροπορίας.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Στο αεροσκάφος της αεροπορικής εταιρείας Air Asia που εκτελούσε πτήση από την Σουραμπάγια της Ινδονησίας προς τη Σιγκαπούρη και έχασε την επαφή του με το κέντρο ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας στον πύργο ελέγχου του διεθνούς αεροδρομίου της Τζακάρτα, βρίσκονται συνολικά 161 άνθρωποι, 155 επιβάτες και έξι μέλη του πληρώματος, σύμφωνα με το Πρακτορείο REUTERS και το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).

Πρόκειται για 149 πολίτες της Ινδονησίας, 3 Κορεάτες, έναν πολίτη από τη Σιγκαπούρη, έναν Βρετανό και έναν υπήκοο από τη Μαλαισία όπως μετέδωσε πριν από λίγο η κρατική τηλεόραση της Ινδονησίας. Μεταξύ των επιβατών είναι 16 παιδιά και ένα βρέφος.

Την εξαφάνιση του αεροσκάφους από τα ραντάρ επιβεβαίωσε η Air Asia η ιδιοκτήτρια εταιρία AIRBUS 320-200.Όπως έγινε γνωστό από την έδρα της AirAsia στη Μαλαισία είναι ήδη σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στην οποία μετέχει και η υπηρεσία πολιτικής αεροπλοΐας της Σιγκαπούρης.

Νωρίτερα το υπουργείο Μεταφορών της Ινδονησίας ανέφερε ότι το αεροσκάφος που εκτελούσε την πτήση QZ8501 έχασε την επαφή της με το κέντρο εναέριας κυκλοφορίας στις 6.17 π.μ. τοπική ώρα. (01:17 τα ξημερώματα της Κυριακής ώρα Ελλάδας).

Το στέλεχος του υπουργείου Μεταφορών Χάντι Μουστοφά δήλωσε ότι το αεροσκάφος πριν χάσει την επαφή του με το κέντρο εναέριας κυκλοφορίας είχε ζητήσει να ακολουθήσει μια ασυνήθιστη εναέρια διαδρομή. Το αεροσκάφος έπρεπε να προσγειωθεί στις 08:00 π.μ. τοπική ώρα στη Σιγκαπούρη και σύμφωνα με την ιστοσελίδα του διεθνούς αεροδρομίου της πόλης στον πίνακα αφίξεων αναγράφεται η λέξη «καθυστέρηση».

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Αεροσκάφος της αεροπορικής εταιρείας Air Asia που εκτελούσε πτήση από την Σουραμπάγια της Ινδονησίας προς τη Σιγκαπούρη έχασε την επαφή με το κέντρο ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, μετέδωσαν πριν από λίγο Ινδονησιακά ειδησεογραφικά δίκτυα, επικαλούμενα ένα στέλεχος του τοπικού υπουργείου Μεταφορών.

Το στέλεχος του υπουργείου Μεταφορών, Χάντι Μουστοφά είπε ότι στην πτήση QZ8501, που έχασε την επαφή της με το κέντρο εναέριας κυκλοφορίας στον πύργο ελέγχου του διεθνούς αεροδρομίου της Τζακάρτα στις 6.17 π.μ. τοπική ώρα, (01:17 τα ξημερώματα της Κυριακής ώρα Ελλάδας), επέβαιναν συνολικά 161 άνθρωποι , 155 επιβάτες και 6 μέλη του πληρώματος. Πρόκειται για 149 πολίτες της Ινδονησίας, 3 Κορεάτες, έναν πολίτη από τη Σιγκαπούρη, έναν Βρετανό και έναν υπήκοο από τη Μαλαισία όπως μετέδωσε πριν από λίγο η κρατική τηλεόραση της Ινδονησίας. Μεταξύ των επιβατών είναι 16 παιδιά και ένα βρέφος.

Ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε ότι το αεροσκάφος τύπου AIRBUS 320-200, πριν χάσει την επαφή του με το κέντρο εναέριας κυκλοφορίας είχε ζητήσει να ακολουθήσει μια ασυνήθιστη εναέρια διαδρομή. Το αεροσκάφος έπρεπε να προσγειωθεί στις 08:00 π.μ. τοπική ώρα στη Σιγκαπούρη και σύμφωνα με την ιστοσελίδα του διεθνούς αεροδρομίου της πόλης στον πίνακα αφίξεων αναγράφεται η λέξη «καθυστέρηση».

Όπως έγινε γνωστό από την έδρα της AirAsia στη Μαλαισία είναι ήδη σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στην οποία μετέχει και η υπηρεσία πολιτικής αεροπλοΐας της Σιγκαπούρης.

ΠΗΓΗ: REUTERS, APE-MPE/ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: