Εληξε η τηλεδιάσκεψη, δεν επιστρέφουν ακόμα οι δανειστές




Στις τρεις τα ξημερώματα (ώρα Αθήνας) ολοκληρώθηκε η κρίσιμη προαναγγελθείσα τηλεδιάσκεψη με την Τρόικα, που ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 το βράδυ της Πέμπτης με καθυστέρηση αρκετών ωρών, αναφέρει η εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ στην ιστοσελίδα της. Από ελληνικής πλευράς στο υπουργείο Οικονομικών βρέθηκαν και πήραν μέρος σε αυτήν οι κ. Χαρδούβελης, Παπασταύρου, Σταϊκούρας, Μαυραγάνης και Λαζαρίδης.

Μέχρι της στιγμής το ΔΝΤ δεν έχει εκδώσει καμία ανακοίνωση, ενώ δεν τοποθετήθηκε σε κανένα ερώτημα για την τηλεδιάσκεψη ή για τον χρόνο επιστροφής στην Αθήνα. Όμως σύμφωνα με πηγή της ιστοσελίδας μας, ΔΕΝ έχει αποφασιστεί η επιστροφή ης Τρόικα. 

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Με τρίωρη καθυστέρηση ξεκίνησε η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των εκπροσώπων των δανειστών παρουσία των συνεργατών του πρωθυπουργού Σταύρου Παπασταύρου και Χρύσανθου Λαζαρίδη, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Mega (www.megatv.com). Επικεφαλής της ελληνικής ομάδας είναι ο υπουργός Γκίκας Χαρδούβελης.

Ωστόσο την τηλεδιάσκεψη επισκιάζει η δαμόκλειος σπάθη της επέκτασης του υφιστάμενου προγράμματος που τέθηκε με το σημερινό μήνυμα των Βρυξελλών για ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως τις 30 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τα εμπόδια για την έλευση της τρόικας, βρίσκονται στο ασφαλιστικό και τις πιέσεις για μείωση των συντάξεων με τους δύο κυβερνητικούς εταίρους να διαφωνούν και μεταξύ τους και το ΠΑΣΟΚ να διαμηνύει πως δεν πρόκειται να δεχθεί οποιαδήποτε αλλαγή.

Μάλιστα αυτό ξεκαθάρισε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος λέγοντας χαρακτηριστικά: “Δεν πρόκειται να μειωθούν οι συντάξεις, δε πρόκειται να κάνουμε προχειρότητες στο ασφαλιστικό όταν ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η εφαρμογή του ισχύοντος νόμου, που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και δεν έχουμε δει τα αποτελέσματα. Όταν έχουμε μια ανεργία, η οποία μειώνεται μεν αλλά είναι τραγικά υψηλή, ενώ πρέπει να δούμε πως θα λειτουργήσει το ασφαλιστικό σύστημα με επίπεδα ανεργίας τα οποία είναι φυσιολογικά ευρωπαϊκά”.

“Αγκάθι” θεωρείται επίσης το θέμα του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο καθώς η τρόικα ζητά εφαρμογή του από την αρχή του 2015, ενώ η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει κάνει προγραμματισμό για το β’ εξάμηνο του 2015.

Από την πλευρά του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επιμένει να ανεβάζει το δημοσιονομικό κενό στα 2,5 δισ. ευρώ κάτι που απορρίπτει κατηγορηματικά η κυβέρνηση αν και προτείνει να καλυφθεί μέσω παρεμβάσεων στις ΔΕΚΟ, στους ΟΤΑ και το μη μισθολογικό κόστος. Το μέγαρο Μαξίμου αρνείται επίσης οποιαδήποτε αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά και αλλαγή στα εργασιακά.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σχολίασε την τακτική της τρόικας κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με την Αριάνα Χάφιγκτον, λέγοντας πως μερικές φορές οι εκπρόσωποι των δανειστών δείχνουν να μιλάνε σε βράχους και όχι σε ανθρώπους.

Η Ντόρα Μπακογιάννη άσκησε έντονη κριτική στους χειρισμούς του μεγάρου Μαξίμου στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα λέγοντας μάλιστα πως υπάρχουν φαινόμενα λαϊκισμού εντός της Νέας Δημοκρατίας. Η ίδια τάχθηκε υπέρ της αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου και μιλώντας στον “Real fm” δήλωσε: “Τους τελευταίους έξι μήνες δίνεται μαι εξωτερική και εσωτερική μάχη με τον λαϊκισμό. Δυστυχώς φαινόμενα τέτοια έχουμε και εμείς, έχει και το ΠΑΣΟΚ κατά κόρον έχει και ο ΣΥΡΙΖΑ για τον οποίον δεν συζητάμε. Αυτή η μάχη με τον λαϊκισμό τους τελευταίους έξι μήνες οδήγησε και τη ΝΔ σε μια ρητορική περί σκίζουμε σελίδες του μνημονίου και δεν ξέρω τι άλλο κάνουμε”.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: