Τσαβούσογλου: Αν κηρύξουν ΑΟΖ θα στείλουμε πλοία




Καμμία εγκυρότητα δεν έχουν οι εργασίες γεώτρησης και έρευνας στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου λέγοντας ότι πρέπει το συντομότερο ο Ε/K και Τ/Κ διαπραγματευτής να επισκεφθούν την Τουρκία και την Ελλάδα αντίστοιχα και να γίνουν δεχτοί σε επίπεδο Υπουργών, μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ΚΥΠΕ, Αννα Ανδρέου.

Σε συνέντευξή του στο κανάλι 24, ο Τούρκος Υπουργός υποστήριξε ότι “οι εν λόγω χώρες παίρνουν τέτοιες πρωτοβουλίες (έρευνας και γεώτρησης) εξαιτίας των συγκυριών που υπάρχουν αυτή τη στιγμή”.

“Είπαμε πως αν κηρύξουν ΑΟΖ θα στείλουμε τα πλοία μας εκεί. Τα βήματα που έκαναν δεν ωφελούν στην λύση”, είπε ο Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι και το ψευδοκράτος έχει δικαιώματα επί των πηγών της περιοχής. “Ενώ είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις, οι έρευνες πετρελαίου δεν αποτελούν επίδειξη καλής πρόθεσης. Ενώ από την μια οι πλευρές αναζητούν διάλογο για την ειρήνη, εάν λέτε ας συνεχιστούν οι γεωτρήσεις τότε πείτε και στην `ΤΔΒΚ` ας κάνουμε μαζί τις έρευνες και τις γεωτρήσεις. Αν και αυτό δεν γίνεται ας ιδρυθεί μια κοινή εταιρεία, να γίνουν έρευνες και να διαμοιραστούν τα εισοδήματα. Αντί αυτού εσείς δίνετε ως δικαιολογία την αποστολή του Μπάρμπαρος και αποχωρείται από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων”, είπε ο Τούρκος Υπουργός.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι ζητούν να ξεκινήσουν οι επισκέψεις των διαπραγματευτών σε Ελλάδα και Τουρκία αντίστοιχα το συντομότερο και πρόσθεσε ότι πρότειναν να γίνουν δεκτοί οι διαπραγματευτές σε επίπεδο Υπουργών.

Για το Συριακό ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι οι ΗΠΑ έχουν πλησιάσει την θέση της Τουρκίας για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, προσθέτοντας πως δεν χρειάζεται απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για κάτι τέτοιο.

“Άρχισε σιγά σιγά να διαμορφώνεται ομοφωνία σε σχέση με τον ΙΣΙΛ. Το είπαμε από την αρχή ότι οι αεροπορικές επιθέσεις είναι ανεπαρκείς. Αρχικά οι ΗΠΑ είχαν αμφιβολίες αλλά έχουν προσεγγίσει την θέση μας για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη Συρία. Γι αυτό δεν χρειάζεται απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Για το θέμα τις εκπαίδεσης και του εξοπλισμού οι εργασίες συνεχίζονται. Εκπαίδευση και εξοπλισμός δεν θα γίνει μόνο στην Τουρκία αλλά και σε άλλες χώρες”, είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ανέφερε ότι με την Γαλλία υπάρχει πλήρης ομοφωνία στο θέμα της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: