Η επίτευξη μιας οριστικής συμφωνίας για το Κυπριακό δεν θα είναι εφικτή, εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν κάνει μια συμφωνία με την τουρκοκυπριακή πλευρά για την εξερεύνηση και την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου νότια της νήσου, ανέφερε χθες ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής Εργκιούν Ολγκιούν.

Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς στο Λονδίνο, ο Εργκούν Ολγκιούν, ο επικεφαλής Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, ανέφερε ότι η λεγόμενη εξερεύνηση του Μπαρμπαρός θα συνεχιστεί και θα επιταχυνθεί, εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά εφαρμόσει τα σχέδιά της να αναθέσει σε πολυεθνικές επιχειρήσεις την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.

Και αυτό, πρόσθεσε, θα αποτρέψει την επίτευξη συμφωνίας για το Κυπριακό. “Πλησιάζουμε ένα σημείο καμπής. Οι Ελληνοκύπριοι χρειάζεται να αποφασίσουν εάν και κατά πόσον επιθυμούν να μοιραστούν την εξουσία, ή εάν και κατά πόσον θέλουν να προχωρήσουν μόνοι τους, με τους δικούς τους πόρους”, ανέφερε ο Ολγκιούν.

“Οι υδρογονάνθρακες είναι ένα κοινό ζήτημα. Δεν μπορεί να αποσυνδεθεί από τις διαπραγματεύσεις”, ισχυρίστηκε.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Ολγκιούν πρότεινε οι δύο πλευρές να σταματήσουν τις έρευνες και την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων ταυτόχρονα και να συστήσουν μια κοινή επιτροπή για να αποφασίσουν το πώς θα χειριστούν την ανάθεση συμβάσεων και πώς θα διανεμηθούν τα κέρδη. Αν αυτή η πρόταση δεν εισακουσθεί, πρόσθεσε, οι ειρηνευτικές προσπάθειες ενδέχεται να αποτύχουν ολοσχερώς και η “τουρκοκυπριακή διοίκηση” να επιδιώξει να κάνει δικές της έρευνες και να αναθέσει την εκμετάλλευση πιθανών κοιτασμάτων στα βόρεια και στα νότια.

“Προσφερόμαστε να συνεργαστούμε”, είπε. “Αν αρνηθούν, θα ασκήσουμε τα δικαιώματά μας στην δική μας ιδιοκτησία”, πρόσθεσε. Η κατάσταση αυτή “θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια κατάσταση που θα αρχίσουμε να μιλάμε για ένα βελούδινο διαζύγιο των δύο πλευρών”, πρόσθεσε ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής.

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο (ΚΥΠΕ-CNA), προτάσεις που «συμβαδίζουν» με τις συγκλίσεις Χριστόφια – Ταλάτ σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες και το διαμοιρασμό των εσόδων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης , κατέθεσε, σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή, στο πλαίσιο του β’ γύρου των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού και προτού αυτές διακοπούν η τ/κ πλευρά.

Σύμφωνα με την πηγή στο πλαίσιο αυτό διασφαλίζονται τα δικαιώματα των Τ/κ σε ό,τι αφορά τα έσοδα από το φυσικό αέριο.

Όλα αυτά συνηγορούν, εξήγησε η ίδια πηγή, στο ότι το όλο θέμα που αφορά τον υποθαλάσσιο πλούτο στην κυπριακή ΑΟΖ και τα οφέλη από την εκμετάλλευση του δεν εγείρεται για τους Τ/κ αλλά για την ίδια την Τουρκία  η οποία προσπαθεί, ενοχλημένη με τις συνεργασίες που αναπτύσσει η Κυπριακή Δημοκρατία στην περιοχή, να διασφαλίσει ότι μελλοντικά θα έχει λόγο και θα μπορεί να λειτουργεί ως ενεργειακός κόμβος.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: