Το γάλα που χαρίζει υγεία και ομορφιά… Ποιό είναι το μυστικό του γαϊδουρινού γάλακτος;




Της Έλλης Αυξεντίου

Ήταν ένα απόγευμα αλλιώτικο. Πλάι στη φύση και στα θαύματα της. Η Στέλλα Γεωργιάδου δυναμική κι αέρινη. Ήρεμη και γαλήνια, μας ανοίγει με ζεστασιά τις πόρτες του «Golden Donkeys». Μας ξεναγεί με ενθουσιασμό, μας κερνάει γάλα, λικέρ από γάλα γαϊδουριού, μας χαρίζει καλλυντικά κατασκευασμένα από το επτασφράγιστο μυστικό της Κλεοπάτρας , παραδοσιακά κυπριακά προϊόντα, σοκολάτες και μας μιλάει με πάθος για το νέο τους εγχείρημα. «Η φάρμα μας, ξεκίνησε να λειτουργεί εδώ και ένα μήνα περίπου. Φιλοξενεί γύρω στα 200 γαϊδουράκια κι αυτό την κάνει να είναι μία από τις μεγαλύτερες φάρμες στον κόσμο».

Το ταξίδι στη χώρα του «τότε» μόλις είχε ξεκινήσει με τη Στέλλα να αφηγείται και να ξετυλίγει το πέπλο με τις θεραπευτικές ιδιότητες του γαϊδουρινού γάλακτος. … Στην είσοδο της φάρμας, συναντήσαμε τις γηραιότερες ελιές που υπάρχουν στην Κύπρο. Και στην άκρη των δαχτύλων μας , να υπάρχει άρωμα ρίγανης, βασιλικού, λεβάντας… « Ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της ιατρικής, χρησιμοποιούσε το γάλα γαϊδούρας για πολλές ασθένειες, όπως προβλήματα του ήπατος, μιασματικές ασθένειες, πυρετοί, οίδημα, ινορραγίες, δηλητηριάσεις και πληγές. Επίσης η βασίλισσα Κλεοπάτρα, γνωστή για την εκπληκτική ομορφιά της , έκανε καθημερινά μπάνιο με γάλα γαϊδούρας. Καθώς, όπως λέει ο μύθος όπου και αν ταξίδευε διέταζε και έπαιρνε μαζί της απαραίτητα 500 γαϊδούρια για να εξασφαλίζει την καθημερινή της τελετουργία που ήταν απαραίτητη για τη διατήρηση της ομορφιάς και της νεότητας της επιδερμίδας της. »

Και η Στέλλα συνεχίζει… «Κάθε πρωί, αφού θηλάσουν τα γαϊδουράκια μας, αρμέγουμε . Παίρνουμε το γάλα, το οποίο είναι ένα φυσικό «φάρμακο», όπου χαρίζει υγεία και ομορφιά.  Το γάλα της γαϊδούρας, συστήνεται πάρα πολύ από τους γιατρούς. Ωφελεί και θεραπεύει πάρα πολλές παθήσεις, γιατί περιέχει λισοζύμη, μια σφαιρική πρωτεΐνη, η οποία είναι αντιμικροβιακή και αντιβακτηριδιακή, η οποία χρησιμοποιείται πολύ και στην ιατρική για την αντιμετώπιση των μικροβιακών μολύνσεων. Το ένζυμο αυτό, αποτελείται από 129 αμινοξέα, το οποίο και εντοπίζεται σε σωματικές εκκρίσεις όπως τα δάκρυα, τη σίελο, το ανθρώπινο γάλα, σε φυτά και σε άφθονη ποσότητα στο ασπράδι του αυγού.

Να αναφέρουμε μάλιστα, ότι το γαϊδουρινό γάλα, μοιάζει πολύ με το μητρικό. Τόσο στη σύσταση ( ένας από τους λόγους και η λισοζύμη) , αλλά και ως προς το ορμονικό του προφίλ. Και δεν χρειάζεται παστερίωση. Πολλές φορές, μάλιστα, χρησιμοποιείται και ως αντιαλλεργικό γάλα , σε παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα αλλεργίας στο αγελαδινό. Επίσης έχει δοθεί, σε νεογνά, τα οποία αδυνατούσαν να θηλάσουν οι μαμάδες τους.

Τις προάλλες κάπου διάβαζα, στο διαδίκτυο, πως το μυστικό της μακροβιότητας, μιας υπερήλικης, 119 ετών στο Μεξικό, δεν ήταν άλλο από το γαϊδουρινό γάλα.

Το συγκεκριμένο γάλα, είναι μια πλούσια πηγή λακτόζης . Χαμηλό σε περιεκτικότητα, σε λιπαρά. Το γάλα γαϊδούρας έχει 60 φορές περισσότερη βιταμίνη C απ’ ότι το αγελαδινό. Περιέχει επίσης βιταμίνες Α, Β1, Β2,Β6, D,& E, και είναι μια πλούσια πηγή ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου, νατρίου, σιδήρου, ψευδάργυρου, με ανοσοσφαιρινες γλυκερίνης, εμπεριέχοντας μάλιστα τα απαραίτητα λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθούν στην απορρόφηση των βιταμινών  καθιστώντας το έτσι εξαιρετικά επωφελές.

Οι άνθρωποι οι οποίοι επισκέπτονται και αγοράζουν γάλα, με ιατρική παραπομπή, καταχωρούνται στα αρχεία μας, για δικές μας έρευνες. Εδώ να σας πούμε, ότι η φάρμα Γεωργιάδη, βρίσκεται σε συνεργασία με το τεχνολογικό πανεπιστήμιο Κύπρου και επιθυμούμε από κοινού να διεξαχθούν έρευνες με βάση αποτελεσμάτων. Σχεδόν όλες οι περιπτώσεις μας έχουν αναφέρει πως έχουν δει σημαντική βελτίωση στην υγεία τους αλλά και αποθεραπεία. Για παράδειγμα, μια κοπέλα, η οποία νοσούσε από έρπη ζωστήρα και ενώ είχε λάβει αντιβιώσεις, φάρμακα κλπ, δεν αποθεραπευόταν με το γάλα το γαϊδουρινό έγινε καλά. Καταπραΰνει τον πόνο στο στομάχι, θεραπεύει ή ωφελεί σε άσθμα, κοκίτη, αναπνευστικά, ψωρίαση, ακμή, δερματικές παθήσεις.

Στη φάρμα , παρέα με την τόσο ζεστή και πάντα χαμογελαστή Στέλλα Γεργιάδου, κατάφερα και έγινα έστω και για λίγες ώρες παιδί. Οι μυρωδιές, τα αθώα βλέμματα των «φίλων» μας, η παράδοση, μας ταξίδεψαν σε μία εποχή που όλα ήταν πιο όμορφα. Στην εποχή που οι άνθρωποι κατέφευγαν σε φυσικές λύσεις για να ανακουφιστούν από τον πόνο… Και τι κι αν πέρασαν τα χρόνια, οι επιστήμονες στη μάνα φύση πάλι στράφηκαν και το γάλα της γαϊδούρας μπαίνει επισήμως στο μικροσκόπιο τους, για τις θεραπευτικές και ευεργετικές του ιδιότητες.

Υστερόγραφο: Η φάρμα Γεωργιάδη, διοργάνωσε φέτος για πρώτη φορά στην Κύπρο το 1ο φεστιβάλ γαϊδουριού, όπου ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Να πούμε πως το κυπριακό γαϊδούρι, είναι πολύ φημισμένο. Στα παλιά τα χρόνια κάνανε εξαγωγές, αφού τα γαϊδούρια της Κύπρου, είναι πιο εύσωμα, άρα πιο ανθεκτικά και δίνουν περισσότερο γάλα.

ELLH-STELLA02-08NOVEMBER2014

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: