Το δημοσιονομικό εμπόδιο στη συμφωνία




Παραμένει το “βραχυκύκλωμα” στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα, μετά και την πολύωρη τηλεδιάσκεψη που είχαν μέχρι τα ξημερώματα οι εκπρόσωποι των δανειστών με το οικονομικό επιτελείο. Μεγάλο αγκάθι παραμένει το δημοσιονομικό κενό, με την τρόικα να ζητά μέτρα για την μείωσή του, σύμφωνα με το δελτίο ειδήσεων του Mega (www.megatv.com).

“Ανταλλάξαμε απόψεις για πολλά θέματα, η κάθε πλευρά έχει τα επιχειρήματά της. Συμφωνήσαμε σε πολλά εξακολουθεί όμως να υπάρχει από αυτούς η στάση τους για το υποτιθέμενο δημοσιονομικό κενό. Σ εαυτό εμείς εμμένουμε, έχουμε τη θέση μας, θεωρούμε ότι εμείς είμαστε σωστοί όπως και τα προηγούμενα χρόνια έτσι θα καταθέσουμε και τον προϋπολογισμό. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν δεν έχουμε ακόμα ημερομηνία επιστροφής της τρόικα. Το κύριο θέμα είναι το δημοσιονομικό κενό… φαίνεται να υποχωρούν, ορόσημο εξακολουθεί να είναι η 8η Δεκεμβρίου” ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπ. Οικονομικών σχετικά με την τηλεδιάσκεψη.

Οι δανειστές ζητούν μέτρα μείωσης των συντάξεων αλλά και αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ. “Αν εφαρμοστούν όλα αυτά μέτρα μπορούν να οδηγήσουν σε μια μείωση της τάξης από 10-12% έως 18-20%, στις κύριες συντάξεις για τους νέους συνταξιούχους, όχι γι’ αυτούς που έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί” υποστήριξε στην πρωινή εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA ο πρώην υπουργός Εργασίας Γ.Κουτρουμάνης.

“Παλεύουμε, όμως υπάρχει σύγκλιση”, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών σε συνομιλία του με δημοσιογράφους και τόνισε ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών πιέζουν πάρα πολύ για τον προϋπολογισμό.

Οι συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση συνεχίζονται, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαρ. Σχοινάς και τόνισε ότι “σημειώθηκε πρόοδος σε ορισμένα σημαντικά σημεία”.

Εν τω μεταξύ διάχυτη είναι η ανησυχία στο κυβερνητικό επιτελείο καθώς πληθαίνουν οι φωνές στο εσωτερικό της κυβέρνησης που επισημαίνουν ότι αν δεν κλειδώσει άμεσα η επιστροφή της τρόικα στην Αθήνα η ελληνική πλευρά κινδυνεύει να χάσει ολόκληρο τον Δεκέμβριο.

Πάντως σε ερώτηση για το ενδεχόμενο παράτασης του ισχύοντος προγράμματος κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τόνισε πως το θέμα δεν βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων, και υπογράμμισε ότι “για εμάς προέχει να κλείσουμε την αξιολόγηση, δεν μπήκαμε σε τέτοια θέματα”.

Χθες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης σε δηλώσεις του άφησε αιχμές εναντίον του ΠΑΣΟΚ ότι με τη στάση του μπλοκάρει την διαπραγμάτευση, σήμερα όμως έσπευσε να ανασκευάσει. “Δύο δρόμους έχει η ζωή ή θα καταλήξουμε σε συμφωνία. Για να καταλήξουμε σε συμφωνία θα πρέπει όλοι μας να ψηφίσουμε και πράγματα που ενδεχομένως δεν μας είναι αρεστά. Ή όποιος αποφασίσει να μην τα ψηφίσει ή να μην τα εγκρίνει θα πάρει και την ευθύνη την πολιτική και την ιστορική της μη επιτεύξεως συμφωνίας” είχε πει.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης υποστήριξε ότι “πέντε χρόνια κρατάει αυτή η ιστορία, δεν είναι δυνατόν να έχουν πέσει έξω σε όλες τις προβλέψεις ενώ η κυβερνητική πλευρά να λέει ότι το Σεπτέμβρη στο Παρίσι θα τελειώσει η συζήτηση και τώρα να βρισκόμαστε μπροστά σε αυτό”.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: