«Η Τουρκία δεν έχασε καθόλου χρόνο», στις σχέσεις της με την ΕΕ, υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ, προσθέτοντας πως «κατά τη διάρκεια των τριών χρόνων, που η ΕΕ δεν άνοιξε ούτε ένα κεφάλαιο προς συζήτηση, η Άγκυρα “πέρασε” από τη μεγάλη τουρκική εθνοσυνέλευση νομοσχέδιο με 167 σημαντικές μεταρρυθμίσεις», αναφέρει ο Άλκης Κούρκουλας από την Κωνσταντινούπολη σε ανταπόκριση του για το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ).

Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στη Νορβηγία, όπου έλαβε μέρος στις συζητήσεις για τη σύναψη τη νέας εμπορικής συμφωνίας ΕΕ- ΗΠΑ, ο κ. Μποζκίρ υποστήριξε ότι η καθυστέρηση στις σχέσεις με την ΕΕ ξεκινούσε από «ακατανόητες εμμονές» και κατονόμασε ως κύριο υπεύθυνο τον πρώην πρόεδρο τη Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί.

«Ο Σαρκοζί είχε ιδιαίτερα εχθρική στάση απέναντι στην Τουρκία. Εμπόδισε ακόμα και την παρουσία μας σε οικογενειακές φωτογραφίες της ΕΕ, σε σημαντικές συναντήσεις. Η Τουρκία, ωστόσο, δεν μπήκε σε αυτό το παιχνίδι, απέφυγε κινήσεις που θα διατάρασσαν τις σχέσεις της με την ΕΕ. Δίνουμε σημασία στις σχέσεις μας με την ΕΕ, θέλουμε να γίνουμε μέλος της ΕΕ» είπε ο Τούρκος υπουργός και πρόσθεσε: «Άλλωστε η Γαλλία και η Γερμανία ήταν οι χώρες που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην έναρξη των διαπραγματεύσεων το 2004». Εξήγησε ότι μετά την εκλογή τού Φρανσουά Ολάντ «οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Γαλλία έχουν ευθυγραμμιστεί», προσθέτοντας: «Και στη Γερμανία, η κυρία Μέρκελ δείχνει να έχει διαφορετική στάση, σε σχέση με το παρελθόν, θεωρεί σημαντικές τις διμερείς μας σχέσεις».

Ο κ. Μποζκίρ είπε ακόμη ότι η Τουρκία έχει ήδη επωφεληθεί κατά την ενταξιακή διαδικασία, αντίθετα, όπως σημείωσε, από τη Νορβηγία, που ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις αλλά οι εξελίξεις «πάγωσαν» δύο φορές, λόγω του δημοψηφίσματος.

«Ο λαός της Τουρκίας φαίνεται να στηρίζει την προοπτική ένταξης στην ΕΕ με ποσοστό 55%» είπε ο Τούρκος υπουργός και εξέφρασε την πεποίθηση ένα ανάλογο με το νορβηγικό δημοψήφισμα, στην Τουρκία, δεν θα εμπόδιζε την ένταξη της χώρας στην Ένωση. «Είναι διαφορετική η περίπτωσή μας από αυτήν της Νορβηγίας. Ο πληθυσμός της Νορβηγίας είναι 5 εκατ. άνθρωποι κι εμείς έχουμε έναν πληθυσμό 77 εκατ. ανθρώπων. Η ΕΕ θέλει τη Νορβηγία, η Νορβηγία δεν επιδιώκει την ένταξή της. Εμείς επιθυμούμε την ένταξη, αλλά η Ευρώπη κωλύεται, σκεπτόμενη ότι λόγω του μεγέθους της Τουρκίας, θα πρέπει να αλλάξει ολόκληρο τον μηχανισμό λήψης αποφάσεων» έκρινε.

Υπογράμμισε, δε, ότι οι εξελίξεις που σημειώνονται διεθνώς, οι εμπειρίες της περιοχής, οι οικονομικές κρίσεις, το δημοψήφισμα στη Σκωτία, η αναβολή του δημοψηφίσματος στην Καταλωνία, κάνουν σημαντικότερες από ποτέ τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία.

«Η ανάγκη που έχει η Τουρκία για την ΕΕ έχει αυξηθεί περισσότερο από ποτέ, αλλά έχει αυξηθεί και η ανάγκη της ΕΕ για την Τουρκία» υποστήριξε.

Επιπλέον έκανε λόγο και για «παραπληροφόρηση της Ευρώπης σχετικά με την Τουρκία». Αναφερόμενος ιδιαιτέρα στην κρίση στο Ιράκ και τη Συρία και στο Κομπάνι, υποστήριξε ότι «η εντύπωση της Ευρώπης για το θέμα, είναι εντελώς λανθασμένη».

Τέλος, ο κ. Μποζκίρ ερωτήθηκε για το ενδεχόμενο να «παγώσει» η τελωνειακή ένωση, λόγω της τροπής, που δείχνουν να παίρνουν οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ- ΕΕ. «Η Τουρκία είναι η μοναδική χώρα που υπέγραψε τελωνειακή ένωση χωρίς να είναι μέλος της ΕΕ» απάντησε και συμπλήρωσε πως αυτό μπορεί να πλήξει σημαντικά την οικονομία της χώρας.

Την ίδια ώρα στην Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επαναλάμβανε ότι τόσο η ελληνοκυπριακή, όσο κι η τουρκοκυπριακή πλευρά έχουν δικαιώματα στα ενεργειακά αποθέματα, που μπορεί να βρεθούν γύρω από την Κύπρο και καυτηρίασε την αποχώρηση του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη από τις συνομιλίες για τη λύση του Κυπριακού.

Ενημερώνοντας την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για τις εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική, ο Τούρκος υπουργός αναφέρθηκε και στην κρίση που έχει δημιουργηθεί σχετικά με τις δραστηριότητες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά «παρακολουθεί τα μέτρα μας σχετικά με τις έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο μονόπλευρα», υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός και τόνισε ότι «συνεχίζονται οι επαφές με την Ελλάδα για την αποφυγή κλιμάκωσης στην ανατολική Μεσόγειο».

Ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι η αποχώρηση του Κύπριου Πρόεδρου από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων «δημιουργεί αμφιβολίες για την ειλικρίνεια της ελληνοκυπριακής πλευράς».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: