ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Τα Ηνωμένα Έθνη κάνουν λόγο για το μομέντουμ που χάνεται ενώ η Λευκωσία ξεκαθαρίζει πως δεν συζητά όσο συνεχίζονται οι παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν τυγχάνουν σεβασμού. Η νέα προσπάθεια του ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Μπάιντα, δεν κατάφερε να σπάσει το αδιέξοδο. Κι αυτό γιατί ο στόχος του Διεθνούς Οργανισμού δεν είναι η άρση των προκλήσεων αλλά η επανάληψη των συνομιλιών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε αργά χθες το απόγευμα για 90 λεπτά με τον Έσπεν Μπαρθ Άιντα. Ο Νίκος Αναστασιάδης, όπως συμφωνήθηκε νωρίτερα στη Σύσκεψη Αρχηγών, ανέφερε προς τον αξιωματούχο του ΟΗΕ πως από την αρχή αυτής της διαδικασίας η τουρκική πλευρά δεν έθεσε το θέμα του φυσικού αερίου στις συνομιλίες. Επισήμανε, επίσης, ότι από το 2004 η Κυπριακή Δημοκρατία οριοθέτησε την ΑΟΖ της, έχει συνάψει συμφωνιών με τρίτα κράτη, υπέγραψε συμφωνίες για έρευνα- διάσωση και η Τουρκία δεν αντέδρασε με τον τρόπο που σήμερα εκδηλώνει την αντίθεσή της. Από την 3η Οκτωβρίου, ανέφερε, πραγματοποιεί έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Περαιτέρω ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε πως δεν συζητά είτε στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων είτε παράλληλα σε άλλο επίπεδο το θέμα των υδρογονανθράκων, απορρίπτοντας τόσο τη φόρμουλα Άιντα όσο και την τουρκική θέση για τη σύσταση εταιρείας. Εάν συζητηθεί το θέμα αυτό πριν από τη λύση, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα λειτουργήσει ως αντικίνητρο για την επίτευξη συμφωνίας. Η τουρκική πλευρά δεν θα έχει κίνητρο για λύση του Κυπριακού.

Η Λευκωσία παραπέμπει και στα όσα συμφωνήθηκαν επί του θέματος τούτου, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Τις συγκλίσεις, δηλαδή, Χριστόφια- Ταλάτ και Χριστόφια- Έρογλου( στη σύσκεψη των αρχηγών νωρίτερα, πέραν του ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ, τα άλλα κόμματα διαφωνούν με αναφορά σε συγκλίσεις). Ακόμη υπέδειξε στον αξιωματούχο του ΟΗΕ σε σχέση με την τουρκική στάση ότι «ο καυγάς δεν είναι για τους Τουρκοκύπριους», αλλά αφορά τους σχεδιασμούς της Άγκυρας στην περιοχή. Υπενθύμισε ότι οι Τουρκοκύπριοι είχαν απόψεις επί του θέματος και κατέθεσαν θέσεις, που δεν έχουν σχέση με τα όσα υποστηρίζουν σήμερα οι Τούρκοι.

Ο αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός στις διατυπώσεις του, αλλά και καθησυχαστικός. Ο ίδιος όπως ανέφερε, δεν θέλει να επιβάλλει οτιδήποτε, στόχος του και προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται είναι η επανάληψη των συνομιλιών. «Από εσάς, όμως, εξαρτάται εάν θα επαναληφθεί η διαδικασία των διαπραγματεύσεων», ανέφερε ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού, μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, παρουσιάσθηκε απογοητευμένος. Σε δηλώσεις του ανέφερε πως «πρόκειται για μια πολύ σημαντική στιγμή καθώς αισθάνομαι ότι τα πράγματα είτε θα βελτιωθούν είτε θα χειροτερέψουν σημαντικά. Πιστεύω πολλοί ενδιαφερόμενοι συμφωνούν ότι θα πρέπει να κάνουμε κάτι για να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για γρήγορη επάνοδο στο τραπέζι των συνομιλιών». Είπε πως η εντολή του είναι να βοηθήσει τις πλευρές στις διαπραγματεύσεις. «Πρακτικά δεν είναι να τις κάνω να μιλήσουν η μια με την άλλη» είπε. Ο ίδιος, όπως πρόσθεσε, εργάζεται αυτή τη στιγμή ενεργά έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι όταν υπάρξει επάνοδος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η διαδικασία θα κινηθεί προς τα εμπρός με ταχείς ρυθμούς.

ΕΙΔΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΜΠΟΡΕΙ να μην του «βγαίνουν» οι προσπάθειες στο Κυπριακό, αλλά είχε χθες βράδυ είχε την ευκαιρία να δει ένα καλό ποδοσφαιρικό αγώνα. Συνέπεσε άλλωστε η παρουσία του στο νησί με την κάθοδο της Μπαρτσελόνα και δεν έχασε την ευκαιρία. Το έλεγε, άλλωστε, σε όλες τις επαφές του που είχε χθες «θα σας δω στον αγώνα απόψε».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: