Oι συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ, του Ιράν και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διεξήχθησαν στο Ομάν με επίκεντρο το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης ήταν «σκληρές, άμεσες και σοβαρές» ανακοίνωσε σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Η εκπρόσωπος τύπου Τζεν Ψάκι δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες για τις διαπραγματεύσεις, που διήρκησαν δύο ημέρες και ολοκληρώθηκαν μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, του Ιρανού ομόλογού του Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ και της απεσταλμένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάθριν Άστον.
Oι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ιράν και των μεγάλων δυνάμεων ολοκληρώθηκαν απόψε χωρίς να επιτευχθεί πρόοδος, σημείωσε από την πλευρά του ένας από τους βασικότερους διαπραγματευτές του Ιράν, ο οποίος ωστόσο δήλωσε αισιόδοξος για τις πιθανότητες να επιτευχθεί συμφωνία εντός του καθορισμένου χρονοδιαγράμματος.
«Δε μπορούμε ακόμα να μιλάμε για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, όμως εμείς είμαστε αισιόδοξοι ότι θα επιτευχθεί μία συμφωνία» έως την καταληκτική ημερομηνία που έχει οριστεί για την 24η Νοεμβρίου, είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Isna.
«Οι διαφορές παραμένουν και το χάσμα εξακολουθεί και υφίσταται για διάφορα θέματα» είχε δηλώσει νωρίτερα στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ένας υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος.
Πάντως στο λογαριασμό του ανώτατου ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter αναρτήθηκε σήμερα ένα μήνυμα όπου απαριθμούνται οι 9 λόγοι που ο Χαμενεΐ υποστηρίζει τις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
Επαναλαμβάνοντας αποσπάσματα από τα κηρύγματα που εκφωνεί ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν από τον Ιούνιο του 2013, ο λογαριασμός @khamenei_ir, που θεωρείται ότι διαχειρίζονται οι στενοί του συνεργάτες, απαριθμεί 9 λόγους για τους οποίους ο Χαμενεΐ υποστηρίζει τις συνομιλίες αυτές.
Μεταξύ αυτών υπενθυμίζεται η «αποφασιστικότητα» του Ιράν «να κλείσει το θέμα των πυρηνικών, παρά τη βούληση των εχθρών να παρατείνουν» το ζήτημα, και η βούλησή του «να απωθήσει το κακό του Μεγάλου Σατανά (σ.σ. των ΗΠΑ) και να επιλύσει το πρόβλημα».
Ο ίδιος άλλωστε θέλει να «υπογραμμίσει την ξεκάθαρη πολιτική του Ιράν να μην αποκτήσει πυρηνικά όπλα», ενώ επιβεβαιώνει ότι στηρίζει «τις αποφάσεις των αξιωματούχων της χώρας για σεβασμό των κόκκινων γραμμών» που έχει ορίσει και ο ίδιος. Μία εξ αυτών αφορά την κλίμακα του προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου στο μέλλον – η Τεχεράνη θέλει η κλίμακα να είναι βιομηχανική, οι χώρες της Δύσης αξιώνουν ο εμπλουτισμός ουρανίου να είναι σημαντικά μειωμένος σε σύγκριση με σήμερα.
Άλλος ένας λόγος είναι το να επιτευχθεί «η μεταβολή των σχέσεων» μεταξύ του Ιράν και της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, που έχει αναλάβει να επαληθεύσει τον ειρηνικό χαρακτήρα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Αυτές οι σχέσεις, δύσκολες και εμφορούμενες από αμοιβαία δυσπιστία, πρέπει να γίνουν «ομαλές και όχι έκτακτες».
Την ίδια ώρα στο Ισραήλ, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε σήμερα εναντίον μίας συμφωνίας που θα επιτευχθεί βεβιασμένα ανάμεσα στη διεθνή κοινότητα και το Ιράν.
«Δεν υπάρχει μετριοπάθεια στο Ιράν» τόνισε σε μια ανακοίνωσή του ο Νετανιάχου.
Το Ιράν «είναι αμετανόητο, αδιόρθωτο, καλεί για την εξολόθρευση του Ισραήλ, προωθεί τη διεθνή τρομοκρατία, και όπως ανέφερε η έκθεση της IAEA, συνεχίζει να εξαπατά τη διεθνή κοινότητα σε ό,τι αφορά το πυρηνικό του πρόγραμμα» υποστήριξε ο ίδιος αναφερόμενος στην πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας.
Απηύθυνε ακόμη έκκληση στους εκπροσώπους των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Κίνας, της Γαλλίας, της Ρωσίας και της Γερμανίας (της ομάδας 5+1) να μη «βιαστούν να συνάψουν μία συμφωνία που θα επιτρέψει στο Ιράν (…) την κατασκευή μιας πυρηνικής βόμβας».
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ