ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ καταδικάζουν την τουρκική πρόκληση




Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει την παράνομη διέλευση στα χωρικά ύδατα της χώρας της τουρκικής κορβέτας «Buyukada», αναφέρει δήλωση του Κώστα Ήσυχου, υπεύθυνου για την Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ στα θέματα της επιβολής της εδαφικής μας ακεραιότητας είναι σταθερή και αταλάντευτη και δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης με κανέναν και για τίποτα» αναφέρει ο κ. Ήσυχος.

Ο υπεύθυνος για την Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ακόμη: «Δεν θα πρέπει όμως να μας διαφύγει ότι συστατικό αίτιο της τουρκικής προκλητικότητας αποτελούν οι παλινωδίες των κυβερνήσεων της χώρας μας τα τελευταία χρόνια, στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής». Υπογραμμίζει ότι στόχο του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί η δημιουργία πολυμερών συμμαχιών στη βάση μίας εξωτερικής πολιτικής αρχών, που θα λειτουργούν αποτρεπτικά προς όποιον επιβουλεύεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί σχέσεις καλής γειτονίας και αλληλεγγύης με την Τουρκία και τον τουρκικό λαό, βασισμένη στο διεθνές δίκαιο και όχι στη «διπλωματία των κανονιοφόρων», που αποτελεί απαράδεκτη λογική που μας πάει πίσω στην ιστορία και όχι στον 21ο αιώνα, τονίζει στη δήλωσή του ο κ. Ήσυχος.

ΕΠΙΣΗΣ: Το ΚΚΕ καταδικάζει τις νέες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, όπως εκφράζονται με το τελευταίο περιστατικό της παραβίασης των ελληνικών χωρικών υδάτων από την τουρκική κορβέτα.

Σε σχετικό σχόλιο του κόμματος επισημαίνεται ότι «το γεγονός αυτό, όπως κι άλλες πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Κύπρο, δείχνουν πως οξύνεται η τουρκική προκλητικότητα, στο φόντο των ανταγωνισμών στην Ανατολική Μεσόγειο για το ζήτημα των υδρογονανθράκων» και προστίθεται ότι «ταυτόχρονα τα γεγονότα αποκαλύπτουν πως οι λεγόμενες “ισχυρές συμμαχίες” της χώρας, το ΝΑΤΟ κι η ΕΕ, δεν αποτελούν εγγύηση για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, δεν μπορούν να εγγυηθούν ούτε καν το αυτονόητο, την τήρηση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας από τη “σύμμαχο” Τουρκία».

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: WWW.PROTOTHEMA.GR

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: