Ο ΣΥΡΙΖΑ αποσαφήνισε σήμερα ότι είναι «ανοιχτός» σε μία συνάντηση Αντ. Σαμαρά- Αλ. Τσίπρα, ωστόσο αυτή πρέπει να είναι ένα ενδιάμεσο βήμα για την πραγματοποίηση σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, όπως την έχει προτείνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή για εκλογές τώρα, διερεύνηση δυνατοτήτων για εκλογή Προέδρου μετά τις εκλογές και συμφωνία για διαγραφή μέρους του χρέους, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ).

Ενημερώνοντας τους πολιτικούς συντάκτες, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Πάνος Σκουρλέτης, δήλωσε ότι τα συγκεκριμένα αιτήματα μπορούν να δημιουργήσουν το έδαφος για μία ελάχιστη συνεννόηση, σημειώνοντας ότι οι θέσεις αυτές δεν έχουν γίνει αποδεκτές από την κυβέρνηση.

Ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι αν η κυβέρνηση αναζητεί συνενόχους, δεν έχει πραγματικό αντίκρισμα να γίνει οποιαδήποτε συνάντηση και υπογράμμισε ότι ο λαός έχει να διαλέξει μεταξύ δύο εκ διαμέτρου αντίθετων σχεδίων, της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας δε σε ερωτήσεις δήλωσε ότι αν πρόκειται να γίνει μία συνάντηση, όπως την περιέγραψε, ως ένα ενδιάμεσο βήμα που μπορεί να οδηγήσει σε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών θα είναι ένα θετικό βήμα. Και σε άλλο σχετικό ερώτημα, ο κ. Σκουρλέτης απέρριψε το ενδεχόμενο να γίνει τριμερής συνάντηση Σαμαρά- Βενιζέλου- Τσίπρα, λέγοντας ότι επικεφαλής της κυβέρνησης είναι ο πρωθυπουργός και διερωτήθηκε τι είδους σχήμα συνάντησης θα είναι με την παρουσία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, ο κ. Σκουρλέτης επανέλαβε ότι ο πρόεδρος του κόμματος είναι «ανοιχτός».

Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι συνάντηση έχει ζητήσει ο Αχμέτ Νταβούτογλου και ο ΣΥΡΙΖΑ μελετά με θετικό πνεύμα την πιθανότητα αυτήν και θα απαντήσει έγκαιρα, καθώς το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα είναι ιδιαίτερα βεβαρημένο τον Δεκέμβριο, καθώς προετοιμάζεται για επισκέψεις σε Τίρανα, Βελιγράδι και Λευκωσία, ενώ πολλές είναι οι πολιτικές και κομματικές υποχρεώσεις του.

Σχολιάζοντας τους κυβερνητικούς χειρισμούς των τελευταίων ημερών, ο κ. Σκουρλέτης δήλωσε ότι αυτά που εκτυλίσσονται στις συζητήσεις με την τρόικα, αποδεικνύουν ότι ουσιαστικά έχουμε άτακτη υποχώρηση στο θέμα του χρέους.

Με αφορμή δε δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών και το άρθρο του πρωθυπουργού στην «Καθημερινή», ο κ. Σκουρλέτης δήλωσε ότι με τη στάση της η κυβέρνηση έχει αποδυναμώσει την, ούτως ή άλλως, υπονομευμένη δυνατότητα διαπραγμάτευσης για το χρέος.

Επίσης, ο κ. Σκουρλέτης εκτίμησε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να εκμεταλλευθεί όσο μπορεί τη στάση της τρόικας και να εμφανιστεί ότι δεν είναι πλήρως παραδομένη. Δηλώσεις όπως του Αδ. Γεωργιάδη ότι θα αδειάσουν οι τράπεζες, είναι υπηρεσίες προς δανειστές, ενώ και πάλι φλερτάρει με τα σενάρια κλίματος πανικού, είπε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Περιφερειακές συνδιασκέψεις

Οι περιφερειακές συνδιασκέψεις για τη συγκρότηση των τοπικών κυβερνητικών προγραμμάτων του ΣΥΡΙΖΑ και τη συζήτηση γύρω από τις εξαγγελίες της ΔΕΘ, αρχίζουν στις 29- 30 του μηνός με τη συνδιάσκεψη της Περιφέρειας Ηπείρου, που θα γίνει στα Ιωάννινα και στη Λαμία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Στις 13 Δεκεμβρίου θα γίνει στο Ηράκλειο η συνδιάσκεψη Κρήτης και στις 14 Δεκεμβρίου οι συνδιασκέψεις Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου.

 Περί διαφθοράς

Αναφερόμενος στις υποθέσεις με τον Γ. Καρατζαφέρη και αυτές με τις εταιρίες Energa και Hellas Power, ο κ. Σκουρλέτης δήλωσε ότι στα σκάνδαλα αυτά, όπως τα χαρακτήρισε, από μόνα τους και χωρίς κανείς να το επιδιώξει δίνονται ονόματα και διευθύνσεις και αποδεικνύουν ότι η υπόθεση της διαπλοκής είναι από τα βασικά στοιχεία του πολιτικού συστήματος που υπηρέτησαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και εξακολουθεί να εμφιλοχωρεί στους κόλπους του.

Αναφερόμενος δε στον Τάκη Μπαλτάκο, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι ο πρώην γραμματέας της κυβέρνησης προσπάθησε να βρει συμβιβασμό σε υπόθεση υπεξαίρεσης δημοσίου χρήματος και πρόσθεσε ότι ο κ. Μπαλτάκος δεν τοποθετείται εκτός του πολιτικού χώρου, αλλά κινείται για την ανασυγκρότηση της ακροδεξιάς. Η αντιμετώπιση της διαφθοράς θα είναι στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο κ. Σκουρλέτης.

Απαντώντας σε ερώτηση για την πρόταση μομφής κατά του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Κλ. Γιούνκερ, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι αρχικά δεν βρέθηκαν οι αναγκαίες υπογραφές και δεν κατατέθηκε η πρόταση, ενώ διευκρίνισε ότι η επόμενη πρόταση κατατέθηκε από ακροδεξιές δυνάμεις και έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν την στηρίζει.

Τέλος, σε ερώτηση για τα επεισόδια μετά την πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου, ο κ. Σκουρλέτης δήλωσε ότι ποτέ άλλοτε η εικόνα της Αθήνας δεν είχε τόσο επιδεικτική την παρουσία της αστυνομίας, που είχε στόχο τη δημιουργία κλίματος τρομοκράτησης του κόσμου.

Ο κ. Σκουρλέτης πρόσθεσε ότι την απάντηση την έδωσε ο ίδιος ο κόσμος με τη συμμετοχή του στην πορεία, ωστόσο είπε ότι για τα επεισόδια ευθύνη φέρουν και η κυβέρνηση και κάποιοι κύκλοι εντός των σωμάτων ασφαλείας, που ενδεχομένως επιδίωκαν να γίνουν επεισόδια, κάνοντας λόγο και για ακροδεξιούς πυρήνες που έδρασαν.

Αναφορικά με τις παραπάνω δηλώσεις, πηγές του ΠΑΣΟΚ σχολίασαν:

«Τους τρόμαξε τόσο πολύ ένα δημοσίευμα, που δεν μπορούν να κρύψουν τον φόβο τους απέναντι στην ισχύ των επιχειρημάτων;».

Αυτό ανέφεραν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, με αφορμή την αναφορά του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτη, ο οποίος απέρριψε το ενδεχόμενο να γίνει τριμερής συνάντηση Σαμαρά- Βενιζέλου- Τσίπρα, λέγοντας ότι επικεφαλής της κυβέρνησης είναι ο πρωθυπουργός και διερωτώμενος τι είδους σχήμα συνάντησης θα είναι με την παρουσία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Οι ίδιες πηγές του ΠΑΣΟΚ προσέθεταν ότι «ούτως ή άλλως, ο κ. Βενιζέλος ακόμα περιμένει από τον κ. Τσίπρα να ανταποκριθεί στην πρόσκληση που του είχε απευθύνει και είχε αποδεχτεί, την ημέρα εορτασμού της επετείου της Δημοκρατίας στη Βουλή, προκειμένου να συναντηθούν για να τον ενημερώσει για τα εθνικά θέματα».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: