Σαμαράς: Θα εξαντλήσουμε την τετραετία




Την βεβαιότητα ότι η κοινοβουλευτική τετραετία θα εξαντληθεί εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην επιτροπή της ΝΔ που θα επεξεργαστεί την πρόταση για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι ως τον Ιούνιο του 2016, υπάρχει επαρκής χρόνος για να τελειώσει η πρώτη φάση της συνταγματικής αναθεώρησης και να προχωρήσει στη συνέχεια η δεύτερη φάση από την επόμενη Βουλή, όπως προβλέπει άλλωστε το Σύνταγμά μας.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι ένας επιπλέον λόγος για να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας ομαλά, στις αρχές του επομένου έτους και για να μην διακοπεί η διαδικασία που θα αφαιρούσε, αν την διέκοπταν, από τον Ελληνικό λαό και ιδιαίτερα από την ελληνική νεολαία, το δικαίωμα στη νέα εποχή που ζούμε, να αναπτύξουν ελεύθερα τα όνειρά τους και με τη βοήθεια ενός μεταρρυθμιστικού σύγχρονου, καινοτόμου, καινούργιου Συντάγματος.

Η αλλαγή του Συντάγματος είναι η κορυφαία μεταρρύθμιση, το επιστέγασμα όλων των υπολοίπων μεταρρυθμίσεων, αυτών που έχουν ήδη γίνει κι αυτών που προγραμματίζονται από δω και στο εξής, είπε ακόμη ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Ώστε μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, η Ελλάδα να έχει αλλάξει εντελώς και πρόσωπο και σελίδα και δυναμική. Και να αποκτήσει νέα εθνική ορατότητα. Χωρίς την ομίχλη της αστάθειας, των κλυδωνισμών και της ακυβερνησίας».

Συνέδεσε δε τη διαδικασία της αναθερώρησης με την συναίνεση: «Αυτό λοιπόν, είναι και ένα αληθινό πεδίο συναίνεσης: Να εκλέξουμε όλοι μαζί τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να συμβάλουμε όλοι μαζί στη Συνταγματική Αναθεώρηση. Ώστε όλα να γίνουν πιο γρήγορα, πιο ομαλά και πιο δημοκρατικά».

Ο πρωθυπουργός έδωσε και το πολιτικό περίβλημα της πρωτοβουλίας:

«Σήμερα, λοιπόν, μετά από την κρίση των τελευταίων ετών, που την αφήνουμε πια πίσω μας, αλλά και μετά από όλη αυτή τη πλούσια συνταγματική εμπειρία των τελευταίων δεκαετιών, ξέρουμε πια τι πρέπει να αλλάξει. Και παίρνουμε την πρωτοβουλία της τέταρτης, απολύτως αναγκαίας, αναθεώρησης του Συντάγματος της χώρας».

Έκανε έναν σύντομο απολογισμό της εφαρμογής του Συντάγματος σημειώνοντας ότι «το πολίτευμα στη διάρκεια της κρίσης, πράγματι, μπορεί να έμεινε όρθιο! Όμως, η ίδια η κρίση, προκάλεσε σοβαρούς κλονισμούς στον ιστό της οικονομίας μας και στον κοινωνικό μας ιστό. Γι’ αυτό και ήδη αλλάζουμε το οικονομικό μοντέλο της Πατρίδας μας με έμφαση την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα. Έφτασε, λοιπόν, η ώρα να αλλάξουμε και το Σύνταγμα. Με έμφαση στην λειτουργικότητα του πολιτεύματος και στην πολιτική σταθερότητα.

Μετά από έναν πολύμηνο και γόνιμο διάλογο, που ξεπέρασε τα παραταξιακά μας σύνορα και ανοίχθηκε σε όλο το φάσμα της κοινωνίας, ήρθε ο σωστός χρόνος να διαμορφώσουμε και να καταθέσουμε, τα ταχύτερο δυνατό, την πρότασή μας για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Και ο στόχος μας είναι στις αρχές του 2017 η Ελλάδα να έχει καινούργιο Σύνταγμα!

Τέλος αναφέρθηκε στην διαδικασία: «Φυσικά, σεβόμενοι το πνεύμα του Συντάγματος, θα καταθέσουμε, ως Νέα Δημοκρατία, τη δική μας πρόταση. Αλλά προσβλέπουμε σε διάλογο με όλες τις κοινοβουλευτικές δυνάμεις. Και θεωρούμε τη συμβολή τους απαραίτητο συστατικό στοιχείο μιας αναθεώρησης των διατάξεων του καταστατικού μας Χάρτη, αντάξιας και της συνταγματικής μας ιστορίας και της κρισιμότητας των καιρών».

Σπ. Γκ., ANA-MPA – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: