Την αρραγή ενότητα Ελλάδας και Κύπρου και τη στήριξή του στις ενέργειες της κυπριακής ηγεσίας υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στις δηλώσεις που έκανε, έπειτα από τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και την πολιτική ηγεσία της Κύπρου, μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ).

Στόχος των συναντήσεων (στις οποίες μετείχε κι ο υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος) είναι η συνεργασία και ο συντονισμός των ενεργειών της Ελλάδας και της Κύπρου, δήλωσε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε: «Η στήριξή μας είναι δεδομένη, είμαστε στο πλευρό της Κύπρου».

Ο κ. Σαμαράς θύμισε την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στην απόφαση της οποίας συμπεριλήφθηκε η αναφορά στον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της ΑΟΖ της Κύπρου. Απευθυνόμενος δε προς την Τουρκία είπε ότι δεν μπορεί να υπάρχει χώρα που προσδοκά την ένταξή της στην ΕΕ, χωρίς να αναγνωρίζει τα κράτη- μέλη της Ένωσης.

Συνεχίζοντας, ο κ. Σαμαράς ανέφερε: «Στόχος μας είναι ο τερματισμός της κατοχής και η επανένωση της Κύπρου με μία δίκαιη και βιώσιμη λύση. Στηρίζουμε τις προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού, υπό την αιγίδα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, ωστόσο, υπό τις παρούσες συνθήκες, στηρίζουμε την κίνηση του κ. Αναστασιάδη για διακοπή των συνομιλιών, μέχρι να σταματήσουν οι προκλήσεις της Τουρκίας. Ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα αναθεωρήσει τη στάση της και ότι θα δείξει απτά δείγματα ότι επιθυμεί τον διάλογο για τη λύση και όχι ως πρόσχημα. Η ενότητα του ελληνισμού είναι η πηγή της δύναμής του. Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι παράγοντες σταθερότητας, ασφάλειας και ειρήνης στη νοτιανατολική Μεσόγειο. Η Κύπρος είναι το προπύργιο του Ελληνισμού και κλειδί για τη σταθερότητα στην περιοχή».

Ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση για την Τριμερή που θα πραγματοποιηθεί αύριο στην Αίγυπτο και αν θα προχωρήσουν σε οριοθέτηση της ΑΟΖ των τριών κρατών, δήλωσε ότι δεν θέλει να προκαταλάβει το αποτέλεσμα, ωστόσο, είπε ότι θα συζητηθούν όλα τα θέματα. Σημείωσε ότι «η τριμερής συνεργασία Ελλάδας- Κύπρου και Αιγύπτου συνιστά στρατηγικό κρίκο συνεργασίας ανάμεσα στους λαούς μας, με στόχο τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής. Οι συνθήκες είναι ώριμες για να προχωρήσουμε τη συνεργασία. Η Αίγυπτος είναι χώρα τεράστιας επιρροής στην ευρύτερη περιοχή. Θα προωθήσουμε την ευρωπαϊκή στρατηγική για γεωπολιτική συνεργασία και οικονομική ανάπτυξη».

Ο Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του στην Κυπριακή Βουλή υπογράμμισε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος είναι προπύργια σταθερότητας και σ’ αυτό τον ρόλο προσβλέπουν όλο και περισσότεροι. Η ενότητά μας είναι δύναμη και ευθύνη απέναντι στους εαυτούς μας, αλλά και απέναντι σε λαούς της περιοχής, που προσβλέπουν σε μας για τη δική τους ασφάλεια και ευημερία. Η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί τα τετελεσμένα, θα συνεχίσει να στηρίζει την Κύπρο, μέχρι τη λύση, με σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου και των αποφάσεων του ΟΗΕ, είπε. Σημείωσε δε ότι η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι προϋπόθεση για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Η Κύπρος και η Ελλάδα αντιμετωπίζουν την προσβολή των κυπριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων, με ενότητα και αποφασιστικότητα, πάντα δε με ειρηνικό τρόπο. Η Ελλάδα και η Κύπρος στηρίζουν τον δικοινοτικό διάλογο που προωθεί ο γραμματέας του ΟΗΕ, είπε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντησή τους οι αντιπροσωπείες των δύο πλευρών, κατέληξαν σε τρία βασικά σημεία:

– Δεν τίθεται θέμα συζήτησης της αξιοποίησης ή του διαμοιρασμού των υδρογονανθράκων στην Κύπρο πριν την επίλυση του Κυπριακού.

– Οι δύο κυβερνήσεις έκαναν συνολική ανασκόπηση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί μετά τις κινήσεις της Τουρκίας, με σκοπό το συντονισμό του μελλοντικού σχεδιασμού.

– Η Ελλάδα και η Κύπρος ενωμένες υπερασπίζονται τα κυριαρχικά τους δικαιώματα και εξετάζουν μέσα από ποιες ενέργειες θα αντιμετωπισθούν οι παράνομες κινήσεις της Τουρκίας.

Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού αποδεικνύει το ειλικρινές ενδιαφέρον και τη στήριξη της Ελλάδας προς το κυπριακό κράτος και τον κυπριακό ελληνισμό, τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μετά τις συνομιλίες με τον Αντώνη Σαμαρά και τη σύσκεψη των δύο με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων. Επίσης, χαιρέτισε το γεγονός ότι οι πολιτικοί αρχηγοί συνέβαλαν με εποικοδομητικό τρόπο στους προβληματισμούς και στις αποφάσεις που έχουν ληφθεί.

Ο Κύπριος Πρόεδρος επισήμανε ότι επαναβεβαιώθηκε πως στρατηγικός στόχος είναι η επίλυση του κυπριακού προβλήματος, με τρόπο που να βασίζεται στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και στα ανθρώπινα δικαιώματα του κυπριακού λαού.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατέστησε σαφές ότι οι υδρογονάνθρακες ανήκουν στο κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας και πως μετά τη λύση, από τα έσοδα της εκμετάλλευσης θα επωφεληθεί το σύνολο των νομίμων κατοίκων της Κύπρου.

Το θέμα της ενέργειας, πρόσθεσε, «πρέπει να αποτελεί κίνητρο προς επίσπευση ενός ουσιαστικού διαλόγου που θα καταλήγει σε μια λύση, η οποία δεν θα αφήνει νικητές και ηττημένους, αλλά θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες για ένα σύγχρονο και ευρωπαϊκό κράτος».

Αναφερόμενος στην αυριανή τριμερή συνάντηση του Καΐρου, ο Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι θα συζητηθούν περαιτέρω τρόποι εμβάθυνσης της συνεργασίας, τονίζοντας παράλληλα ότι αυτή η συνεργασία δεν στρέφεται εναντίον καμιάς χώρας, αλλά αντίθετα προάγει την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και δημιουργεί ένα πρότυπο συνεργασίας στην περιοχή. «Στόχος είναι να εργαστούμε από κοινού για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή, με τρόπο που να αποτελέσει πρότυπο εποικοδομητικής συνεργασίας και παράδειγμα προς άλλες χώρες για να μας ακολουθήσουν» τόνισε.

Σε ερώτηση, κατά πόσον έχει δεχθεί πιέσεις προς την κατεύθυνση της διασύνδεσης του φυσικού αερίου με τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε: «Ακούγονται διάφορες συμβουλές, αλλά τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει αποδεκτό, απαντώ στους εν λόγω συμβουλάτορες».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: