Ρωσικά στρατεύματα στην ανατολική Ουκρανία καταγγέλει το Κίεβο




Το Κίεβο κατήγγειλε σήμερα ότι στην ανατολική Ουκρανία παρατηρείται “έντονη ανάπτυξη εξοπλισμού και στρατευμάτων” προερχόμενων από τη Ρωσία, την ώρα που οι φιλορώσοι αυτονομιστές διεξάγουν τις εκλογές τους, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

“Υπάρχει μια έντονη ανάπτυξη στρατιωτικών εξοπλισμών και εχθρικών στρατευμάτων από το ρωσικό έδαφος προς το έδαφος που ελέγχεται από τους αντάρτες”, δήλωσε σήμερα ο ουκρανός στρατιωτικός εκπρόσωπος Αντρίι Λισένκο στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Ο εκπρόσωπος ερωτήθηκε για τα βίντεο που μεταδίδονται από ουκρανικά μέσα ενημέρωσης και στα οποία βλέπει κανείς πολλές δεκάδες στρατιωτικά φορτηγά χωρίς πινακίδες κυκλοφορίας που παρουσιάζονται ως “ρωσική φάλαγγα στους δρόμους του Ντονέτσκ”, προπύργιου των ανταρτών.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου παρατήρησαν σήμερα το απόγευμα μια φάλαγγα περίπου είκοσι στρατιωτικών φορτηγών, πολλά από τα οποία μετέφεραν αντιαεροπορικά πολυβόλα και τα οποια κατευθύνονταν προς το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, θέατρο μαχών τους τελευταίους μήνες ανάμεσα στους αντάρτες και τις ουκρανικές δυνάμεις. Δεν ήταν δυνατό να διαπιστωθεί η προέλευση αυτών των οχημάτων ούτε να γίνει γνωστό αν πρόκειται για νέους εξοπλισμούς.

Πολλοί δυτικοί δημοσιογράφοι έγραψαν χθες πως παρατήρησαν κινήσεις στρατευμάτων κοντά στο Ντονέτσκ. Οι δημοσιογράφοι των ενημερωτικών ιστότοπων buzzfeed.com και mashable.com έγραψαν στους λογαριασμούς τους στο Twitter πως είδαν μια μεγάλη στρατιωτική φάλαγγα. “Τριάντα ένα στρατιωτικά φορτηγά χωρίς πινακίδες κυκλοφορίας με αντιαεροπορικά συστήματα, κιβώτια πυρομαχικών, συστήματα ραντάρ, καθώς και ένα λεωφορείο γεμάτο ένοπλους άνδρες”, έγραψε ο Μαξ Σέντον του Buzzfeed.

Ο δημοσιογράφος Ρόλαντ Όλιφαντ της βρετανικής εφημερίδας “Τέλεγκραφ” έγραψε στο Twitter πως είδε 62 πράσινα στρατιωτικά φορτηγά χωρίς πινακίδες κυκλοφορίας να βρίσκονται καθ’οδόν προς το Ντονέτσκ, ενώ τρία εξ αυτών έφεραν πολλαπλούς εκτοξευτήρες ρουκετών Γκραντ. Ο δημοσιογράφος Κρίστοφερ Μίλερ του Mashable έγραψε στο Twitter πως είδε να κατευθύνονται προς το Ντονέτσκ περισσότερα από 40 στρατιωτικά φορτηγά “με αντιαεροπορικά πυροβόλα και μαχητές”.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: