Προχωρούν ολοταχώς Κύπρος, Αίγυπτος, Ελλάδα στα θέματα ενέργειας




Τη θέσπιση ενός πλαισίου που θα διέπει τις τριμερείς διαβουλεύσεις Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου, με σκοπό τη διευκόλυνση του διαλόγου και την προώθηση της μεταξύ τους τριμερούς συνεργασίας στον τομέα των υδρογονανθράκων, προς όφελος των χωρών τους και της ευρύτερης περιοχής, συμφώνησαν σήμερα στη Λευκωσία οι Υπουργοί των τριών χωρών, αρμόδιοι για θέματα ενέργειας.

Όπως αναφέρεται σε κοινή διακήρυξή τους, που εκδόθηκε μετά τη συνάντησή τους, οι τρεις Υπουργοί, οι οποίοι “είχαν μια ουσιαστική και γόνιμη συζήτηση, σχετικά με τις προοπτικές της στενότερης συνεργασίας μεταξύ των Κυβερνήσεών τους στον τομέα της ενέργειας”,
εξέφρασαν, επίσης, την ετοιμότητά τους να εξετάσουν τους τρόπους και τα μέσα για τη βέλτιστη ανάπτυξη των υδρογονανθράκων.

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο, οι Υπουργοί, επιθυμώντας την προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα των υδρογονανθράκων προς όφελος και ευημερία των λαών των χωρών τους και αναγνωρίζοντας την πιθανότητα για διασυνοριακές περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τις δραστηριότητες υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες ζώνες των χωρών τους, προσδιόρισαν συγκεκριμένους τομείς για τριμερή και ευρύτερη περιφερειακή συνεργασία.

Αυτοί οι τομείς είναι: περιβαλλοντικά πρότυπα για τις υπεράκτιες δραστηριότητες υδρογονανθράκων, μέθοδοι για διασφάλιση της ασφάλειας στις υπεράκτιες δραστηριότητες υδρογονανθράκων, ενεργειακές υποδομές, έρευνα και ανάπτυξη στον τομέα των υδρογονανθράκων, και ενδυνάμωση θεσμικών δομών και ανάπτυξη δυνατοτήτων.

Η συνάντηση των τριών Υπουργών αποτελεί την πρώτη τριμερή υπουργική συνάντηση μεταξύ των τριών Κυβερνήσεων, σε συνέχεια της Συνόδου Κορυφής σε επίπεδο Αρχηγών Κρατών/Κυβερνήσεων του Καΐρου, στις 8 Νοεμβρίου, η οποία, όπως τονίζεται στην κοινή διακήρυξη, αποτελεί ορόσημο.

“Εν προκειμένω, οι τρεις Υπουργοί επανέλαβαν την κοινή θέση των χωρών τους, όπως αυτή διατυπώνεται στη Διακήρυξη της τριμερούς Συνόδου Κορυφής του Καΐρου, και εξέφρασαν την κοινή τους επιθυμία να αξιοποιήσουν τη δυναμική της τριμερούς συνεργασίας μεταξύ των Κυβερνήσεών τους, σύμφωνα και με τη Διακήρυξη του Καΐρου της 8ης Νοεμβρίου”, προστίθεται.

Όπως αναφέρεται, οι Υπουργοί είχαν την ευκαιρία να επαναλάβουν την κοινή τους πεποίθηση ότι η ανακάλυψη σημαντικών υδρογονανθρακικών αποθεμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο θα μπορούσε και πρέπει να χρησιμεύσει ως καταλύτης για μια ευρύτερη συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο, συμβάλλοντας έτσι στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Οι τρεις Υπουργοί τόνισαν ότι αυτή η συνεργασία θα προωθηθεί καλύτερα μέσω της συμμόρφωσης των χωρών της περιοχής, με τις εδραιωμένες αρχές του διεθνούς δικαίου. Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισαν τη δέσμευση και το σεβασμό των χωρών τους προς το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Συνθήκης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, στην οποία και οι τρεις χώρες είναι συμβαλλόμενα κράτη, καταλήγει η κοινή διακήρυξη, σημειώνεται.

Σε δηλώσεις μετά την τριμερή συνάντηση, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης είπε πως οι τρεις Υπουργοί επαναβεβαίωσαν την προσήλωσή τους προς τη διακήρυξη του Καϊρου.

Υπενθύμισε πως στη διακήρυξη οι ηγέτες των τριών χωρών τόνισαν τη σημασία του σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας επί της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης και απηύθυναν έκκληση προς την Τουρκία να σταματήσει όλες τις σεισμικές έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη εντός των θαλάσσιων ζωνών της Κύπρου και να απέχει από παρόμοιες δραστηριότητες στο μέλλον.

“Επίσης ανταλλάξαμε απόψεις για τις προοπτικές της συνεργασίας, ιδιαίτερα στον τομέα των υδρογονανθράκων ενώ προσδιορίσαμε συγκεκριμένους τομείς δράσης των τριών Υπουργείων, που θα ακολουθήσουν, όπως για παράδειγμα την ανάδειξη της προοπτικής των τριών χωρών και γενικότερα της Ανατολικής Μεσογείου προς την κατεύθυνση της προσέλκυσης επενδύσεων, τη δημιουργία σταθερότητας και ειρήνευσης, συνεργασία στους τομείς της ασφάλειας και της αντιμετώπισης των διασυνοριακών περιβαλλοντικών επιπτώσεων από υπεράκτιες δραστηριότητες υδρογονανθράκων”, ανέφερε ο κ. Λακκοτρύπης. Πρόσθεσε πως συζήτησαν ακόμη την προοπτική της συνεργασίας στην προώθηση ενεργειακών υποδομών.

Ο κ. Λακκοτρύπης υπογράμμισε πως “προσδοκούμε ότι αυτή θα είναι η απαρχή μιας νέας συνεργασίας, η οποία θα διευρυνθεί και με άλλες χώρες της περιοχής”.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Πετρελαίων και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου Σερίφ Ισμαήλ δήλωσε πως συζήτησαν σειρά θεμάτων, πρωτίστως την προσέλκυση απευθείας ξένων επενδύσεων στην περιοχή, στον τομέα των ερευνών για πετρέλαιο και αέριο, την ασφάλεια και τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς στο θαλάσσιο χώρο.

Είπε ακόμη πως συζήτησαν το θέμα της συχνής ανταλλαγής θέσεων και ιδεών μεταξύ ειδικών στον τομέα των ερευνών για πετρέλαιο και αέριο, προσθέτοντας πως η χώρα του επιθυμεί να απευθύνει πρόσκληση προς ειδικούς από την Κύπρο και την Ελλάδα για να επισκεφθούν τη χώρα και να έχουν καρποφόρες συζητήσεις.

Ο κ. Ισμαήλ επεσήμανε πως “αυτή είναι μια πλατφόρμα στην οποία μπορούμε να ανταλλάσσουμε ιδέες, να συζητούμε για διμερή και τριμερή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο” εκφράζοντας την πεποίθηση πως “οι πόροι που έχουμε στην Ανατολική Μεσόγειο μπορούν και πρέπει να συμβάλλουν στην ευημερία των λαών των χωρών της περιοχής”.

Εξάλλου, ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Ελλάδας Γιάννης Μανιάτης δήλωσε πως σήμερα έγινε το πρώτο βήμα για μια τριμερή συνεργασία “σε ένα πολύ σπουδαίο ζήτημα που είναι οι έρευνες για τους υδρογονάνθρακες και πώς αυτές οι έρευνες μπορούν να αποτελέσουν μια βάση για να υπάρξει ειρήνη, ευημερία και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή”.

Εξέφρασε την πεποίθηση πως αυτό το πρώτο βήμα μπορεί να λειτουργήσει ως υπόδειγμα περιφερειακής συνεργασίας και για άλλες περιοχές του κόσμου.

Όπως σημείωσε, τα ζητήματα τα οποία συζήτησαν έχουν να κάνουν με την υιοθέτηση και την επανάληψη των βασικών αρχών της Δήλωσης του Καϊρου.

Πρόσθεσε πως “έχει ιδιαίτερη σημασία για μας το γεγονός ότι ζητείται να υπάρξει απόλυτη εφαρμογή των αρχών του διεθνούς δικαίου, και ιδιαίτερα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, και ταυτόχρονα να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατό με αποτελεσματικό τρόπο στα βήματα που είναι απαραίτητα για την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών στις περιοχές όπου αυτό δεν έχει γίνει”.

Σημείωσε ακόμη πως πως “έχει μεγάλη σημασία το γεγονός ότι συμφώνησαν πως είναι αναγκαίο να παρθούν μέτρα και κοινές πρωτοβουλίες έτσι ώστε να διασφαλιστεί και να ενισχυθεί η ασφάλεια και η περιβαλλοντική προστασία για τις υπεράκτιες γεωτρήσεις, δεδομένου ότι το θαλάσσιο περιβάλλον αποτελεί για ολόκληρη τη Μεσόγειο και πολύ περισσότερο για τις τρεις χώρες, ένα σπουδαίο πλουτοπαραγωγικό πόρο τον οποίο πρέπει να διαφυλάξουμε”.
Όπως επεσήμανε “το γεγονός ότι δρομολογήσαμε τις διαδικασίες που θα μας επιτρέψουν να έχουμε στενότερη συνεργασία στέλνει και ένα μήνυμα αισιοδοξίας ότι μπορούμε να αναπτύσσουμε όλους τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους των χωρών μας, προς όφελος των λαών, χωρίς να υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος για το φυσικό, το θαλάσσιο και το υπόλοιπο περιβάλλον”.

Εξέφρασε την πεποίθηση πως τα βήματα αυτά μπορούν να αποτελέσουν “υποδείγματα στην περιοχή της Μεσογείου, έτσι ώστε η περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου ταυτόχρονα να αποτελέσει μια νέα πηγή τροφοδοσίας της υπόλοιπης Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ενεργειακά αγαθά, και ένα στοιβαρό και στέρεο πεδίο περιφερειακής συνεργασίας και σε ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος”.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΥΠΕ-CNA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: