Πολιτική μαύρης σακούλας: Πετυχημένη συνταγή λαμογιάς




Του Κώστα Βενιζέλου

Οι κάθε λογής «ατσαλάκωτοι» παραγοντίσκοι που θεωρούσαν ενίοτε το εαυτό τους στο απυρόβλητο, πάνω από τους νόμους και την κριτική, ξαφνικά με κατεβασμένα τα μούτρα αρχίζουν να ψελλίζουν δικαιολογίες. Δικαιολογίες για τους «αγώνες και την προσφορά», ως αυτά να είναι τα αιώνια άλλοθι για τις αρπαχτές που έκαναν.

Ακόμη δεν είδαμε τίποτα, γιατί είμαστε στην αρχή, καθώς άγνωστες παραμένουν επί του παρόντος οι μεγάλες και σκοτεινές διαδρομές του χρήματος. Διαδρομές που κατέληγαν είτε σε κομματικά ταμεία είτε σε τσέπες «παραγόντων με επιρροή». Από μια πρώτη αξιολόγηση μπορεί κανείς να διαπιστώσει και να εκτιμήσει πως το χρήμα που διακινήθηκε είναι ασύλληπτα μεγάλο. Από τη μια είναι η διακίνηση με συντεταγμένες διαδρομές της μίζας και από την άλλη το μαύρο χρήμα σε σακούλες, που μετά ξεπλυνόταν και με αποδείξεις.

Για χρόνια- κάτω από τη μύτη της αστυνομίας, του νόμου, των ΜΜΕ που δεν είναι κανένας τους άμοιρος ευθυνών- ακολουθείτο μια πρακτική, που αναδείκνυε μια υπόγεια συνεργασία και διαπλοκή μεταξύ των κατεστημένων, του πολιτικού και του οικονομικού. Ο συνδυασμός των «προβεβλημένων και δοξασμένων» πολιτικών παραγόντων με το χρήμα, αποτέλεσε την «πετυχημένη συνταγή», σύμφωνα με την οποία πολλά μπορούν να γίνουν από τους δυο αυτούς πόλους. Και έγιναν. Και τα είδαμε, και τα ζούμε .

Και γιατί δεν αντιδρούσε κανείς; Ο νόμος γιατί δεν λειτούργησε; Ένα αόρατο χέρι προστάτευε αυτή τη διαδρομή. Γιατί μεταξύ κατεργάρηδων υπάρχει πάντα κατανόηση.

Οι διαδρομές με τις μίζες ακολουθούν σχεδιαγράμματα, ωστόσο, δύσκολα μπορούν να αποδειχθούν, ιδίως εάν ακολουθείται η πρακτική των μαύρων σακουλών. Αναμένοντας (ακόμη) και τα αποτελέσματα με τις χορηγίες της εταιρείας Focus, η δυσωδία από τα όσα διαδραματίσθηκαν στο αποχετευτικό της Πάφου, θα ακολουθεί ολόκληρο το πολιτικό σύστημα. Το πολιτικό σύστημα έχει χάσει το παιχνίδι γιατί λειτούργησε στην πλειοψηφία του με τους κανόνες των υπόγειων διαδρομών και σχέσεων. Τα αποτυπώματα τους, όμως, είναι εκεί γιατί ασκούσε πολιτικής της μαύρης σακούλας. Το ζητούμενο είναι να αποκαλυφθούν για να καθαρίσει μια και έξω το τοπίο. Και ας μην σπεύσουν οι σοβαροφανείς επιδερμικοί νομικολάγνοι να υποστηρίξουνότι θα εισέλθουμε σε μια τροχιά ποινικοποίησης της πολιτικής. Κανείς δεν διώκει ή επιδιώκει να διώξει την πολιτική. Τα όσα λαμόγια την έχουν χρησιμοποιεί την πολιτική ως όχημα για τη διαπλοκή θα διωχθούν.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αναχωρεί σήμερα για τη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να υποβληθεί σε εγχείριση. Οι ευχές όλων να επιστρέψει σύντομα σιδερένιος.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: