Πάσα από Μόσχα και Πεκίνο στον Αναστασιάδη




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Μόσχα και Πεκίνο διαμήνυσαν προς τη Λευκωσία ότι στηρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία να ασκεί χωρίς εμπόδια τα αναφαίρετα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δυο κράτη-μέλη των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, απαντώντας στην επιστολή που είχε στείλει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προς τους διεθνείς παίκτες για να καταγγείλει τις τουρκικές προκλήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, διατύπωσαν με σαφή τρόπο τη δικής τους στάση. Στάση, η οποία είναι προδήλως υποστηρικτική προς την κυπριακή πλευρά. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι παρόμοια θέση έχει διατυπώσει και η Γαλλία. Αντίθετα, η Ουάσινγκτον, η οποία διαφημίζει ότι είναι «στρατηγικός εταίρος» με τη Λευκωσία, μέχρι σήμερα αποφεύγει να καταδικάσει τις τουρκικές παράνομες ενέργειες.

Ο Ρώσος πρέσβης στη Λευκωσία, Stanislav Osadchiy, με οδηγίες από το Κρεμλίνο,  μετέφερε προς την κυβέρνηση τη διαβεβαίωση της Μόσχας ότι υποστηρίζει τη θέση αρχών για το σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου.

Επισήμανε πως όσα έχουν συζητηθεί στο Μιλάνο μεταξύ των Προέδρων της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, για το θέμα αυτό ισχύουν, παραπέμποντας παράλληλα και σε δημόσιες ανακοινώσεις, με τις οποίες η Μόσχα παρείχε τη στήριξη της στη Λευκωσία έναντι των τουρκικών ενεργειών. Ο Πρόεδρος Πούτιν, στη συνομιλία που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο Μιλάνο, σύμφωνα με δήλωση τότε του Κυβερνητικού Εκπροσώπου,  «επαναβεβαίωσε τη ρωσική θέση αρχής τόσο σε ό,τι αφορά τη λύση του Κυπριακού όσο και για το αναφαίρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιεί και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους εντός της ΑΟΖ της, χαρακτηρίζοντας ως απαράδεκτη την όποια παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Η πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στη Λευκωσία, με ρηματική διακοίνωση, εκφράζει την υποστήριξη της στην εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και το δικαίωμα της να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, όπως και το δικαίωμα στη διενέργεια ερευνών.

Είναι σαφές πως η επιδίωξη της Λευκωσίας είναι να εξασφαλίσει ισχυρή υποστήριξη στην προσπάθεια της να αντιμετωπίσει τις επιδρομικές πειρατικές ενέργειες της Άγκυρας εναντίον της. Κινείται δε σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, προς παραδοσιακούς φίλους, την Ε.Ε. και γειτονικές χώρες.

ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ

Η εγχείριση που θα υποβληθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εντός Δεκεμβρίου ή μετά τις γιορτές, θα επισπεύσει την επίσκεψή του στη Μόσχα. Πληροφορίες αναφέρουν πως διά της διπλωματικής οδού καταβάλλονται προσπάθειες όπως η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη στη ρωσική οδό να επισπευτεί  και ει δυνατό να γίνει πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που χρονικά τοποθετείται στις 18 και 19 Δεκεμβρίου. Λευκωσία και Μόσχα βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας.

ΜΠΟΖΚΙΡ: Θα έχει την τύχη των άλλων ψηφισμάτων

Η ΑΓΚΥΡΑ από τη μια κατέβαλε μέχρι και την υστάτη έντονες παρασκηνιακές προσπάθειες για να ανατρέψει την έγκριση του ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και από την άλλη το υποβαθμίζει. Ο Τούρκος Υπουργός ΕΕ Βολκάν Μποζκίρ, ο οποίος τα τελευταία 24ωρα βρισκόταν στις Βρυξέλλες για επαφές προβάλλοντας ενστάσεις και απευθύνοντας απειλές, δήλωσε πως  «την ίδια τύχη που είχαν και παρόμοια ψηφίσματα στο παρελθόν θα έχει και αυτό, λέγοντας ότι για την Τουρκία δεν έχει καμιά ισχύ. Κοντολογίς, θα πετάξουν το ψήφισμα στον κάλαθο των αχρήστων, όπως κάνουν για χρόνια με όλες τις αποφάσεις διεθνών οργανισμών για το Κυπριακό.

Πιο συγκεκριμένα, στις δηλώσεις του ο κ. Βολκάν Μποζκίρ, είπε τα εξής απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες: «Υποβλήθηκε ένα ψήφισμα που έχει το χαρακτήρα άσκησης πίεσης προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο». «Κατά τις επαφές μου στις Βρυξέλλες συζητήσαμε τόσο με την κυρία Φεντερίκα Μογκερίνι όσο και με τον υπεύθυνο Επίτροπο Διεύρυνσης Τζοχάνες Χαν ότι είναι λάθος αυτό το ψήφισμα και ότι θα προκαλέσει περισσότερη ζημιά παρά όφελος. Κατέβαλαν κάποιες προσπάθειες. Από πλευράς Τουρκίας με όλο τον σεβασμό και την κατανόηση για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αυτό το ψήφισμα θα έχει την ίδια τύχη που είχαν και άλλα παρόμοια ψηφίσματα στο παρελθόν. Από δικής μας πλευράς δεν έχει καμιά ισχύ. Έπειτα από την αποδοχή αυτού του ψηφίσματος όταν παραδοθεί στους αντιπροσώπους μας στις Βρυξέλλες θα επιστραφεί. Σε αυτό το επίπεδο δεν έχει άλλη σημασία από αυτήν», είπε ο Τούρκος Υπουργός.

«ΟΜΟΣΠΟΝΔΩΝ ΚΡΑΤΩΝ»

«Ο ΛΟΓΟΣ που συνεχίζουμε τις συνομιλίες παρ’ όλη την αδιάλλακτη στάση της ε/κ πλευράς είναι η ελπίδα μας για την επίτευξη συμφωνίας στη βάση των δύο ομόσπονδων κρατών», δήλωσε ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου.  Μιλούσε  χθες σε δημοσιογράφους που τον επισκέφθηκαν και προέρχονται από  Βουλγαρία, Μπαγκλαντές, Πορτογαλία, Αλβανία, Κατάρ, Μπαχρέιν, Λιθουανία, Λετονία, Τσεχία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Αυστρία, Ιταλία, Ουγγαρία, Ουγκάντα, Αζερμπαϊτζάν, Γερμανία, ΗΠΑ και Ρωσία. Είναι προσκεκλημένοι στα κατεχόμενα για την επέτειο του ψευδοκράτους. Ο Ερογλου κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς προϋποθέσεις.

ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΑΚΙΝΤΖΙ

ΤΟ κόμμα Ενωμένη Κύπρος ανακοίνωσε ότι θα υποστηρίξουν τον ανεξάρτητο υποψήφιο Μουσταφά Ακκιντζί στις παράνομες προεδρικές εκλογές στα κατεχόμενα. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο ηγέτης του κόμματος Ιζέτ Ιτζάν σε συνέντευξη Τύπου, κάλεσε τα κόμματα στα κατεχόμενα που τάσσονται υπέρ της λύσης να υποστηρίξουν ένα υποψήφιο, προσθέτοντας ότι η λύση στο Κυπριακό είναι η ομοσπονδιακή λύση. Όπως είπε, οι διαφορετικές απόψεις που έχουν σε ορισμένα ζητήματα με τον κ. Ακιτζί είναι «πλούτος». Επανέλαβε την απαίτηση του κόμματός του για συζήτηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης παράλληλα με τη διαπραγματευτική διαδικασία.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: