Την αποφασιστικότερη παρέμβαση της αμερικανικής κυβέρνησης προς την Τουρκία για να αποσύρει την οδηγία προς ναυτιλλομένους και το «Μπαρμπαρός» από την κυπριακή ΑΟΖ, ζήτησαν ηγετικοί παράγοντες της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας, σε συναντήσεις που είχαν χθες στην Ουάσιγκτον, με ανώτερους αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΚΥΠΕ Αποστόλη Ζουπανιώτη.

Οι ομογενείς συναντήθηκαν αρχικά στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με την υφυπουργό Εξωτερικών Βικτώρια Νούλαντ, τη βοηθό υφυπουργό Αμάντα Σλόατ και τη διευθύντρια Νοτίου Ευρώπης, Αμι Ντόουβ. Ακολούθησε συνάντηση στο Λευκό Οίκο με το διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Charles Kupchan και το νέο διευθυντή Ελλάδας – Κύπρου Τουρκίας, William Tuttle.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αμερικανοί επίσημοι διαβεβαίωσαν τους ότι θα συνεχίσουν τις παρεμβάσεις προς την Τουρκία, με στόχο να αποκλιμακωθεί η ένταση και στηρίζουν την προσπάθεια που καταβάλει ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Εσπεν Μπαρθ Άιντε. Επανέλαβαν επίσης την υποστήριξη των ΗΠΑ στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ της κι έδειξαν να κατανοούν την αντίδραση του προέδρου Αναστασιάδη να αναστείλει την συμμετοχή του στις συνομιλίες.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Τάσος Ζαμκπάς, ο πρόεδρος της Ενιαίας Συντονιστικής Προσπάθειας Ελλήνων, Αντι Μανάτος, ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας, Κώστας Τσέντας, ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας, Εντι Ζεμενίδης κι ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Νέας Ιερσέης, Σάββας Τσίβικος.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: