Ομογένεια στον ‘Αιντα: Οχι στη συζήτηση για ενέργεια




Εννέα μεγάλοι οργανισμοί της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, με επιστολή τους προς τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Εσπεν Μπαρθ Άιντα, τον καλούν να αποσυνδέσει οποιαδήποτε συζήτηση για το ενεργειακό μέλλον της Κύπρου, από την απαίτηση προς την Τουρκία να αποσύρει τα πλοία της από την ΑΟΖ της Δημοκρατίας, αναφέρεται σε ανταπόκριση του Αποστόλη Ζουπανιώτη στο Κυπριακό Πρακτορείο (ΚΥΠΕ).

Την επιστολή υπογράφουν ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) και οι πρόεδροι της ΠΣΕΚΑ, της ΑΧΕΠΑ, του ΑΗΙ, του Ηνωμένου Ελληνοαμερικανικού Κογκρέσου, του Αμερικανοελληνικού Συμβουλίου Καλιφόρνιας, της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανικών Συλλόγων Νέας Ιερσέης, της Ενιαίας Προσπάθειας Ελλήνων και της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής.

Οι ηγέτες των ομογενειακών οργανισμών αναφέρουν πως απευθύνονται στον κ. Άιντα εξαιτίας της ανησυχίας τους για την ανταπόκρισή του στις τελευταίες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Κύπρο.

“Ήταν με μεγάλη αισιοδοξία που χαιρετίσαμε την κοινή δήλωση που έγινε νωρίτερα αυτό το έτος και στη συνέχεια τον διορισμό ενός Ειδικού Συμβούλου με επίπεδο εμπειρίας και ακεραιότητας όπως το δικό σας. Είμαστε συλλογικά δεσμευμένοι για μια επανενωμένη Κύπρο, όπως προβλέπεται από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και σε μια διαδικασία που οδηγεί σε λειτουργικό και διαρκές σχέδιο, που διασφαλίζει ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους Κυπρίους», αναφέρουν.

Δυστυχώς, συνεχίζουν, «η αντίδρασή σας μέχρι σήμερα στην παραβίαση από την Τουρκία των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης (ΑΟΖ), μας αφήνει λιγότερο βέβαιους για τις προσπάθειες για να επανενωθεί η Κύπρος, από ό, τι είμαστε για πάνω από ένα χρόνο».

Οι ομογενειακοί οργανισμοί επισημαίνουν στο Νορβηγό πρώην υπουργό Εξωτερικών πως αν και εκτιμούν τις προσπάθειές του για μείωση εντάσεων μέσω «ήσυχης διπλωματίας», εκφράζουν φόβους ότι οι ασυνήθιστες προσπάθειες της ομάδας του και άλλων που αποφεύγουν να αποκαλέσουν τις ενέργειες της Τουρκίας «πρόκληση», όπως και δηλώσεις που ουσιαστικά κατηγορούν το θύμα – της Κυπριακή Δημοκρατία και τους Ελληνοκύπριους στην περίπτωση αυτή – πάνε τη διαδικασία προς τα πίσω».

«Δεν θα επαναλάβουμε τη 40χρονη ιστορία της παράνομης εισβολής και κατοχής, που ξεκάθαρα αναφέρεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Η επιθυμία μας είναι να ξεπεράσουμε αυτή την τραγική ιστορία. Δεν έχουμε λεπτομέρειες της ‘ήσυχης διπλωματίας» σας και δεν είχαμε ακόμη τη χαρά να συναντηθούμε μαζί σας, αλλά οι ενέργειες στις οποίες προβήκατε και οι δηλώσεις που κάνατε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κρίσης, βρίσκονται κοντά στο να δίνουν έγκριση στον συνεχιζόμενο εκβιασμό της Κύπρου από την Τουρκία».

Στην επιστολή επισημαίνεται η υποστήριξή των οργανισμών της Ομογένειας σε μια επανενωμένη Κύπρο, όπου Ε/κ και Τ/κ θα επωφελούνται από όλα όσα η Κύπρος έχει να τους προσφέρει ως πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Αυτό το όραμα δεν θα γίνει ποτέ πραγματικότητα μέσω της κάννης του όπλου της Τουρκίας. Γι’ αυτό σας ζητούμε να αποσυνδέσετε οποιαδήποτε συζήτηση για το ενεργειακό μέλλον της Κύπρου, από την απαίτηση προς την Τουρκία να αποσύρει τα πλοία της από την ΑΟΖ της Δημοκρατίας. Μας ζητήθηκε από διάφορους εμπλεκόμενους στη διαδικασία φορείς να είμαστε υποστηρικτικοί προς τις πρωτοβουλίες που στοχεύουν στο να προχωρήσει προς τα εμπρός η επανένωση της Κύπρου. Ελπίζουμε ότι θα έχουμε την ευκαιρία να είμαστε υποστηρικτικοί, όμως δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε κάτι που προκύπτει από τον τουρκικό στρατιωτικό εκβιασμό».

Καταλήγοντας η επιστολή εκφράζει την ετοιμότητα των ηγετών των ομογενειακών οργανισμών να συναντηθούν με τον κ. Άιντε και να συζητήσουν μαζί του πώς θα μπορούσαν να βοηθήσουν στις προσπάθειές του.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: