Ο Νταβούτογλου βρίζει χυδαία το Ισραήλ – Σοβαρά επεισόδια στα Ιεροσόλυμα




H τουρκική κυβέρνηση καταδίκασε με σφοδρότητα τα επεισόδια που σημειώθηκαν στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών αστυνομικών, καταγγέλλοντας μία «αληθινή πράξη βαρβαρότητας» εκ μέρους του Ισραήλ και καλώντας τον μουσουλμανικό κόσμο να αντιδράσει, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).

«Καταδικάζω με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την επίθεση με στόχο την Πλατεία των Τεμενών. Το να εισέρχονται Ισραηλινοί στρατιώτες σε αυτήν την τοποθεσία αποτελεί μια αληθινή πράξη βαρβαρότητας», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου ενώπιον του Τύπου.

«Όλοι οι μουσουλμάνοι οφείλουν να υποστηρίξουν (τους Παλαιστίνιους). Θα απευθύνουμε μία έκκληση στη διεθνή κοινότητα (…). Εναπόκειται στον μουσουλμανικό κόσμο να αντιδράσει σε αυτήν την απαράδεκτη επίθεση», προσέθεσε ο ίδιος.

Επέμβαση της ισραηλινής αστυνομίας στην Πλατεία των Τζαμιών, ταραχές στην Παλιά Πόλ

Ταραχές ξέσπασαν την Τετάρτη στην Πλατεία των Τζαμιών, τον τρίτο ιερό τόπο του ισλάμ στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου ισραηλινοί αστυνομικοί εισήλθαν για να διαλύσουν μασκοφόρους διαδηλωτές, ανακοίνωσε η αστυνομί, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

“Δεκάδες διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και φωτοβολίδες στις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες στη συνέχεια εισήλθαν στην Πλατεία των Τζαμιών (Όρος του Ναού για τους εβραίους) και απώθησαν τους παλαιστίνιους διαδηλωτές στο εσωτερικό του τεμένους.

Οι ταραχές επεκτάθηκαν στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Κοντά στην Πύλη των Λεόντων, οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν βομβίδες κρότου λάμψης και δακρυγόνα κατά του συγκεντρωμένου πλήθους, ανάμεσα στο οποίο υπήρχαν δεκάδες παιδιά που περίμεναν για να πάνε στα σχολεία τους που βρίσκονται στην περιοχή.

Εκατοντάδες ισραηλινοί αστυνομικοί που είχαν αναπτυχθεί στην Παλιά Πόλη, επάνω από την οποία πετούσαν ελικόπτερα, απώθησαν στη συνέχεια το πλήθος από την Πλατεία των Τζαμιών, προς την οποία αποκλείσθηκαν όλες οι προσβάσεις.

Τα αίτια αυτής της νέας κλιμάκωσης της έντασης δεν είναι σαφή. Όμως, εβραίοι εξτρεμιστές είχαν απευθύνει πρόσκληση για μαζική προσέλευση και προσευχή σήμερα το πρωί στην Πλατεία των Τζαμιών σε ένδειξη υποστήριξης προς τον Γεχούντα Κλικ, προσωπικότητα της ακραίας εθνικιστικής δεξιάς που μάχεται για το δικαίωμα των εβραίων να προσεύχονται στην Πλατεία. Ο Γεχούντα Γκλικ πυροβολήθηκε στις 29 Οκτωβρίου από Παλαιστίνιο, τον οποίο ισραηλινοί αστυνομικοί σκότωσαν την επομένη.

Στο κλίμα έντασης που επικρατεί στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, η επίσκεψη εβραίων ακτιβιστών στην Πλατεία των Τζαμιών δεν θα μπορούσε παρά να εκληφθεί ως ακόμη μία πρόκληση από τους μουσουλμάνους.

Aνακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Ισραήλ και ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στον ΟΗΕ για τις ισραηλινές παραβιάσεις

Η Ιορδανία, η οποία έχει υπογράψει ειρηνευτική συνθήκη με το Ισραήλ, ανακάλεσε στον πρεσβευτή της από τη χώρα για να διαμαρτυρηθεί για τις «επαναλαμβανόμενες ισραηλινές παραβιάσεις» στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, ανακοίνωσε το επίσημο πρακτορείο Petra.

Ο Ιορδανός πρωθυπουργός Αμπντάλα Νσουρ ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών Νάσερ Τζούντεχ «να ανακαλέσει τον Ιορδανό πρεσβευτή στο Τελ Αβίβ». Η απόφαση αυτή ελήφθη, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της κυβέρνησης της Ιορδανίας, εξαιτίας «της άνευ προηγουμένου κλιμάκωσης» των ισραηλινών αρχών στην Πλατεία των Τεμενών.

Παράλληλα ο Νσουρ κάλεσε τον Τζούντεχ να «υποβάλει επίσημη διαμαρτυρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις του Ισραήλ κατά των ιερών τόπων των Μουσουλμάνων», πρόσθεσε το Petra.

Η Πλατεία αυτή έγινε σήμερα θέατρο βίαιων επεισοδίων μεταξύ Παλαιστίνιων και της ισραηλινής αστυνομίας.

Οι Παλαιστίνιοι καταγγέλλουν τις ολοένα και συχνότερες επισκέψεις των Εβραίων στην Πλατεία, τις οποίες εκλαμβάνουν ως προκλήσεις, ενώ η ισραηλινή ακροδεξιά εντείνει τις εκκλήσεις της να επιτραπεί στους Εβραίους να προσεύχονται στο Όρος του Ναού, όπως αποκαλούν το μέρος αυτό.

Η Πλατεία των Τεμενών είναι ο τρίτος πιο ιερός τόπος για το Ισλάμ, μετά τη Μέκκα και τη Μεδίνα. Τη διαχειρίζεται το Ουάκφ, ένα θρησκευτικό ίδρυμα που ελέγχεται από την Ιορδανία, ακόμη και μετά την προσάρτηση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ από το Ισραήλ το 1967.

Το σημείο είναι επίσης ιερός τόπος για τους Εβραίους.

Εξάλλου ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’ δεσμεύθηκε την Κυριακή ότι η χώρα του θα κάνει τα πάντα για να προστατεύσει τους ιερούς τόπους των Μουσουλμάνων και των Χριστιανών στην Ιερουσαλήμ.

Εξαιτίας της έντασης, οι ισραηλινές αρχές αποφάσισαν να απαγορεύσουν για μερικές ώρες την πρόσβαση στην Πλατεία την προηγούμενη εβδομάδα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: