Ο νικητής των αμερικανικών εκλογών Reince Priebus




Του Νίκου Σταματάκη

Ο μεγάλος νικητής των προχθεσινών αμερικανικών εκλογών είναι – σύμφωνα με ομόφωνες εκτιμήσεις του αμερικανικού τύπου – ο 42χρονος ομογενής Reince Priebus, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Με εξαιρετική στρατηγική και πολύ σκληρή δουλειά ο κ. Priebus συνέβαλε τα μέγιστα στην συντριπτική νίκη των ρεπουμπλικανών, που τους έδωσε την πλειοψηφία και στα δύο σώματα του Κογκρέσου, την Βουλή και την Γερουσία.  Πλέον το κόμμα του κ. Priebus έχει τεράστια ώθηση στον αγώνα για τις προσεχείς προεδρικές εκλογές όπου ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος θα έχει κατά πάσα πιθανότητα να αντιμετωπίσει την Χίλαρι Κλίντον.

Ο Reince Priebus συγκεντρώνει τώρα τεράστια δύναμη στα χέρια του και θα πρέπει να του αποδοθεί η κατάλληλη προσοχή από μέρους της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.  Πρόκειται για μια νεανική και ευχάριστη προσωπικότητα που δεν χάνει ευκαιρία να δηλώνει υπερήφανος για την ελληνική του καταγωγή. Πριν περίπου ενάμισυ χρόνο σε μια από τις πρώτες εμφανίσεις του στο κυριακάτικο πρόγραμμα του Τζόρτζ Στεφανόπουλου, χαιρέτησε στα ελληνικά (χωρίς ο Στεφανόπουλος να ανταποδώσει)  σε μια σπάνια στιγμή που το ελληνικό όνομα και η γλώσσα ακούστηκε τόσο πλατιά στο αμερικανικό κοινό.

Από πλευράς της ελληνοαμερικανικής κοινότητας ο κ. Priebus έχει αναγνωριστεί κυρίως από την εκκλησία.  Δηλώνει υπερήφανα χριστιανός ορθόδοξος και είναι μάλιστα Αρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου.  Συγχαρητήρια λοιπόν στην Εκκλησία που τον προσέγγισε έγκαιρα.  Αλλωστε από ιδεολογικής πλευράς η Εκκλησία ταυτίζεται με τις συντηρητικές απόψεις της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικανών και θάπρεπε να έχει ήδη στενότερες σχέσεις μαζί τους.

Αλλά, όπως ακριβώς συμβαίνει και με την εβραιο-αμερικανική κοινότητα, στις πολιτικές διασυνδέσεις η παράδοση παίζει μεγάλο ρόλο.  Ετσι λοιπόν η Ομογένεια βρέθηκε από νωρίς προσκολλημένη στο άρμα του δημοκρατικού κόμματος για πολλούς και διάφορους λόγους που δεν είναι της στιγμής να αναλυθούν.  Αλλά ενώ οι εβραιο-αμερικανοί δεν παραμέλησαν τις σχέσεις τους και με τα δύο κόμματα, εμείς φορούμε κυριολεκτικά παρωπίδες. Μια σύντομη έρευνα στα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης δεν απέδωσε ΟΥΤΕ ΜΙΑ συνέντευξη ή παρουσίαση του κ.Priebus στα σχεδόν 4 χρόνια που ηγείται του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Γιατί; Πόσους άραγε ομογενείς έχουμε να παρουσιάσουμε που είχαν καταφέρει ανάλογα με την επιτυχία του; Που είναι οι προσκλήσεις και οι ομιλίες του κ. Priebus στις συγκεντρώσεις και τα συνέδρια των οργανώσεών μας;

Οι δικαιολογίες πλέον δεν επαρκούν.  Ειδικά τώρα που στον Reince Priebus ανοίγονται διάπλατα μεγάλες προοπτικές λόγω και του νεαρού της ηλικίας του.  Άλλες κοινότητες θα τον είχαν ήδη περιβάλλει με όλη τους την αγάπη και θα τον τιμούσαν σε κάθε περίσταση.  Εκείνος δεν χάνει ευκαιρία να δηλώνει περήφανα την καταγωγή του. Αλλά εκείνο που είναι εντελώς απαράδεκτο αφορά το «θάψιμό» του από τον ομογενειακό τύπο; Που είναι οι συνεντεύξεις και η προβολή; Πρόκειται για θέμα δημοσιογραφικής δεοντολογίας κυρίως και έπειτα για οτιδήποτε άλλο.  Πρέπει οι αγαπητοί συνάδελφοι της Ομογένειας – έστω και με τα λίγα μέσα που διαθέτουν – να αφήσουν κατά μέρος τις παρωπίδες και να κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

Εύχομαι να κάνω λάθος στις παραπάνω αρνητικές διαπιστώσεις μου. Οι οποιεσδήποτε διορθώσεις είναι καλοδεχούμενες.  Αλλά το ζητούμενο παραμένει να προβάλλουμε κατάλληλα όλους τους ανθρώπους μας ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: