ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Κύπρος και Αίγυπτος συζητούν την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας στον τομέα της Ενέργειας, με βασικό άξονα την πώληση του φυσικού αερίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει διαμορφωθεί ένα κείμενο υπό μορφή μνημονίου, ωστόσο, δεν προλαβαίνουν οι δυο πλευρές να το υπογράψουν στο περιθώριο της τριμερούς συνάντησης των υπουργών Ενέργειας, Κύπρου, Ελλάδος και Αιγύπτου, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο μνημόνιο θα υπάρχει αναφορά για συζήτηση μεταξύ των δυο κρατών για πώληση από την Κύπρο στην Αίγυπτο φυσικού αερίου. Η συζήτηση αυτή θα γίνεται και μεταξύ των εταιρειών. Με βάση τις προβλέψεις η Κύπρος θα μπορεί να αντλήσει φυσικό αέριο μετά από δυο-τρία χρόνια ενώ το συμβόλαιο πώλησης θεωρείται σημαντικό εργαλείο, ενίσχυσης της οικονομίας. Στο μνημόνιο περιλαμβάνεται και συνεργασία στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών.

Ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης θα έχει τη Δευτέρα διμερή συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό και την Τρίτη, πριν την τριμερή θα συναντηθεί και με τον Αίγυπτο.

Σημειώνεται ότι η συνεργασία των τριών χωρών θα προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς ενώ παράλληλα, Αθήνα και Λευκωσία έχουν κανάλια επικοινωνίας με το Λίβανο και την Ιορδανία. Όπως πληροφορούμαστε την ερχόμενη εβδομάδα φθάνει στην Κύπρο για επίσκεψη ο Λιβάνιος ΥΠΕΞ, ο οποίος μέχρι πρότινος είχε το χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΠΕΚΑ) της Ελλάδας Ιωάννης Μανιάτης σε δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφερε ότι το Ισραήλ ζητά την άμεση συμμετοχή του στην επιλογή προώθησης των ενεργειακών φυσικών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου μέσω του αγωγού East Med Pipeline, αλλά και στην κατασκευή του ίδιου του αγωγού. Ο East Med Pipeline, με τη συμμετοχή της Edison, από τα θαλάσσια κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου θα επεκταθεί στην Κύπρο, την Κρήτη, στη συνέχεια στη δυτική Ελλάδα, την Πελοπόννησο και Ήπειρο και θα συναντήσει, τελικά τον ελληνοϊταλικό αγωγό IGI (διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδα- Ιταλία).

Μεταφορά με αγωγούς μέσω Τουρκίας

Ο ΤΟΥΡΚΟΣ υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ αναφερόμενος στη μεταφορά του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου μέσω Τουρκίας ή Ελλάδας. επικαλέστηκε μια παλιά λαϊκή ρήση, είπε πως ο χρόνος θα είναι το καλύτερο φάρμακο. Μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής για την Ενέργεια και την Οικονομία του Ατλαντικού Συμβουλίου, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι στην Ανατολική Μεσόγειο δυνητικά υπάρχει φυσικό αέριο. «Αναφερόμαστε σε φυσικό αέριο του οποίου τα έσοδα ανήκουν σε ολόκληρο το λαό της Κύπρου. Όπως συμβαίνει και σε άλλα διεθνή επίπεδα, θα πρέπει παντού να είμαστε συνεπείς.  Όπως λέμε ότι το φυσικό αέριο του Ιράκ ανήκει σε όλο το Ιράκ, το ίδιο πρέπει να πούμε και για την Κύπρο», είπε ο Τούρκος Υπουργός.

Ο Τανέρ Γιλντίζ ανέφερε ακόμη ότι τα προγράμματα δισεκατομμυρίων λειτουργούν με το νόμο της έλξης, προσθέτοντας ότι «με βάση αυτό, όποιο πρόγραμμα είναι περισσότερο οικονομικό, αυτό ακολουθείται». «Όσοι γνωρίζουν το θέμα σε σχέση με τη μεταφορά, γνωρίζουν και ποιο είναι το πιο οικονομικό μεταξύ της μεταφοράς από την Ελλάδα μέσω της νότιας Κύπρου στην Ευρώπη και της μεταφοράς από τη βόρεια Κύπρο μέσω της Τουρκίας στην Ευρώπη. Πιστεύω ότι ο χρόνος θα είναι ένα καλό φάρμακο και αυτός ο χρόνος θα λειτουργήσει υπέρ του σωστότερου προγράμματος», είπε ο Τούρκος Υπουργός. Από την πλευρά του ο Υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Έρνεστ Μονίζ δήλωσε πως η άποψή τους είναι ότι το συνολικό εισόδημα από το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου ανήκει σε όλη την Κύπρο.

www.philenews.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: