Μικρές προσδοκίες για αναθέρμανση της οικονομίας στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε.




Μικρές είναι οι προσδοκίες για τη λήψη μέτρων που θα αφορούν στην αντιμετώπιση της οικονομικής στασιμότητας και της υψηλής ανεργίας στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ (18-19 Δεκεμβρίου) αναφέρει ανταπόκριση του Paul Taylor (Reuters) που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα των NEW YORK TIMES με τίτλο «E.U. Summit Unlikely to Do Enough for Economy».

Η Ευρωζώνη, όπως επισημαίνεται, προσπαθεί να ανανήψει από την κρίση χρέους, ενώ η οικονομική ανάκαμψη υπονομεύθηκε περαιτέρω από το αδιέξοδο με τη Ρωσία, λόγω της ουκρανικής κρίσης, που περιόρισε τις εξαγωγές. Ο πληθωρισμός και η ανάπτυξη βρίσκονται κάτω από το 1%, ενώ η ανεργία παγιώθηκε στο 11,5% στην Ευρωζώνη και παραμένει υπερδιπλάσια στην Ισπανία και στην Ελλάδα. Ακόμη και η κινητήρια δύναμη της Ευρώπης η Γερμανία παρουσιάζει σημάδια επιβράδυνσης.

Η γαλλική οικονομία είναι στάσιμη, η Ιταλία επανήλθε στην ύφεση, ενώ και οι δύο χώρες δεν μπόρεσαν να περιορίσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, δημιουργώντας εντάσεις στις σχέσεις με Βρυξέλλες και Βερολίνο.

Ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Herman Van Rompuy, προειδοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα ότι «χωρίς δουλειές και ανάπτυξη τίθεται σε κίνδυνο η ίδια η ευρωπαϊκή ιδέα». Ο διάδοχός του, Donald Tusk, πρώην Π/Θ της Πολωνίας θα αναλάβει το έργο επίτευξης συμφωνίας για νέες οικονομικές πρωτοβουλίες.

Το Αύγουστο ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, καθόρισε την ατζέντα για ένα νέο ευρωπαϊκό New Deal σε ομιλία του στους κεντρικούς τραπεζίτες από όλο τον κόσμο, στο Jackson Hole, Wyoming. Ο Mario Draghi ζήτησε έναν συνδυασμό εθνικών δημοσιονομικών μέτρων για τόνωση της ζήτησης, περισσότερες δημόσιες επενδύσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και οικονομικές μεταρρυθμίσεις που θα ευνοούν την ανάπτυξη, παράλληλα με τα μέτρα νομισματικής τόνωσης της ΕΚΤ. Την Παρασκευή έδωσε έμφαση στο μέγεθος της πρόκλησης, παρουσιάζοντας τις ζοφερές προοπτικές και υποσχόμενος να κινηθεί το συντομότερο δυνατό για την αντιμετώπιση του χαμηλού πληθωρισμού. Παρά την επίδειξη ενότητας, ο κ. Draghi προσπαθεί να κάμψει την αντίσταση του Jens Weidmann, προέδρου της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, στη λήψη μέτρων τόνωσης της οικονομίας, όπως την αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, μια διαδικασία ανάλογης με την ποσοτική χαλάρωση, που εφάρμοσε η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker, υποσχέθηκε ένα επενδυτικό πρόγραμμα, που θα επικεντρωθεί στα δημόσια έργα, όπως τις μεταφορές, την ενέργεια και τα δίκτυα ψηφιακών τηλεπικοινωνιών. Το πρόγραμμα ωστόσο των 300 δις ευρώ αναμένεται ότι θα ανακυκλώνει τους υπάρχοντες προϋπολογισμούς της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τράπεζας, διαθέτοντας ελάχιστο νέο δημόσιο χρήμα. Όπως επεσήμανε ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ, Emmanuel Macron, την προηγούμενη εβδομάδα, ένα νέο επενδυτικό πρόγραμμα που θα βασίζεται σε ψεύτικο χρήμα, χωρίς τη διάθεση τουλάχιστον 80 δις νέων πόρων, θα ήταν απογοητευτικό.

http://www.nytimes.com/2014/11/25/business/international/eu-summit-unlikely-to-do-enough-for-economy.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: