Μανιάτης: Ταύτιση απόψεων με ΗΠΑ για ενέργεια




«Υπήρξε πλήρης ταύτιση απόψεων για το ρόλο που σχεδιάζει να διαδραματίσει η Ελλάδα στον τομέα της ενέργειας, και ο Αμερικανός υπουργός Ενέργειας εξέφρασε την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ στις ελληνικές πρωτοβουλίες» δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), Γιάννης Μανιάτης, εξερχόμενος του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας, μετά τη σημερινή συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογο του, δρ Έρνεστ Μονίζ, με τον οποίο συζήτησε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Αναφερόμενος στα ζητήματα της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης και στον νέο αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας στον τομέα της ενέργειας, τα οποία απασχόλησαν τη συνάντησή του με τον δρ Μονίζ, αλλά και τις επαφές του με άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους, ο κ. Μανιάτης τόνισε ότι «υπάρχει πλήρης ταύτιση όσον αφορά την ενεργειακή στόχευση της Ευρώπης».

Συγκεκριμένα, ο κ. Μανιάτης δήλωσε:

«Συναντήθηκα, πριν από λίγο, με τον Αμερικάνο ομόλογό μου, υπουργό Ενέργειας και συζητήσαμε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, κυρίως τα ζητήματα της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης και τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδος σε αυτή την κατεύθυνση. Χαίρομαι να πω ότι είχαμε ταύτιση απόψεων για τον νέο ενεργειακό ρόλο της Ελλάδος και ο συνάδελφος υπουργός δήλωσε πλήρη στήριξη σε όλες τις πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει. Δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στα ζητήματα των αγωγών, οι οποίοι περνώντας από την Ελλάδα θα τροφοδοτήσουν με φυσικό αέριο και την Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα τα Βαλκάνια, ενώ ταυτόχρονα είχαμε μια ιδιαίτερη συζήτηση για το θέμα του διεθνούς γύρου παραχωρήσεων για τις έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης. Την επόμενη εβδομάδα, θα μας δοθεί η ευκαιρία να έχουμε συνέχεια αυτής της συνεργασίας στο πλαίσια ενός διεθνούς φόρουμ. Συνεχίζω την επίσκεψή μου στις ΗΠΑ και το πρόγραμμά μου με πολύ σημαντικές επαφές με εξέχοντα στελέχη της ενεργειακής κοινότητας των ΗΠΑ. Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας τής επιτρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες στην ενέργεια μεγάλου βεληνεκούς που αναδεικνύει το ρόλο της χώρας στον εν λόγω τομέα».

Καταλήγοντας, ο υπουργός ΠΕΚΑ είπε:

«Είχα, επίσης, τη δυνατότητα να εκθέσω τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας με το ερευνητικό σκάφος στην ΑΟΖ της Κύπρου».

Όπως επισημαίνεται από διπλωματικές πηγές, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο θέμα των αγωγών ΤΑP, Eastern και στον Διασυνδετήριο Αγωγό Ελλάδας/Βουλγαρίας IGB, που σχεδιάζονται να περάσουν από το έδαφος της Ελλάδας, με σκοπό την τροφοδότηση με φυσικό αέριο της Δυτικής & Βόρειας Ευρώπης, καθώς και για τον νέο γύρο διαγωνισμών σχετικά με τις έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και στην Κρήτη.

Ο βασικός στόχος της επίσκεψης του κ. Μανιάτη στην Ουάσιγκτον, όπως σημειώνεται, είναι να αναδείξει τον «κομβικό ρόλο» της Ελλάδας στη δυνατότητα τροφοδοσίας της Ευρώπης με φυσικό αέριο από τις οδούς:

– Κασπία: αγωγός TAP-Southern Corridor,

– κοιτάσματα Νοτιο-Ανατολικής Μεσογείου, ΑΟΖ Κύπρου-Ισραήλ: αγωγός East Med μέσω Κύπρου-Ελλάδας-Ιταλίας,

– αναβάθμιση σταθμού LNG στη Ρεβυθούσα και δημιουργία πλωτού σταθμού αποθήκευσης και επαναεριοποίησης στο Βόρειο Αιγαίο, σε συνδυασμό με τον Διασυνδετήριο Αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας IGB-Ρουμανίας-Ουγγαρίας,

– τα πετρέλαια και το φυσικό αέριο της Ελλάδας που θα προκύψουν από τις έρευνες των υδρογονανθράκων.

Επίσης, διατυπώνεται η άποψη ότι «είναι σχέδια τεχνικώς δυνατά. Ο IGB μπορεί να αρχίσει να κατασκευάζεται το 2015 και το 2017 να είναι πράξη».

Παράλληλα, όπως δήλωσε και ο κ. Μανιάτης, στις 20 Νοεμβρίου θα υπάρξει δυνατότητα να συνεχιστεί η συνεργασία των δύο υπουργών, καθώς θα συναντηθούν εκ νέου στο πλαίσια διεθνούς φόρουμ στην Κωνσταντινούπολη.

ΠΑΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: