Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχουν πάρει αρκετά στα σοβαρά την απειλή που αντιπροσωπεύουν οι τζιχαντιστές μαχητές που επιστρέφουν από τη Συρία, εκτίμησε σήμερα ένας Αμερικανός βουλευτής, καλώντας την ΕΕ να επιβάλει αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορά της, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ).

«Ορισμένοι από τους Ευρωπαίους εταίρους μας δεν κινητοποιούνται αρκετά γρήγορα προκειμένου να αντιμετωπίσουν (το φαινόμενο) των ξένων μαχητών που επιστρέφουν (από το πεδίο). Οι εξτρεμιστές εκμεταλλεύονται ήδη τις παραλείψεις και τα κενά στα μέτρα ασφαλείας που επιβάλλονται προκειμένου να μετατρέψουν την Ευρώπη σε έναν αυτοκινητόδρομο μεγάλης ταχύτητας προς τον τζιχάντ» έγραψε ο Μάικλ Μακόουλ, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της επιτροπής Εσωτερικής Ασφαλείας της Βουλής των Αντιπροσώπων, σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Time.

«Ο δρόμος προς την Συρία είναι προφανώς ασφυκτικά γεμάτος, όμως είναι η αντίθετη κατεύθυνση που πρέπει να μας ανησυχεί περισσότερο» επισήμανε ο ίδιος.

Ο Μάικλ Μακόουλ είναι επικεφαλής της επιτροπής που είναι αρμόδια για θέμα προστασίας της αμερικανικής επικράτειας και λόγω αυτής του της ιδιότητας είναι ένας από τους βουλευτές του Κογκρέσου που βρίσκονται σε πιο στενή επικοινωνία και συνεργασία με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών. Ο Ρεπουμπλικάνος πολιτικός έχει επικρίνει με έντονο τρόπο την Τουρκία, κατηγορώντας την Άγκυρα ότι δεν έχει επιβάλει επαρκή μέτρα ελέγχου των συνόρων της με τη Συρία και δε βρίσκεται σε θέση να συγκρίσει τους καταλόγους των επιβατών που περνούν από την επικράτεια της με τους καταλόγους των υπόπτων για τρομοκρατία.

«Οι εξτρεμιστές σύντομα αναγνωρίζουν τα σημεία διέλευσης που είναι πιο ευάλωτα» όπως στις θαλάσσιες μεταφορές, υπογραμμίζει ο βουλευτής.

Ο Αμερικανός πολιτικός ασκεί όμως κριτική πάνω από όλα στην ΕΕ, που επιτρέπει, όπως τονίζει, σε πολλούς από τους πολίτες χωρών της να επιστρέφουν στις χώρες της περιοχής Σένγκεν χωρίς να υπάρχει δυνατότητα τα ονόματά τους να συγκρίνονται συστηματικά με τις βάσεις δεδομένων όπου έχουν ενταχθεί πρόσωπα που θεωρούνται ύποπτα για σχέσεις με εξτρεμιστικές οργανώσεις.

«Και άλλα κενά στο σύστημα ασφαλείας της Ευρώπης διευκολύνουν επίσης την επιστροφή στις ΗΠΑ των Αμερικανών εξτρεμιστών που έρχονται από τις εμπόλεμες περιοχές, κυρίως η απουσία ενός προηγμένου ευρωπαϊκού συστήματος ελέγχου των επιβατών και η μη υιοθέτηση συστημάτων που εντοπίζουν τα πλαστά έγγραφα» έγραψε ο Μακόουλ.

«Η Ευρώπη παραμένει σε μια κατάσταση σαν εκείνη πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001», καταλήγει.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: