Κύριε Πρέσβη δεν είναι μέρος των διαπραγματεύσεων




ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Το θέμα του φυσικού αερίου ως αυτόνομου θέματος δεν βρισκόταν ποτέ στην ατζέντα των συνομιλιών. Το θέμα τέθηκε υπό την ευρεία του έννοια στο κεφάλαιο «Αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης» και υπήρξε στην περίοδο 2008-2012 μια συμφωνία. Αυτό είναι ένα γεγονός, το οποίο φαίνεται να αγνοεί ο Αμερικανός πρέσβης στη Λευκωσία, Τζον Κόνιγκ.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης, την ώρα που η Τουρκία αλωνίζει στην κυπριακή ΑΟΖ και προβαίνει παράνομα σε σεισμικές έρευνες, επέλεξε να θέσει, στη διάρκεια γεύματος που παρέθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, σε ξένους πρέσβεις, μια μια ερώτηση που προκαλεί εύλογες απορίες.

Aπευθυνόμενος στον κ. Κυπριανού, ο Τζον Κόνιγκ έκανε λόγο για ένα σημαντικό ζήτημα, το οποίο ενώ αρχικά περιλαμβανόταν στο τραπέζι του διαλόγου, ξαφνικά αποσύρθηκε, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Ζήτησε δε να του εξηγήσει  γιατί η ελληνοκυπριακή πλευρά υιοθετεί αυτή τη θέση και εάν υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω διάλογο σε αυτό το ζήτημα, το οποίο είναι ζωτικής σημασία για το μέλλον του νησιού και το οποίο οι Τουρκοκύπριοι, ξεκάθαρα, θέλουν να συζητήσουν.

Το θέμα για τον Αμερικανό πρέσβη σήμερα δεν είναι οι τουρκικές προκλήσεις και οι συνεχείς παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά η απουσία του θέματος από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εάν άλλη χώρα, εκτός της Τουρκίας, έπραττε όλα αυτά εναντίον ενός κράτους (όχι της Κύπρου), οι Αμερικανοί θα χαλούσαν τον κόσμο. Θα συγκαλούσαν το Συμβούλιο Ασφαλείας, θα συγκροτούσαν συμμαχία, θα ενεργοποιούσαν τις στρατιωτικές τους μηχανές. Όμως, οι παραβιάσεις γίνονται από την Τουρκία σε βάρος της Κύπρου και ο πρέσβης των ΗΠΑ εγείρει ένα θέμα την απάντηση του οποίου όφειλε να γνώριζε.

Το θέμα του αερίου δεν συζητήθηκε στις διαπραγματεύσεις και οι Αμερικανοί, όπως προκύπτει και από την ερώτηση-τοποθέτηση του εδώ πρέσβη τους, θέλουν να το θέσουν στην ατζέντα των συνομιλιών για το Κυπριακό. Με βάση και τα όσα μεταδίδονται, αυτό που επιδιώκεται στο παρασκήνιο είναι να δοθούν δώρα στην Τουρκία για να αποσύρει το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός», προσεγγίζοντας με αυτό τον περίεργο τρόπο το ζήτημα των παραβιάσεων. Και το ερώτημα που θα μπορούσε να τεθεί προς τις ΗΠΑ, με βάση το πώς ενεργούν στην Κύπρο, είναι το εξής: Τι σκέφτονται να δώσουν στους εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους για να φύγουν από το Κομπάνι και να σταματήσουν την εγκληματική δράση τους;

ΠΗΓΗ: WWW.PHILENEWS.COM

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: