Κάμερον: “Σοβαρό πρόβλημα” το έλλειμμα του Λονδίνου στον κοινοτικό προϋπολογισμό




Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε σήμερα ότι πιθανή αποτυχία επίλυσης του ζητήματος που έχει προκύψει με τα επιπλέον 2,1 δισ ευρώ που καλείται το Λονδίνο να καταβάλει στον προϋπολογισμό της ΕΕ θα συνιστούσε “σοβαρό πρόβλημα”, μεταδίδουν τα Ειδησεογραφικά Πρακτορεία REUTERS, DPA και AFP.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ θα αντιπροτείνουν στο Λονδίνο σήμερα από το Ecofin ότι ο μόνος τρόπος τερματισμού της διένεξης που έχει προκύψει με τις Βρυξέλλες είναι η καταβολή του ποσού αυτού σε άτοκες δόσεις, σύμφωνα με αξιωματούχους, αλλά ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όζμπορν επέμεινε ότι το ποσό είναι “απαράδεκτο”.

Μιλώντας από το Ελσίνκι όπου βρίσκεται, ο Κάμερον άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα ήταν ικανοποιημένος από το προτεινόμενο σχέδιο δόσεων και πρόσθεσε ότι εξακολουθεί να έχει πρόβλημα με το ύψος του ποσού και με την προθεσμία για την καταβολή του.

“Τα δύο στοιχεία που έχω ξεκαθαρίσει απόλυτα είναι ότι δεν θα πληρώσουμε 2 δισ ευρώ την 1η Δεκεμβρίου και ότι δεν θεωρούσαμε ότι θα πληρώναμε τέτοιο ποσό. Αυτά τα δύο ζητήματα έχω θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ελπίζω να επιλυθούν στο Ecofin”, είπε ο Κάμερον και συμπλήρωσε ότι “αν καταφέρουν (να επιλυθούν) τότε αυτό θα είναι θετικό, αν όχι, τότε είναι προφανές ότι θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα”.

Στο σημερινό Ecofin στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ ανεμένετο να ανακοινώσουν στο Λονδίνο ότι ο μοναδικός τρόπος για την επίλυση του ζητήματος είναι η καταβολή του ποσού σε άτοκες δόσεις. Η Ιταλία, η οποία έχει την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ αυτή την περίοδο, θα παρουσιάσει τη σχετική πρόταση. Ωστόσο, ο Όζμπορν ζήτησε ήδη μία “καλύτερη συμφωνία” για τη χώρα του.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: