Καυτό πενθήμερο με φόντο τις προκλήσεις της Αγκυρας




Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ

Με το Barbaros να συνεχίζει τις παράνομες έρευνες του στην κυπριακή ΑΟΖ και τις τουρκικές φρεγάτες να πλέουν μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ και στα ελληνικά χωρικά ύδατα, ξεκινά ένα έντονο διπλωματικό πενθήμερο, με κορυφαία στιγμή την Τριμερή Συνάντηση Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, που θα γίνει το Σάββατο στο Κάιρο, με τη συμμέτοχη των Αντώνη Σαμαρά, Νίκου Αναστασιάδη και Αλ Σίσι.

Σήμερα στη Λευκωσία έχει συνομιλίες ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα ενέργειας Άμος Χόχσταιν, ενώ φθάνει για διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο και ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αβιγκντορ Λιμπερμαν, με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να πραγματοποιεί επίσκεψη στην κυπριακή πρωτεύουσα την Παρασκευή.

Στις επαφές με τον κ. Χόχσταιν, που είχε δείξει ενδιαφέρον για τη διευκόλυνση της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου, Ιορδανίας, Ισραήλ και Αιγύπτου, η κυπριακή πλευρά θέλει να διερευνήσει εάν υπάρχει αλλαγή στις αμερικανικές «ιδέες», μετά την παράνομη παρέμβαση της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Χθες, πάντως, μια δήλωση του διευθυντή της Noble Energy για την Ανατολική Μεσόγειο, Τζον Τόμιτς, προκαλεί προβληματισμό, καθώς ο κ.Τομιτς δήλωσε στο συνέδριο του Economist ότι οι ποσότητες φυσικού αερίου που μέχρι τώρα έχουν εντοπισθεί, δεν επιτρέπουν τη δημιουργία τερματικού LNG και προτιμότερη προς το παρόν επιλογή είναι αυτή της δημιουργίας των περιφερειακών αγωγών. Μια επιλογή που υποστηρίζει και ο άλλος εταίρος της Κοινοπραξίας του “Λεβιάθαν” και της “Αφροδίτης”, ο Γιδεών Ταντμόρ, Ισραηλινός ιδιοκτήτης της εταιρίας DELEK.

Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ (www.ethnos.gr), οι εξελίξεις στα ενεργειακά, η περιφερειακή ασφάλεια αλλά και η συνεργασία σε όλους τους τομείς Ισραήλ –Κύπρου βρίσκονται στην ατζέντα του κ.Λίμπερμαν, όπου στις συνομιλίες που θα έχει με την κυπριακή ηγεσία θα προετοιμάσει την επίσκεψη του Νίκου Αναστασιάδη στο Ισραήλ.

Κλειδί όμως είναι ο τρόπος με τον οποίο θα κινηθεί ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Εσπεν Αϊντα, ο οποίος έχει σήμερα συνομιλίες στην Αθήνα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό κ.Σαμαρά και αύριο θα μεταβεί για συνέχιση των επαφών του στη Λευκωσία, αναζητώντας φόρμουλα για την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό. Για τις οποίες όμως η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει θέσει ως προϋπόθεση τη διακοπή της προκλητικής αμφισβήτησης της εδαφικής κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Τουρκία, πάντως, έστειλε και πάλι αρνητικά μηνύματα με τον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά τη συνάντηση του με τον νέο Τουρκοκύπριο διαπραγματευτή, Εργκιούν Ολγκιούν να εκφράζει την «απογοήτευση του γιατί η ελληνοκυπριακή πλευρά χρησιμοποιεί ως δικαιολογία για να εγκαταλείψει τις διαπραγματεύσεις τα βήματα για τη χρήση των φυσικών πηγών στο νησί, για τα οποία όμως και οι τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα». Αλλά και ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Γιαλτσίν Ακντογάν επιτέθηκε στην Ευρώπη, λέγοντας ότι μια “μικρή νότια Κύπρος παίζει την Ευρώπη στα δάκτυλα της».

Χθες πραγματοποιήθηκε μεγάλη αεροπορική άσκηση του Ισραήλ στο FIR Λευκωσίας με τη συμμετοχή δεκάδων μαχητικών. Τα ισραηλινά αεροσκάφη πραγματοποίησαν περισσότερες από 60 πτήσεις στα όρια του FIR της Λευκωσίας με εκείνο της Αιγύπτου, ενώ υπήρξε πτήση και τουρκικών μαχητικών που παρακολούθησαν διακριτικά την ισραηλινή άσκηση.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: