Η Αθήνα ζήτησε την αναβολή της τηλεδιάσκεψης, διαψεύδει το υπουργείο Οικονομικών




Αξιωματούχος στην Ουάσιγκτον δήλωσε ότι η προγραμματισμένη για σήμερα τηλεδιάσκεψη δεν πραγματοποιήθηκε με αίτημα των ελληνικών αρχών. Η τηλεδιάσκεψη είχε συμφωνηθεί από χθες να ξεκινήσει στις 7 το βράδυ ώρα Ελλάδος. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, φαίνεται ότι η κυβέρνηση δεν είναι ακόμα έτοιμη να απαντήσει στα θέματα που έθεσαν οι δανειστές.

Το υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να διαψεύσει τις παραπάνω πληροφορίες, που μετέδωσα στο Mega, και υποστήριξε ότι η ελληνική πλευρά δεν ζήτησε την αναβολή της σημερινής τηλεδιάσκεψης με την τρόικα. Μάλιστα, το υπουργείο υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη τηλεδιάσκεψη ουδέποτε προγραμματίστηκε και ανακοινώθηκε επίσημα.

Οι δικές μου πληροφορίες, στις οποίες ΕΠΙΜΕΝΩ, αναφέρουν ότι η τηλεδιάσκεψη ήταν προγραμματισμένη και αναβλήθηκε με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η κυβέρνηση συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και οι τηλεδιασκέψεις είναι μέρος αυτών.

Κατά τα άλλα: Η κυβέρνηση έκανε ένα βήμα, κατέθεσε τον προϋπολογισμό, ως όφειλε βέβαια, αλλά είναι μία κίνηση που δεν άρεσε στους δανειστές, διότι όταν μία χώρα είναι σε πρόγραμμα, πρέπει –όπως λένε οι δανειστές- να συνεννοείται μαζί τους.

Τα προβλήματα, όπως επιβεβαιώθηκαν από τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη είναι πολλά και είναι γνωστά. Είναι το δημοσιονομικό κενό. Αυτοί πιστεύουν ότι προέκυψε λόγω των δικαστικών αποφάσεων για τους ενστόλους και τους δικαστικούς και από τις 100 δόσεις του ΕΝΦΙΑ. Αλλά, πάντως, το θεωρούν μέγα πρόβλημα. Η κυβέρνηση απάντησε ότι δεν συμφωνεί, και ανέφερε και τα παραδείγματα του παρελθόντος, όταν οι δανειστές έκαναν λάθος στους υπολογισμούς τους.

Στο Ταμείο πιστεύουν ότι αν είχε στηθεί ένας ισχυρός φορολογικός μηχανισμός, και αν πλήρωναν, ως οφείλουν, οι πλούσιοι τους φόρους τους, τα έσοδα θα ήταν πολύ μεγαλύτερα και ψέγουν την Αθήνα διότι, όπως υποστηρίζουν, δεν ασχολείται σοβαρά με αυτό το θέμα.

Τα άλλα θέματα αγκάθια είναι το ασφαλιστικό, τα εργασιακά, το ενιαίο μισθολόγιο, θέτουν και το θέμα του φόρου στην εστίαση, όπου επίσης υποστηρίζουν ότι υπάρχει απώλεια εσόδων. Είναι πολλά τα ανοικτά θέματα που δεν επιτρέπουν την επιστροφή της Αποστολής στην Αθήνα. Αλλά, αν τους δούμε να έρχονται, σημαίνει ότι η συμφωνία για την Εκτη Επιθεώρηση είναι δεδομένη.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: