Οι Αμερικανοί επέβαλαν κυβέρνηση στο Κόσοβο




Πέντε μήνες μετά τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στο Κόσοβο επετεύχθη συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, αναφέρει ο ανταποκριτής του ΑΠΕ, Ν. Πέλπας.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός και πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Κοσόβου (PDK) Χασίμ Θάτσι και ο αρχηγός της Δημοκρατικής Ένωσης Κοσόβου (LDK) Ίσα Μούσταφα συμφώνησαν για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού κατά την κοινή συνάντηση που είχαν, χθες το βράδυ, με την πρόεδρο του Κοσόβου Ατιφέτε Γιαχιάγκα (φωτογραφία).

Στη συνάντηση συμφωνήθηκε να αναλάβει πρωθυπουργός ο Ίσα Μούσταφα, ενώ η κυβέρνηση θα έχει και αναπληρωτή πρωθυπουργό που θα προέρχεται από το Δημοκρατικό Κόμμα του Θάτσι.

Για τον ίδιο τον Θάτσι συμφωνήθηκε να εκλεγεί πρόεδρος Δημοκρατίας το 2016 και γι’ αυτό υπάρχει γραπτή δέσμευση του Ίσα Μούσταφα, ότι το κόμμα του θα υποστηρίξει την υποψηφιότητά του στη βουλή.

Η επίτευξη συμφωνίας σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού επήλθε, ύστερα από παρέμβαση των ΗΠΑ.

Όπως αναφέρουν τα ΜΜΕ του Κοσόβου, η Αμερικανίδα πρέσβης Τρέισι Εν Τζέικομπσον αναγκάστηκε να παρέμβει, διαβλέποντας τον κίνδυνο να σχηματιστεί κυβέρνηση με τη συμμετοχή ακραίων εθνικιστών.

   Οι ΗΠΑ δεν επιθυμούσαν τη συμμετοχή του κινήματος “Αυτοδιάθεση” του Άλμπιν Κούρτι, ο οποίος ανοιχτά τάσσεται κατά της παρουσίας ξένων στρατιωτικών δυνάμεων και ζητάει τη χρήση βίας κατά των Σέρβων στο βόρειο Κόσοβο.

Επίσης απορριπτέο για την Ουάσιγκτον αλλά και τις Βρυξέλες, ήταν το ενδεχόμενο εισόδου στην κυβέρνηση του πρώην πρωθυπουργού Ραμούς Χαραντινάι, που μέχρι χθες το απόγευμα ήταν η επικρατέστερη λύση.

Ο Χαραντινάι, όπως εκτιμήθηκε, θα αποτελούσε εμπόδιο για τη συνέχιση του διαλόγου με τη Σερβία, αφού το Βελιγράδι δεν τον αποδέχεται ως συνομιλητή, θεωρώντας τον υπεύθυνο για εγκλήματα κατά του σερβικού πληθυσμού.

Η συνεργασία των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων εκτιμήθηκε από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση ως η καλύτερη λύση για το στάδιο, στο οποίο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις Βελιγραδίου – Πρίστινας και γι’ αυτό ασκήθηκαν έντονες πιέσεις για να υλοποιηθεί, αναφέρουν τα ΜΜΕ του Κοσόβου.

Υπενθυμίζουν δε, ότι οι ΗΠΑ λειτούργησαν καταλυτικά και κατά την εκλογή προέδρου Δημοκρατίας τον Απρίλιο του 2011, όταν με υπόδειξη του Αμερικανού Πρέσβη εξελέγη στο αξίωμα η Ατιφέτε Γιαχιάγκα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: