Γιατί είναι δυστυχισμένος ο Πρόεδρος…




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ένας δυστυχισμένος άνθρωπος. Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει ότι βρίσκεται στην πιo δύσκολη και δυσάρεστη θέση; Και είναι να απορεί κανείς με μερικούς πολιτικούς που επιθυμούν διακαώς να «φορέσουν» τα παπούτσια του και να αναλάβουν όλα αυτά τα προβλήματα που τον έστειλαν στο νοσοκομείο.

Με την έναρξη της προεδρικής του θητείας εξαναγκάστηκε να αποδεχθεί το κούρεμα των καταθέσεων των πολιτών ως τιμωρία για τη λεγόμενη «διάσωση» της οικονομίας. Οπωσδήποτε ήταν ένα μεγάλο λάθος του, και η ιστορία θα τον κρίνει, αν και ο ιστορικός του μέλλοντος θα λάβει υπόψη ότι παρέλαβε «καμένη γη» από τον προκάτοχό του, Δημήτρη Χριστόφια. Άδεια ταμεία και μία οικονομία να παραπαίει και στο τέλος να καταρρέει.

Δεκαοκτώ μήνες μετά την κατάρρευση της οικονομίας, ως αποτέλεσμα της σύμπραξης και συνεργασίας των πολιτικών, των τραπεζιτών και μερικών λαίμαργων επιχειρηματιών, οι οποίοι τα δισεκατομμύρια σε δανεικά τα μετέτρεψαν σε καταθέσεις στο εξωτερικό, ο Νίκος Αναστασιάδης βρίσκεται ενώπιον μίας εθνικής κρίσης. Η κατοχική δύναμη, με εντολή του παρανοϊκού Προέδρου της, Ταγίπ Ερντογάν, εισέβαλε στην ΑΟΖ της Κύπρου, και όσοι μελετούν τον τρόπο δράσης της Τουρκίας από το 1955 και μετά είναι βέβαιοι ότι για να αποσύρει τα πλοία της θα πρέπει να εξασφαλίσει κέρδη. Έχουν βεβαίως δίκιο. Αυτή είναι η δοκιμασμένη μέθοδος και δεν πρόκειται να την αλλάξουν ούτε τώρα, αφού οι Κύπριοι πολιτικοί με τις υποχωρήσεις τους έδωσαν το δικαίωμα στους κατακτητές να απαιτούν και να κερδίζουν. Δεν σήκωσαν ανάστημα, ενώ μερικοί, ανάμεσά τους και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος και το έχει μετανιώσει, υποστήριξαν το έκτρωμα του φιλοτουρκικού σχεδίου Ανάν.

Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Ούτε παλικαρισμοί χρειάζονται, όπως ζητά μέρος της αντιπολίτευσης, ούτε εθνικιστικές κορώνες, όπως απαιτούν οι άκαπνοι λεγόμενοι εθνικόφρονες, ούτε εκφοβισμός του λαού – μία τακτική που ακολουθεί το ΑΚΕΛ, με αυτό το ιδιαίτερο «στιλ» που διακρίνει τους ηγέτες του και με κουβέντες καφενείου όπως αυτή: Μα θα τα βάλουμε τώρα εμείς με την (υπερδύναμη) Τουρκία; Ο κ. Αναστασιάδης, λοιπόν, δεν έχει την παραμικρή πολυτέλεια υποχώρησης, δεν έχει κανένα απολύτως δικαίωμα να επανέλθει στις διαπραγματεύσεις δίνοντας το βασικό του όπλο, που είναι η μοιρασιά των φυσικών πόρων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ως γνωστόν, οι φυσικοί πόροι ανήκουν στους λαούς και δεν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης με κατοχικές δυνάμεις.

Δέχεται αφόρητες πιέσεις από τους αιώνιους εχθρούς της Κύπρου, τους Βρετανούς, και δυστυχώς στον χορό εισήλθαν και οι Αμερικανοί, οι οποίοι κατά τα άλλα επιμένουν να ομιλούν για το δικαίωμα της Κύπρου να αναζητεί φυσικούς πόρους στην ΑΟΖ της. Κακώς έπραξαν να βρεθούν απέναντι στον κ. Αναστασιάδη, διότι χαντακώνουν ένα δικό τους άνθρωπο και η θέση τους αυτή είναι ενάντια στα συμφέροντά τους. Ο Αμερικανός πρέσβης «παίζει» έντονα φιλοτουρκικά, υποστηρίζει την τουρκική θέση για τα θέματα ενέργειας και προσφέρει κακές υπηρεσίες πρώτα απ’ όλα στην πατρίδα του. Διότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υλοποίησε τις συμβουλές του Αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος τον προέτρεψε να προχωρήσει σε συμμαχίες με την Αίγυπτο, τον Λίβανο και το Ισραήλ. Για ποιο λόγο κυνηγούν τον κ. Αναστασιάδη για το θέμα της τριμερούς με την Ελλάδα και την Αίγυπτο; Και γιατί ανέβηκαν οι τόνοι κατά την τηλεφωνική συνομιλία του κ. Αναστασιάδη με την υφυπουργό Εξωτερικών Βικτώρια Νούλαντ; Δεν έχει δικαίωμα ένας Πρόεδρος μίας ημικατεχόμενης πατρίδας να πει όχι όταν θίγονται τα συμφέροντα της χώρας και του λαού του;

Η Τουρκία «σταύρωσε» άπειρες φορές τους Αμερικανούς. Τους κορόιδεψε, τους είπε ψέματα, δεν τους βοήθησε στην ώρα ανάγκης, δημιούργησε και δημιουργεί προβλήματα στην υπερδύναμη. Δεν μπορεί να φανταστεί ο αναγνώστης τι λέγεται πίσω από τις κλειστές πόρτες και πόση οργή διακατέχει τις μυστικές υπηρεσίες και το Πεντάγωνο για την προδοσία του Ερντογάν. Γι’ αυτόν τον λόγο είναι αδιανόητο να υπάρχουν σήμερα Αμερικανοί διπλωμάτες που είναι ακόμα παθιασμένοι με την Τουρκία. Είναι χώρα εχθρική προς τις ΗΠΑ και το πλέον σημαντικό – που το συζητήσαμε με αξιωματούχο στο περιθώριο εκδήλωσης στο CSIS – είναι ότι ο κ. Ερντογάν δεν έχει καμία επιθυμία να έχει καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ. Δεν τους θέλει πια τους Αμερικανούς, στην πραγματικότητα τους απεχθάνεται και τους μισεί, καθώς τους έχει συνδέσει με τις «άσχημες περιόδους» της χώρας του, ενώ πιστεύει ότι ευθύνονται για τις δυστυχίες των χωρών της Μέσης Ανατολής. Την ίδια στιγμή, ο ίδιος συναγελάζεται με τα απολυταρχικά καθεστώτα, από τα οποία πληρώνεται, για να εξασφαλίζουν μήπως τη σιωπή του; Καμία υποχώρηση λοιπόν. Αυτό οφείλει ο κ. Αναστασιάδης στους πολίτες…

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας πρέπει ν πάει στο σπίτι της. Αρκετά… πρόσφερε στο κράτος, το οποίο την αντάμειψε με παχυλούς μισθούς και αξιώματα. Η υπόθεση Βγενόπουλου αφορά την καρδιά της οικονομικής κρίσης και πρέπει να ασχοληθούν με αυτή ανακριτές, εισαγγελείς και δικαστές, οι οποίοι δεν είχαν την παραμικρή σχέση μαζί του. Διότι είναι φανερό ότι όσο βρίσκεται στη γωνία θα «σουτάρει» πολιτικούς και τραπεζίτες που τον εξυπηρέτησαν και τους… αντάμειψε.

ΥΣΤΕΡ ΟΓΡΑΦΟ: Ποιος είναι αυτός ο σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας ο οποίος ενέκρινε το συμβόλαιο της κ. Γιωρκάτζη; Παραμένει και σήμερα στο Προεδρικό και υπηρετεί τον κ. Αναστασιάδη; Έφυγε; Πού στο καλό του Θεού τον κρύβουν; Ο σύμβουλος αυτός, όποιος και αν είναι, δεν προσέφερε μόνο κάκιστες υπηρεσίες στον Πρόεδρο, ο οποίος θα έπρεπε να του δώσει δύο χαστούκια και να τον πετάξει κλοτσηδόν από το γραφείο του… Στις σοβαρές χώρες θεωρούν αυτό που διέπραξε συνομωσία εναντίον των συμφερόντων του κράτους…

ΠΗΓΗ: WWW.PHILENEWS.COM

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: