Για αδιέξοδο με την Τρόικα ομιλούν τα ξένα ΜΜΕ




Σε ανταπόκριση του Nikos Chrysoloras από την Αθήνα για το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg με τίτλο «Greek Bailout Review Stalls as Troika Demands Final Steps», σημειώνεται ότι η Ελληνική Κυβέρνηση και οι διεθνείς πιστωτές της βρίσκονται σε αδιέξοδο, στον τελικό γύρο των μέτρων που είναι προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης του προγράμματος διάσωσης.

Όπως επισημαίνεται οι εκπρόσωποι της τρόικας είναι έξαλλοι επειδή η Ελληνική Κυβέρνηση απέτυχε να ανταποκριθεί σε συγκεκριμένα μέτρα για να καλύψει το δημοσιονομικό κενό, αφότου οι Υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης προειδοποίησαν την Ελλάδα ότι υπάρχει έλλειψη προόδου στην υλοποίηση των δεσμεύσεών της, διότι η Ελληνική Κυβέρνηση «αρνείται», όπως επισημαίνεται να το παραδεχθεί.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ, κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό κ. Σαμαρά «Δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα λιτότητας, ούτε δημοσιονομικά μέτρα», και «θα επιμείνουμε στις θέσεις μας».

Στην ανταπόκριση σημειώνεται επίσης ότι η ελληνική οικονομία είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της ευρωζώνης κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους και ότι αν πριν τις 8 Δεκεμβρίου 2014, που οι Υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα έχουν την τελευταία τους συνάντηση για το 2014, υπάρχει επιτυχής κατάληξη στο θέμα, αυτή θα άνοιγε το δρόμο για την επίτευξη συμφωνίας για τη δημιουργία εφεδρικού πιστωτικού ταμείου (credit line)  που θα αντικαταστήσει το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης.

http://www.bloomberg.com/news/2014-11-17/greek-bailout-review-stalls-as-troika-demands-final-steps.html

Για το ίδιο θέμα στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg γίνεται αναφορά σε άρθρο των Eshe Nelson και Lukanyo Mnyanda με τίτλο «Italian Bonds Little Changed With Spain’s After Draghi Cites QE», όπου επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση αντιστέκεται στις πιέσεις της τρόικας για μείωση του προϋπολογισμού του 2015 καθώς και ότι έχει σημειωθεί άνοδος του επιτοκίου των 10ετών ελληνικών ομολόγων, εν μέσω δημοσιευμάτων ότι οι συνομιλίες βρίσκονται σε αδιέξοδο στο θέμα της έγκρισης καταβολής της επόμενης δόσης βοήθειας προς την Ελλάδα.

http://www.bloomberg.com/news/2014-11-18/italian-bonds-hold-advance-with-spain-s-after-draghi-cites-qe.html

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ

Σε ανταπόκριση της Nektaria Stamouli από την Αθήνα για την εφημερίδα Wall Street Journal με τίτλο «Finance Minister Insists Greece Would Soon Reach Deal With International Inspectors», επισημαίνονται οι δηλώσεις του έλληνα Υπουργού Οικονομικών κ. Χαρδούβελη, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σύμφωνα με τις οποίες ο κ. Υπουργός επέμεινε ότι η Ελλάδα θα φτάσει σύντομα σε συμφωνία με τους ελεγκτές των διεθνών δανειστών.

Όπως σημειώνεται στην ανταπόκριση, οι διαπραγματεύσεις κινούνται με «πολύ βραδείς ρυθμούς» και  υπάρχουν φόβοι ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στο όριο του αδιεξόδου, ενώ πλησιάζει η λήξη της προθεσμίας πριν τη συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 8 Δεκεμβρίου, οι ενδείξεις μέχρι σήμερα είναι ότι η τρόικα αρνείται να επιστρέψει στην Αθήνα μέχρις ότου γίνουν αποδεκτοί οι όροι ορισμένων μεταρρυθμίσεων. Αυτό έχει προκαλέσει ανησυχία στις αγορές , με αποτέλεσμα το επιτόκιο των 10ετών ελληνικών ομολόγων να ανέλθει στο 8,23%.

http://online.wsj.com/articles/finance-minister-insists-greece-would-soon-reach-deal-with-inspectors-1416331039

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΤΗΣ

Σε ανταπόκριση του Λευτέρη Παπαδήμα από την Αθήνα για το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters με τίτλο «Greece at odds with EU/IMF lenders in “tough” bailout review», η οποία αναδημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου CNBC, αναφέρεται ότι στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους διεθνείς δανειστές «τα νεύρα είναι τεντωμένα» και από τις δύο πλευρές.

Επισημαίνονται οι δηλώσεις του έλληνα Υπουργού Οικονομικών κ. Χαρδούβελη, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος τόνισε ότι  «βρισκόμαστε σε μία σκληρή φάση, σε αυτή την ενδιάμεση περίοδο υπάρχουν τεντωμένα νεύρα και από τις δύο πλευρές. Δεν είμαστε μόνο εμείς (σε αυτή την κατάσταση), το ίδιο ισχύει και για την πλευρά των δανειστών».

http://www.cnbc.com/id/102196117

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: