FT: Η Ελλάδα εκτός του πάρτι των ομολόγων




Δημοσίευμα στη στήλη FastFT της εφημερίδας Financial Times, με τον χαρακτηριστικό τίτλο Greece out in the cold in eurozone bond party, σχολιάζει ότι σήμερα υπάρχει μια γιορτή ομολόγων στην οποία είναι όλοι προσκεκλημένοι εκτός από τη φτωχή Ελλάδα.

Επισημαίνεται ότι, ενώ όλα τα κρατικά ομόλογα κάνουν «ράλι» αποδόσεων ελπίζοντας ότι η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να αγοράσει σύντομα κρατικό χρέος, η Ελλάδα είναι εκτός, με το δεκαετές ομόλογό της να φτάνει σε υψηλό μηνός και το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 8,29%, και το Χρηματιστήριο να σημειώνει πτώση 2,5%.

Η ελληνική χρηματαγορά πλήττεται από τις ανησυχίες για πρόωρες εκλογές οι οποίες θα έφερναν στην εξουσία το αριστερό αντιμνημονιακό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από την πρόσφατη αποτυχία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικα. Παρά τις διαπραγματεύσεις που διήρκησαν έως αργά το βράδυ στο Παρίσι, η ελληνική αποστολή απέτυχε να φτάσει σε συμφωνία με το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την ΕΕ για την ολοκλήρωση του προγράμματος, υπογραμμίζει το δημοσίευμα και προσθέτει ότι αυτή τη φορά ο κύκλος των συνομιλιών αποδείχθηκε περίπλοκος.

Στην παρούσα φάση που η χώρα έχει ξανακερδίσει πρόσβαση στις αγορές και η οικονομία της αναρρώνει η Ελληνική κυβέρνηση πιέζει για έξοδο από το πρόγραμμα και για να δώσει τέλος στις επιθεωρήσεις αντικαθιστώντας τες από μια πρόσβαση σε γραμμή πίστωσης, αλλά για να το κάνει αυτό πρέπει να συμφωνήσει με την τρόικα στον τρόπο κάλυψης του ελλείμματος του επόμενου έτους στον Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου. Εάν αποτύχει θέτει σε κίνδυνο την πιθανότητα της συγκυβέρνησης να κερδίσει το ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές. Αναλυτής της RBS αναφέρει ότι η φιλοδοξία της Ελλάδας για έξοδο από το πρόγραμμα πριν το τέλος του έτους φαίνεται να κινδυνεύει τώρα, με δεδομένο το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. .. Έξοδος από το μνημόνιο και πολιτικοί κίνδυνοι ενδεχομένως να οδηγήσουν σε διεύρυνση των αποδόσεων των spreads και αδυνατίζουν την ελληνική χρηματοπιστωτική πίστη.

Στον αντίποδα, ο Jakob Christensen της Exotix, εκτιμά ότι οι διαφορές μεταξύ Αθήνας και τρόικα μάλλον δείχνουν ότι είναι απίθανη η επίτευξη μιας συμφωνίας εντός του έτους, οπότε το τρέχον πρόγραμμα θα χρειαστεί να παραταθεί, αλλά αμφιβάλλει για το εάν το γεγονός αυτό θα πλήξει τις δυνατότητες για εκλογή της κυβέρνησης τόσο πολύ όσο κάποιοι φοβούνται.

http://www.ft.com/fastft/242542/greece-excluded-from-eurozone-bond-rally

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: