FBI: Αυξημένη η απειλή τρομοκρατίας




Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν εντός του εδάφους τους αυξημένο αριθμό εξτρεμιστών οι οποίοι ασπάστηκαν μια ριζοσπαστική ιδεολογία μέσω του Διαδικτύου ή εμπνέονται από τους τζιχαντιστές στη Συρία και επιδιώκουν να διαπράξουν βίαιες ενέργειες, προειδοποίησε η ομοσπονδιακή αστυνομία, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).

Ο διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ υπενθύμισε σε ομιλία του στη Νέα Υόρκη ότι ο Καναδάς έζησε πραγματικά την απειλή αυτή, όπου τις τελευταίες εβδομάδες σε δύο επιθέσεις έχασαν τη ζωή τους δύο στρατιώτες.

Ο Κόμεϊ εξήγησε ότι ο εντοπισμός των ανθρώπων που εμπνέονται από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους “είναι εξαιρετικά δύσκολος, είναι κάτι για το οποίο εργαζόμαστε καθημερινά”. Η απειλή αυτή είναι παρούσα σε όλο το αμερικανικό έδαφος και μπορεί να προέρχεται από ανθρώπους κάθε ηλικίας, καταγωγής και εθνικότητας, σημείωσε στην ομιλία του στη Νομική Σχολή Φόρντχαμ.

Η απειλή αυτή “αποτελεί ένα πρόβλημα παντού όπου υπάρχουν προβληματικά στοιχεία που διαθέτουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο και αυτό μπορεί να συμβαίνει οπουδήποτε στη μεγάλη χώρα μας”, επέμεινε.

Χωρίς καν να έχουν συναντηθεί με οπαδούς της Αλ Κάιντα, οι άνθρωποι αυτοί διαβάζουν ή ακούν προπαγανδιστικό υλικό και έτσι εκπαιδεύονται “για να ενταχθούν στον τζιχάντ (ιερό πόλεμο) χωρίς ούτε καν να βγουν από το υπόγειό τους ή από το υπνοδωμάτιό τους”, πρόσθεσε ο Κόμεϊ. “Μπορούν να αποκτήσουν μέσω του Διαδικτύου ό,τι χρειάζονται για να διαπράξουν μια βίαιη ενέργεια εδώ στις ΗΠΑ”, συνέχισε καλώντας όλους τους Αμερικανούς να ενημερώνουν την αστυνομία όταν παρατηρούν κάποια ύποπτη ή επικίνδυνη συμπεριφορά.

“Η ασφάλειά μας θα πρέπει να αποτελεί συλλογική προσπάθεια. Αν δεν μιλήσετε, κινδυνεύουμε να το μετανιώσουμε όλοι”, είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του FBI, περίπου δέκα Αμερικανοί πολεμούν στο πλευρό τρομοκρατικών οργανώσεων. “Θα τους παρακολουθούμε αν επιστρέψουν στις ΗΠΑ. Εάν έχω αποδείξεις ότι κάποιος πολέμησε με οποιαδήποτε ξένη τρομοκρατική οργάνωση θα βρεθεί πίσω από τα κάγκελα”, προειδοποίησε.

“Η τρομοκρατική απειλή ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο ισχυρή”, τονίζει η πρόεδρος της Ιντερπόλ

«H απειλή της τρομοκρατίας δεν υπήρξε ποτέ άλλοτε τόσο ισχυρή» εκτίμησε σήμερα η Μιρέιγ Μπαλεστραζί, πρόεδρος της Ιντερπόλ, του Διεθνούς Οργανισμού Εγκληματολογικής Αστυνομίας, στην εναρκτήρια ομιλία που εκφώνησε στην 83η ετήσια γενική συνέλευση του οργανισμού που διεξάγεται στο Μονακό έως την Παρασκευή, σύμφωνα με το AFP.

Συνολικά 88 υπουργοί, καθώς και πάνω από 1.000 αντιπρόσωποι που εκπροσωπούν τα 166 κράτη-μέλη, συμμετέχουν σε αυτή τη σύνοδο της Ιντερπόλ κατά την οποία θα οριστεί ο νέος γενικός γραμματέας του οργανισμού, που θα αντικαταστήσει τον Ρόναλντ Νομπλ, έπειτα από 3 θητείες στην θέση αυτή.

Κατά τη διάρκεια μιας σύντομης εναρκτήριας εκδήλωσης σήμερα, η πρόεδρος της Ιντερπόλ υπενθύμισε ότι οι σύνεδροι εορτάζουν τη συμπλήρωση «ενός αιώνα αστυνομικής συνεργασίας σε διεθνές επίπεδο».

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 100 ετών, ο παγκόσμιος πληθυσμός έχει τετραπλασιαστεί και έχουν αναδειχθεί νέες εστίες γεωπολιτικής έντασης, υπογράμμισε η ίδια. «Η εγκληματικότητα έχει ευνοηθεί σε αυτό το πρόσφορο έδαφος» τόνισε η Μπαλεστραζί.

«Οι εγκληματικές συμμορίες σχηματίζουν πολυεθνικές του εγκλήματος και η χαλάρωση των ελέγχων στα σύνορα έχει διευκολύνει τις μετακινήσεις τους», επέμεινε η Μπαλεστραζί. «Η τρομοκρατική απειλή δεν υπήρξε ποτέ άλλοτε τόσο ισχυρή, την ώρα που η εγκληματικότητα στον κυβερνοχώρο εξαπλώνεται σε κάθε εικονικό χώρο», προσέθεσε.

Τρομοκρατία, δολοφονίες κατά συρροή, κλοπές πινάκων: εδώ κι έναν αιώνα, οι αστυνομικές δυνάμεις σε ολόκληρο τον κόσμο συνεργάζονται για να καταγράφουν την εγκληματικότητα μέσω της Ιντερπόλ, που εορτάζει τη δημιουργία της το 1923, αλλά η ιδέα γεννήθηκε στο Μονακό πριν από 100 χρόνια. Τότε, τον Απρίλιο του 1914, διεξήχθη το πρώτο διεθνές αστυνομικό συνέδριο, με τη συμμετοχή αστυνομικών και δικαστικών από 24 χώρες.

Ο οργανισμός διατηρεί σήμερα μία βάση δεδομένων 155.000 καταγραφών σχετικά με κακοποιούς με διεθνή δράση που είναι γνωστοί στις αστυνομικές αρχές, προσώπων που αγνοούνται και σορών, μεταξύ αυτών. Τα ηλεκτρονικά αρχεία της με τα χαμένα ή κλεμμένα διαβατήρια, που συστάθηκαν μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001, περιέχουν 40 εκατομμύρια καταχωρήσεις.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: