Σε εξέλιξη βρίσκονται οι προετοιμασίες για μια τριμερή συνεργασία Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της τριμερούς Αιγύπτου, Ελλάδας, Κύπρου, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ).

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, επιβεβαίωσε δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» της Κύπρου, τονίζοντας ότι το εγχείρημα για τριμερή και με το Ισραήλ «βρίσκεται σε αρχικό στάδιο κι όταν υπάρξει κάτι πιο συγκεκριμένο θα ανακοινωθεί».

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «η τριμερής Σύνοδος στο Κάιρο δεν περιορίζεται στις τρεις χώρες, αλλά ανοίγει το δρόμο και σε άλλα κράτη της περιοχής να συνεργαστούν και να συμμετάσχουν είτε εξ ολοκλήρου είτε σε επιμέρους τομείς».

Αυτή τη στιγμή, είπε, εκείνο που έχουμε ενώπιον μας είναι η επίσκεψη του προέδρου Αναστασιάδη στο Ισραήλ, στις 2 Δεκεμβρίου, ενώ πολύ σύντομα ο πρόεδρος της Αιγύπτου θα επισκεφθεί την Κύπρο.

Οι δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για την τριμερή Σύνοδο Κορυφής, στο Κάιρο

Ο στόχος για δημιουργία χερσαίου τερματικού στην Κύπρο δεν έχει σε καμιά περίπτωση απομακρυνθεί αλλά αποτελεί στρατηγική επιλογή της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο του ετήσιου μνημόσυνου του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «οι αρχηγοί των τριών κρατών έχουν ορίσει τους Υπουργούς Εξωτερικών ως υπεύθυνους για την υλοποίηση των όσων αναφέρονται στην κοινή διακήρυξη, η οποία ξεκαθαρίζει με πολύ σαφή τρόπο το πλαίσιο, στο οποίο θα λειτουργήσει αυτή η συνεργασία. Το πρώτο βήμα είναι η συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας στις 24 Νοεμβρίου.

Υπάρχει και η διμερής πτυχή. Να θυμίσω ότι χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πριν την τριμερή συνάντηση, είχε μια πολύ καλή και δημιουργική συνάντηση με τον Πρόεδρο Σίσι κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος. Σε αυτό το πλαίσιο, στις 23 Νοεμβρίου, ο Υπουργός Ενέργειας της Αιγύπτου θα είναι στην Κύπρο για διμερείς συναντήσεις με τον Κύπριο ομόλογό του, για να δούμε στην πράξη πώς προχωράμε πιο συγκεκριμένα με αυτά που περιγράφονται και στη διακήρυξη, αλλά με τις προθέσεις των δύο χωρών».

 Ερωτηθείς για το θέμα του χερσαίου τερματικού για το φυσικό αέριο και κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα και επικρίσεις για το ζήτημα αυτό, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «σεβόμαστε τη θέση όλων των πολιτικών κομμάτων, αλλά πριν ασκηθεί κριτική θα πρέπει να παρακολουθούν προσεκτικά τι λέμε. Ο στόχος χερσαίου τερματικού στην Κύπρο δεν έχει σε καμιά περίπτωση απομακρυνθεί. Είναι στρατηγική επιλογή της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό που έχουμε πει είναι ότι στην παρούσα στιγμή με τα υπάρχοντα δεδομένα, αυτά που έχουμε ενώπιον μας η επιλογή δεν μπορεί να προχωρήσει. Άρα θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε και τα αποτελέσματα από την ΕΝΙ.

Την ίδια στιγμή εξετάζουμε και όλες τις άλλες επιλογές. Αλλά σε καμιά περίπτωση η δημιουργία χερσαίου τερματικού που ήταν στρατηγικός στόχος της Κυβέρνησης, δεν έχει απομακρυνθεί».

Σε ερώτηση αν ο Πρόεδρος Σίσι θα επισκεφθεί την Κύπρο, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι ο Πρόεδρος της Αιγύπτου «αποδέχθηκε πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας να επισκεφθεί την Κύπρο και μάλιστα ανέφερε ότι η επίσκεψη αυτή θα πραγματοποιηθεί πολύ σύντομα».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η κοινή διακήρυξη Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου έχει ενοχλήσει την Άγκυρα και ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση στέλλει κάποιο μήνυμα στην Τουρκία, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος είπε ξεκάθαρα χθες κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο Κάιρο ότι, η τριμερής Σύνοδος και η διακήρυξη δεν στρέφεται εναντίον κανενός κράτους.

Τα κράτη της περιοχής συνεργάζονται βάσει του διεθνούς δικαίου, βάσει των κοινών στόχων και επιδιώξεων που έχουν στην περιοχή και βάσει των κοινών προβλημάτων που έχουμε να αντιμετωπίσουμε και αυτός είναι ο μόνος ενδεδειγμένος τρόπος αλλά και το μήνυμα προς την Τουρκία για επίλυση των προβλημάτων στην περιοχή.

Πιο συγκεκριμένα να αναφέρω ότι, όταν ξεκίνησε αυτή η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας είχαμε πει ότι η ενέργεια της Τουρκίας δεν ενοχλεί μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία. Ενοχλεί και τα γειτονικά κράτη.

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει θαλάσσια σύνορα με τα κράτη της περιοχής και κατ΄ επέκταση οι ενέργειες της Τουρκίας ανά πάσα στιγμή μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα και στα γειτονικά κράτη. Σε αυτό το πλαίσιο έγινε και η σχετική αναφορά χθες στη διακήρυξη, μια ξεκάθαρη αναφορά, που καλεί την Τουρκία να τερματίσει τις παράνομες ενέργειες της».

Κληθείς να πει αν θα υπάρξει τριμερής συνάντηση με το Ισραήλ και την Ελλάδα, διευκρίνισε ότι «η τριμερής Σύνοδος στο Κάιρο δεν περιορίζεται στις τρεις χώρες, αλλά ανοίγει το δρόμο και σε άλλα κράτη της περιοχής να συνεργαστούν και να συμμετάσχουν είτε εξ ολοκλήρου είτε σε επιμέρους τομείς.

Την ίδια στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η προετοιμασία για μια νέα τριμερή με την Ελλάδα και το Ισραήλ. Είναι σε αρχικά στάδιο και όταν υπάρξει κάτι πιο συγκεκριμένο θα το ανακοινώσουμε.

Αυτή τη στιγμή, εκείνο που έχουμε ενώπιον μας είναι η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στα Ιεροσόλυμα, στις 2 Δεκεμβρίου»,

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: